Täysistunnon pöytäkirja 106/2008 vp

PTK 106/2008 vp

106. TORSTAINA 13. MARRASKUUTA 2008 kello 16.01

Tarkistettu versio 2.0

Puutulliratkaisujen vaikutus metsäteollisuuteen

Timo Kalli /kesk:

Arvoisa puhemies! Tämän vuoden aikana näillä kyselytunneilla useampaan otteeseen on kiistelty siitä, onko suomalaisen metsäteollisuuden puun saatavuus turvattu. Yhtenä kärkenä siinä on ollut Venäjän mahdolliset korotettavat puutullit. Pääministeri Vanhanen tapasi eilen virkaveljensä. Kiitos siitä, että nämä neuvottelut helpottivat Suomen asemaa. Saimme jatkoaikaa. Kiitos myöskin Suomen hallituksen ja Venäjän välisen hyvän yhteistyön, joka tuottaa tämmöisiä tuloksia. Ei EU:sta ollut apua tähän asiaan. Nyt meillä on aikaa vuosi käydä neuvotteluja, odottaa Wto-neuvottelujen mahdollisia tuloksia, jotka helpottavat tätä asiaa.

Kysynkin, pääministeri Vanhanen: Vaikuttavatko nämä päätökset ja ne aiemmat päätökset, mitä hallitus on tehnyt, metsäteollisuuden tulevaisuuden suunnitelmiin, ja onko näiden päätösten jälkeen suomalainen metsäklusteri paremmassa asemassa kuin viikko sitten?

Pääministeri Matti Vanhanen

Herra puhemies! Ensinnäkin eilinen ratkaisu oli erittäin tärkeä. Se ei ratkaise ongelmia, mutta se antaa nyt hyvin tärkeän aikalisän sekä unionin ja Venäjän välisille neuvotteluille pysyvästä ratkaisusta että myös siihen, että suomalaisella metsäteollisuudella on enemmän sopeutumisaikaa. Tätä eilistä ratkaisua oli pohjustettu kaksi vuotta kaikilla eri tasoilla tapahtuvilla keskusteluilla ja neuvotteluilla, ja myös EU:n komission ja kulloisenkin puheenjohtajavaltion erittäin voimakas tuki Suomelle tässä on ollut taustalla, että tämä ratkaisu oli saatavissa.

Nyt nämä edessä olevat kuukaudet pitää pystyä käyttämään erittäin tehokkaasti läpi. Itse uskon siihen, että Venäjällä lisääntyy tietoisuus siitä, että valittu puutullistrategia ei ole oikea tapa yrittää lisätä Venäjällä tapahtuvaa jalostustoimintaa, vaan myös metsäalan yhteistyössä täytyy pyrkiä noudattamaan normaaleja markkinamekanismeja ja luottaa siihen, että ulkomaisia investointeja saadaan, kun toimintatavat, pelisäännöt, toimintaympäristö ja ennustettavuus ovat mahdollisimman vakaat.

Puhemies:

Kysymys on loppuun käsitelty.