Täysistunnon pöytäkirja 101/2012 vp

PTK 101/2012 vp

101. TIISTAINA 23. LOKAKUUTA 2012 kello 14.00

Tarkistettu versio 2.0

2) Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi kirkkolain muuttamisesta, kirkon keskusrahastosta annetun lain kumoamisesta sekä evankelis-luterilaisten seurakuntien jäsenten velvollisuudesta suorittaa veroa seurakunnalle

 

Kaj Turunen /ps:

Arvoisa puhemies! Tähän hallituksen esitykseen 137 sisältyy seurakuntien jäsenten velvollisuus maksaa kirkollisveroa, ja siellä on olennainen kohta tietysti tämä, että kirkkoon kuulumattomien henkilöiden kuolinpesät eivät enää maksaisi kirkollisveroa. Tältä osin hallituksen esitys on ihan ok, mutta tässä yhteydessä ehkä kannattaisi nostaa myöskin keskusteluun se, että yrityksiltä peritään tällä hetkellä kirkollisveroa. Minulla ei sinällänsä ole mitään sitä vastaan, mutta kun aina veron perusteena täytyisi olla jonkin näköinen palvelu tai saanto sitten veron kerääjältä, niin nostaisin keskusteluun aiheen, onko yrityksillä mahdollisuus erota kirkosta tai olla maksamatta tätä yrityksiltä perittävää kirkollisveroa.

Juho Eerola /ps:

Arvoisa puhemies! Ei ollut alun pitäen aikomusta tässä kohtaa mitään puhua, mutta edustaja Turunen inspiroi minua. Vaikka itse olenkin tällainen ehkä jonkun mielestä jopa ääriprotestantti tai joku muu kiihkoluterilainen, niin jotenkin tuntuu erikoiselta tällainen tilanne, että yrityksien on ikään kuin pakko kuulua kirkkoon. Miltä mahtaa tuntua esimerkiksi tämmöistä halal-lihaa kaupittelevasta kebab-yrittäjästä, joka muutenkin varmasti maksaa hurjat määrät veroja Suomeen, ja sitten vielä kirkollisvero tämän päälle oman uskontonsa ehkä vastaisestikin?

Mutta tällä asialla on minun näkemykseni mukaan ehkä vähän laajempikin merkitys. Haluaisin tietää, onko hallituksella selvityksiä tästä asiasta, kuinka paljon yrityksiä siirtyy kirjoille Suomesta sellaisiin maihin, joissa tätä vastaavaa käytäntöä ei ole, ja kuinka moni yritys jää ehkä tulematta Suomeen sen takia, että meillä on tämän tyyppinen kirkollisverokäytäntö yrityksille.

Eero Lehti /kok:

Arvoisa puhemies! Asiahan on ollut vuosikymmenien ajan julkisessa keskustelussa. Muutosta ei ole tullut. Mutta nyt kun maahanmuuttajat ovat alkaneet perustaa omia yrityksiään, he eivät halua muokata sitä toiminimeään osakeyhtiöksi sen takia, että tämä asia tulee heille henkisesti aika raskaana vastaan, kun joutuvat maksamaan kirkollisveroa toiseen uskonnolliseen yhteisöön, mihin itse kuuluvat, jonka seurauksena jäävät sitten toiminimitasolla jatkamaan yritystoimintaa. Tietyssä tilanteessa se on kyllä jo sitten yrittäjän varallisuuden kannalta kohtuuton riski. Aika olisi kypsä pohtia tämä asia uudestaan.

Pirkko Mattila /ps:

Arvoisa puhemies! Kiinnitän tässä huomiota toiseen asiaan kuin aiemmissa puheenvuoroissa on tullut, elikkä tähän eläkerahaston maksun käyttöönottoon kirkossa. Vaikka nyt tietenkin eduskunta voi vain hylätä tai hyväksyä nämä lait, jotka tulevat, niin tietysti toivon tähän sijoitustoimintaan lähdettäessä eettistä ja kestävää sijoitusta, minne suunnataankin. Tämä on tietenkin järkevää, koska kirkkoa ja sen työntekijöitä koskee samanlainen eläköityminen tällä hetkellä kuin yleisesti on. Väestö vanhenee, ja eläkkeet on turvattava. En tiedä, millä foorumilla keskustellaan sitten siitä, onko se tämä vai joku muu. Mutta nyt kun kuntauudistus on tulossa, niin mitenkäs ovat sitten kirkon työntekijöillä nämä irtisanomissuojat? Onko näitä pohdittu missä määrin, kun kunnilla ne kuitenkin viisi vuotta, ehkä enemmänkin, ovat, niin että onko tämä kirkon tilanne tasavertainen?

Keskustelu päättyi.

​​​​