Täysistunnon pöytäkirja 106/2008 vp

PTK 106/2008 vp

106. TORSTAINA 13. MARRASKUUTA 2008 kello 16.01

Tarkistettu versio 2.0

Vanhusten kohtelu kotihoidossa

Tarja Tallqvist /kd:

Arvoisa puhemies! Onko hallitus tietoinen, että Suomessa on satoja huonokuntoisia vanhuksia, yleensä dementoituneita, jotka asuvat yksin kotonaan, yksin ja kotinsa vankina, sillä heidän ulko-ovensa on takalukossa? Koska hoitajista on huutava pula, vanhuksen luona käy ehkä kaksi kertaa vuorokaudessa kiireinen kotihoitaja, joka minimiajassa auttaa vaippojen, pesujen, pukeutumisen ja lääkkeiden kanssa. Ehkä hän kerkeää keittämään aamulla puuron. Muun ajan vuorokaudesta vanhus on yksin. Lähtiessään kotihoitaja irrottaa propun seinästä ja lukitsee ulko-oven. Tämä tehdään vanhuksen turvallisuuden takia. Näin hän ei aiheuta tulipaloja eikä eksy minnekään, kun ei saa ulko-oveansa auki.

Haluan kysyä kyseiseltä ministeriltä: Rikotaanko tässä lakia? Saako ihmistä pitää lukkojen takana? Onko tämä moraalisesti oikein ja ihmistä kunnioittavaa, en viitsi edes kysyä.

Peruspalveluministeri Paula Risikko

Arvoisa herra puhemies! En tietenkään pysty ottamaan kantaa yksittäiseen tilanteeseen. Tuohan kuulostaa hyvin hurjalta, ja toivoisinkin, että toisitte ihan dokumentit siitä, missä noin tapahtuu, ja ihan asiakaskohtaisesti selvitän tämän tilanteen.

Kaiken kaikkiaan vanhustenhuollossahan meillä on paljon hyviä toimia ja hyviä laitoksia ja kotipalvelu pelaa. Mutta meillä on myös sellaisia kuntia ja kaupunkeja, joissa se ei kunnolla pelaa. Meillähän on laatusuositukset nyt annettu ja niitä seurataan, miten ne kunnissa otetaan huomioon. Valtionosuuksia varataan myös ensi vuonna tähän asiaan.

Puhemies:

Kysymys on loppuun käsitelty.