Siirry Eduskunta.fi sivustolle svenska

Talousarvioaloite 308/2008 vp

Tarkistettu versio 2.0 TAA 308/2008 vp - Marjaana Koskinen /sd ym.

Määrärahan osoittaminen kuntien sosiaali- ja terveydenhuollon maksujen alentamiseen

Eduskunnalle

Matti Vanhasen I hallituksessa peruspalveluministeri Liisa Hyssälä valmistutti sosiaali- ja terveydenhuollonmaksuihin 9,3 prosentin korotuksen, toinen suuri hallituspuolue sosialidemokraatit eivät hyväksyneet korotusta.

Matti Vanhasen porvarihallitus esitti ensimmäisessä budjetissaan sosiaali- ja terveydenhuollon maksuihin korotusta 1.8.2008 alkaen 25 000 000 miljoonaa euroa, koko vuodelta korotuksen hinta on 65 miljoonaa euroa. Suomessa sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksut (poliklinikka, sarjahoito, sairaalamaksu jne.) ovat korkealla tasolla: Euroopan mittapuun mukaan olemme kolmen kärjessä. Perusteluja maksun korotuksiin ei ole ja kuntalaiset maksavat sosiaali- ja terveydenhuollon palvelumaksuja reilusti yli 1 miljardia euroa vuodessa. Samanaikaisesti muistettakoon, että kunnallisverokertymästä palkansaajat ja eläkeläiset maksavat suurimman potin, toisin kuin yrittäjät. Kunnan sosiaali- ja terveyspalveluja käyttävät kaikki kuntalaiset, mutta ei ole oikeudenmukaisuus näkökulmastakaan oikein, että ne, jotka maksavat kunnallisveroina suurimman potin, joutuvat maksamaan myös Euroopan korkeimmat sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksut, varsinkin kun kaikissa kunnissa palveluja ei ole järjestetty edes kohtuullisesti.

Tulemme tekemään asiasta myös lakialoitteen.

Edellä olevan perusteella ehdotamme,

että eduskunta ottaa valtion vuoden 2009 talousarvioon momentille 33.60.30 lisäyksenä 65 000 000 euroa kuntien sosiaali- ja terveydenhuollon maksujen alentamiseen.

Helsingissä 26 päivänä syyskuuta 2008

Marjaana Koskinen /sd
Marko Asell /sd