Täysistunnon pöytäkirja 100/2006 vp

PTK 100/2006 vp

100. TORSTAINA 12. LOKAKUUTA 2006 kello 16.30

Tarkistettu versio 2.0

Suomen EU-puheenjohtajuuden kustannukset

Timo Soini /ps:

Arvoisa rouva puhemies! Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan Suomen EU-puheenjohtajuuden kustannukset paisuvat kymmenillä miljoonilla euroilla. Tämähän on tietysti EU:lle sinänsä tyypillistä, tämmöinen leväperäisyys, mutta nyt ovat näköjään Suomeenkin moiset tavat pesiytyneet.

Onko nyt hanhenmaksapalleropiikki auki taivasta myöten? Kuinka paljon tämä tulee Suomen kansalle maksamaan? Onko hallituksella käsitystä, mitä tämä lysti maksaa?

Valtiovarainministeri Eero Heinäluoma

Arvoisa puhemies! Valtiovarainministeriö on pitänyt erittäin tärkeänä, että me pidämme kurissa myös puheenjohtajakauden menot. Sen takia on valittu se linja, että annetaan kulloinkin vain se rahasumma näihin tehtäviin, joka on ehdottoman välttämätön. Sitten tiedämme, että alkuperäinen ajatus pitää yhteensä lukien noin parikymmentä kokousta Suomessa on muuttunut 130:ksi, ehkä 140 kokoukseksi kaikkiaan. Ja kun on hyväksytty, että Suomessa pidetään kokouksia, sekä ministerikokouksia että virkamieskokouksia, niin niistä tulee lisäkustannuksia. Tällainen on myös viikon päästä pidettävä epävirallinen huippukokous Lahdessa. Saman tyyppinen tietysti oli Aasian valtionpäämiesten yhteiskohtaaminen EU:n valtionpäämiesten kanssa täällä Helsingissä.

Uskon kuitenkin, että kun näitä kokouksia pidetään Suomessa, ne toimivat myös meille eduksi eli vievät Suomen sanomaa maailmalla eteenpäin, tekevät Suomea, suomalaisten saavutuksia ja mielipiteitä myös maailmalla tunnetuiksi. Mutta tarkka linja ja mahdollisimman kitsas suhtautuminen näihin menoihin on voimassa. Kun katsotaan kokonaisuutta, Suomi tulee käyttäneeksi huomattavasti paljon vähemmän rahaa EU-puheenjohtajuuteen kuin edelliset maat ovat käyttäneet. Me tulemme pääsemään kaikkia meidän viime vuosien edeltäjiämme halvemmalla. Ja kun katsotaan eräitä maita, niin me käytämme noin puolet tai kolmasosan siitä, mitä muut ovat puheenjohtajakauden menoihin käyttäneet. Ed. Soini voi nukkua yönsä rauhassa. Pidämme erittäin (Puhemies koputtaa) tiukalla nyörejä myös EU-puheenjohtajuuden osalta.

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paula Lehtomäki

Arvoisa puhemies! Lisäyksenä tai jatkumona tuohon valtiovarainministerin vastaukseen: Siihen nähden, mitä etukäteen suunnittelimme, on tullut jonkun verran lisää kokouksia ja jotkut kustannuserät ovat selkeästi nousseet, kuten esimerkiksi turvallisuusjärjestelyt. Mutta ehkä se lohduttaa myöskin siellä takapenkissä, että valtaosahan kuitenkin esimerkiksi näistä kokouskustannuksista pyörii loppujen lopuksi täällä kotimaassa. On tilavuokria, erilaisia palkkoja, tämän kaltaisia kustannuksia, jolloin itse asiassa myös tämmöinen taloudellinen hyöty yllättävän suuressa määrin kohdentuu kotimaahan.

Timo Soini /ps:

Arvoisa rouva puhemies! Ministeri Lehtomäelle huomauttaisin, että te olitte vastaanottamassa miljoonan EU-kansalaisen vetoomusta siitä, että mieletön rekkaralli Strasbourgin ja Brysselin välillä loppuisi. Mikä oli tulos? EU osti rakennukset. Taidettiin saada kaksi rakennusta kolmen hinnalla tyypilliseen EU-tyyliin.

Valtiovarainministeri Heinäluomalta kysyisin, kun hallitus aina mielellään sanoo, että on budjettiraamit, on kehykset. Silloin on kovat kehykset, kun eläkeläisten, lapsiperheiden, työttömien ja muiden vähävaraisten asioista on kysymys, mutta nyt, ovatko raamit karanneet Eurooppaan vai miten on käynyt, kun on täysin raamiton ja villi tilanne? Ja mitään lukuja ei tule, kuinka paljon, montako miljoonaa Suomen kansa maksaa tästä hanhenmaksalystistä.

Valtiovarainministeri Eero Heinäluoma

Arvoisa puhemies! Niin kuin tässä edellä ministeri Lehtomäki totesi, niin nämä rahathan jäävät tänne. Eivät EU-ministerit ota niitä rahoja mukaansa täältä lähtiessään, vaan kyllä ne Suomen taloudessa pyörivät.

Uskon, että vieressänne oleva ed. Vistbacka antaa myös arvoa sille, että poliisien korvauksista on kaikissa järjestelyissä pidetty hyvää huolta.

Mitä tulee raameihin, niin raamit ovat ehdottomasti voimassa. Siihen voitte luottaa, ed. Soini. Mitä tulee erikseen näihin EU-puheenjohtajakauden menoihin, niin on todettava, että meille on tullut hivenen parempi tilanne myös tältä osin sen takia, että me säästämme EU-jäsenmaksuissa tänä vuonna noin 50 miljoonaa euroa ja ensi vuonna noin 200 miljoonaa euroa. Senkin jälkeen totean, että puheenjohtajakauteen käytetty lisärahoitus jää runsaasti alle näiden lukujen, joten myös EU-raamit pysyvät voimassa ja ovat täyttä totta.

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paula Lehtomäki

Arvoisa puhemies! Parlamentti on hankkinut Strasbourgin parlamenttirakennuksen omistukseensa, koska se katsoo sen taloudellisesti järkevämmäksi kuin jatkuvasti vuokralla olemisen.

Mitä tulee parlamentin sijaintipaikkaan, niin kuten tuossa adressin vastaanoton yhteydessä oli esillä, kysymys on asiasta, josta jäsenmaat päättävät yksimielisesti, eikä yksikään jäsenmaa neuvostossa ole nostanut tätä asiaa esille. Tietenkin voi nyt seurata, mitä Ruotsissa tapahtuu, kun siellä on uusi hallitus, tältä osin. Minä en nyt eurolleen tarkalleen muista puheenjohtajuuskauden budjettia. Se on muistaakseni siellä 70 miljoonan hujakoilla. Mutta on aivan selvä asia, että kun meillä on sitten loppulaskut selvillä, niin totta kai tämä luku on samalla tavalla läpinäkyvästi kaikkien saatavilla niin kuin meidän kaikki muutkin budjettilukumme.

Kimmo Sasi /kok:

Arvoisa puhemies! Ensimmäistä kertaa EU:n historiassa on kerätty yli miljoona nimeä aloitteeseen, jonka mukaan todellakin rekkaralli Strasbourgiin pitäisi lopettaa. Se on merkittävä virstanpylväs. Uusi perustuslaki ei ole vielä voimassa, mutta tätä effortia pitäisi kyllä kunnioittaa. EU-parlamentin puhemies suhtautui yliolkaisesti, jopa melkein vihamielisesti siihen, että oli kerätty yli miljoona nimeä. Ministeri Lehtomäki, tekin vähättelitte näitä miljoonaa nimeä.

Eikö Suomi puheenjohtajana voisi ottaa tämän asian esille, kehottaa komissiota valmistelemaan asiaa ja todeta, että tämä on laajalti kansalaisten tahto? Me haluamme viedä tätä eteenpäin ja ryhtyä neuvottelemaan. Ja aina voidaan Ranskalle pyrkiä tarjoamaan joitakin muita vaihtoehtoja, kompensaatiota siitä, että tämä hullutus kahdesta parlamentin kokouspaikasta lopetetaan.

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paula Lehtomäki

Arvoisa puhemies! Minä en kyllä missään tapauksessa ole vähätellyt tämän nettiadressin merkitystä. Päinvastoin! Se on erinomainen osoitus aktiivisesta kansalaisdemokratiasta Euroopan unionissa. Ja on iloista, että kerrankin joku asia sytyttää ihmisiä niin, että miljoona eurooppalaista edes Internetissä allekirjoittaa tämmöisen asian. Siinä mielessä asia on hyvin tärkeä. Mutta niin kuin kuvasin, kysymys on, niin kuin ed. Sasi hyvin tietää, sellaisesta päätöksestä, joka on jäsenmaiden yksimielisyyden takana. Me puheenjohtajana huolehdimme kyllä siitä, että kaikki jäsenmaat ovat tietoisia siitä, että me olemme tämän vastaanottaneet ja tällainen tahdonilmaisu on esitetty. Mutta ei ole selvästikään mahdollisuuksia päätöksentekoon neuvostossa, joten ei ole mahdollisuuksia tulokselliseen käsittelyyn neuvostossa tämän asian osalta.

Kalevi Olin /sd:

Arvoisa puhemies! Ed. Soini, ajatte hyvin taitavasti tällä populisti-nimisellä ratsullanne. Karautatte aina tähän EU-keskusteluun, mutta se näkökulma on aina vähän liian populistinen. Tarkoitan, puhemies, sitä, että uskon, että ed. Soinikin tietää sen, että tämän puheenjohtajuuskauden aikana Suomi saa mittaamattoman määrän paitsi levitettyä Suomi-tietoutta, myös itselleen asioiden hoitamiseen liittyvää osaamistietoutta ja sen levittämistä ympäri Euroopan. Kysyn ministeri Lehtomäeltä:

Ilmeisesti on ajateltu myös niin, että jonkinlainen seuranta on siitä, miten maamme on tänä EU-puheenjohtajuuden aikana ollut eurooppalaisissa ja maailmanlaajuisissa medioissa, kun otetaan huomioon vielä, että puheenjohtajuutemme aika on sattunut perin vaikeiden turvallisuus- ja kansainvälisten kysymysten kohdatessa Eurooppaa ja maailmaa ja Suomi on kuitenkin selviytynyt puheenjohtajamaana hyvin ja EU myöskin tältä osin merkittävän hyvällä tavalla. Mutta tämä seuranta, arvoisa ministeri, voitteko kommentoida sitä?

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paula Lehtomäki

Arvoisa puhemies! Me luonnollisesti seuraamme koko ajan säännöllisesti sitä, millä tavalla näistä asioista kirjoitetaan tai millä tavalla ne ovat esillä eri puolilla maailmaa. Oli tietysti myös Suomen kannalta erityisen merkityksellistä esimerkiksi kuukausi sitten tämän Asem-kokouksen yhteydessä, että aasialaiset valtionpäämiehet olivat montakin päivää, siis pitkiä aikoja, tässä maassa, ja on sillä tavalla mahdollisuus rakentaa myös näitä kahdenvälisiä suhteita EU-suhteiden lisäksi. Kyllä tämä tietysti monella tavalla merkittävä näyttäytymisen paikkakin meille on, joskaan se ei ole pääasia, mutta mehän kuitenkin tiedämme, että ei tämän puheenjohtajuuden mukana meidän valtiontaloutemme sinänsä käänny eteen- tai taaksepäin.

Ensimmäinen varapuhemies:

Kysymys on loppuun käsitelty.