Täysistunnon pöytäkirja 101/2003 vp

PTK 101/2003 vp

101. TORSTAINA 27. MARRASKUUTA 2003 kello 16.30

Tarkistettu versio 2.0

Suomen hvk-strategia

Heidi Hautala /vihr:

Arvoisa puhemies! Haluaisin tehdä pääministerille kysymyksen Suomen hvk-strategiasta.

Eduskunta ja hallitus ovat olleet hyvin lojaaleja toisilleen näissä keskusteluissa. Esimerkiksi tänäänkään valiokunnat ja eduskunta eivät halunneet millään tavalla rajata tai priorisoida Suomen aikaisemmin hyväksyttyjä neuvottelutavoitteita hallitustenvälisessä konferenssissa vaan palaavat tähän myöhemmin.

Mutta nyt haluaisinkin kysyä, jos hallitus ja eduskunta ovat tällä tavalla lojaaleja toisilleen, miten mahtaa olla tilanne sitten päähallituspuolueiden välillä. Olen lukenut lehdistä, että SDP:n, siis toisen päähallituspuolueen, puheenjohtaja Paavo Lipponen on Brysselissä ilmoittanut, että Suomi voisi jossain vaiheessa tulevaisuudessa harkita sitä, että komission kokoonpanoa muutetaan siten, että Suomella ei ehkä välttämättä enää ole äänivaltaista komissaaria eikä millään muullakaan maalla. Haluaisin kysyä:

Miten tällainen strategia sopii siihen tilanteeseen, jossa nyt pitäisi kuitenkin esiintyä hyvin yhtenäisesti ja tehdä kaikin voimin mahdollinen, jotta ylipäätänsä saataisiin tämä äänivaltainen komissaari säilymään, ja eduskuntahan on nimenomaan linjannut, että myös vuoden 2009 jälkeen?

Pääministeri Matti Vanhanen

Arvoisa puhemies! Hallitus ja eduskunta ovat tavoitteensa asettaneet, mutta eihän se keskustelua kiellä. Pitää olla oikeus ja mahdollisuus pohdiskelevaan keskusteluun, mutta meillä on tavoitteet olemassa.

Puhemies:

Kysymys on loppuun käsitelty.

​​​​