Täysistunnon pöytäkirja 103/2009 vp

PTK 103/2009 vp

103. TIISTAINA 10. MARRASKUUTA 2009 kello 14.02

Tarkistettu versio 2.0

11) Hallituksen esitys Puolan kanssa tuloveroja koskevan kaksinkertaisen verotuksen välttämiseksi ja veron kiertämisen estämiseksi tehdyn sopimuksen hyväksymisestä ja laiksi sopimuksen lainsäädännön alaan kuuluvien määräysten voimaansaattami- sesta

 

Erkki Pulliainen /vihr:

Arvoisa puhemies! Teen retorisen kysymyksen maailmankaikkeuteen. Mikä yhdistää seuraavia valtioita: Puola, Bermuda, Caymansaaret, Brittiläiset Neitsytsaaret, Luxemburg, Belgia, Alankomaiden Antillit, Alankomaiden Aruba, Sveitsi?

Arvoisa puhemies! Näitä kaikkia yhdistää se, että ne ovat veroparatiiseja ja ne ovat Oecd:n harmaalla listalla. Ja päästäkseen harmaalta listalta pois nämä veroparatiisivaltiot nyt Oecd:n oman veroparatiisit kuriin -hankkeen perimmäisen pyrkimyksen vastaisesti voivat päästä tämmöisellä kikkaskonstilla ulos harmaalta listalta, jos ne sopivat 12 muun valtion kanssa tietojenvaihtosopimuksen.

Arvoisa puhemies! Tässä peräkkäin on yhdeksän kappaletta näitä veroparatiisisaaria, jotka keksivät yhtäkkiä, missä ovatkaan nämä pienimmät veroparatiisipääomasijoituslähteet. Nehän ovat Pohjoismaissa, siis suhteellisesti otettuna, ja niinpä Färsaaret ja Grönlantikin ovat sellaisia valtioita, jotka nyt kelpaavat yhtäkkiä sopimusosapuoliksi, ja niinpä näitä kaikilla Pohjoismaitten valtiopäivillä on täsmälleen sama setti kuin meillä täällä. Ja kaikkein surkuhupaisinta tässä koko näytelmässä on se, että meidän kunnianarvoisa valtiovarainministerimme suullisella kyselytunnilla oikein kehaisi, että näitä on kymmenkunta ollut juuri allekirjoitettavana, mutta kaikesta päätellen hän ei oikein sitä ymmärtänyt, missä jipossa hän on ollut mukana tämän setin eduskuntaan tuodessaan. Mutta hyvä asia on, että mitään pahaahan tässä ei tapahdu, mutta ei pidä kuvitellakaan, että tässä jollakin tavalla veroparatiisiasiat tulisivat kuntoon tämän tietojenvaihdon kautta. Nimittäin tällaiseen tietojenvaihtoon edellytetään, että esimerkiksi Suomen veroviranomainen tietää epäillä tiettyä tahoa verorikoksesta elikkä on selvä rikosepäily, ja sillä tavalla viranomainen sitten pyytää, että saisiko näitä tilitietoja tältä ja tältä, kun me nyt epäilemme raskaasti, että siellä on niin kuin vippaskonsteja harrastettu.

Elikkä toisin sanoen, arvoisa puhemies, näissä tapauksissa pitäisi olla automaattinen luovutusvelvollisuus. Elikkä tämä on synkkä juttu. Nimittäin, kun tämä tunnettu päällä oleva finanssikriisi laukesi, niin presidentti Sarkozy otti tämän veroparatiisiasian esille ja esitti nimenomaan, että ryhdyttäisiin nyt Oecd:n kautta vanhan veroparatiisit kuriin -hankkeen kautta asioita selvittämään, ja nyt Oecd on sitten romuttamassa koko jutun.

Keskustelu päättyi.