Täysistunnon pöytäkirja 111/2008 vp

PTK 111/2008 vp

111. PERJANTAINA 21. MARRASKUUTA 2008 kello 13.02

Tarkistettu versio 2.0

4) Hallituksen esitys laiksi lääkkeiden velvoitevarastoinnista

 

Eero Akaan-Penttilä /kok:

Arvoisa puhemies! Arvoisat edustajat! Tämä käsiteltävänä oleva sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietintö, joka koskee lääkkeiden velvoitevarastointia, on asiansa kautta tärkeä, ja se on menossa läpi tällaisenaan. Minä en ole arvostelemassa sitä miltään osin. Tämä saattaa tuntua tekniseltä asialta monelle teistä, mutta tästä puuttuu yksi asia, jota minä en aikaisemmin ole edes huomannut, että tämä täällä meidän rullissa pyörii, ja sen takia haluan ottaa sen tässä edes keskusteluluonteisesti esille.

Jos olette kerinneet, arvoisat edustajat, lukea tätä valiokunnan mietintöä, niin siellä kerrotaan, että tässä on kysymys velvoitevarastojen suuruuksien muuttamisesta, siis muun muassa mikrobilääkkeistä ja infuusionesteistä. (Hälinää)

Puhemies:

Anteeksi, edustaja, ihan hetki. (Puhemies koputtaa)

Puhuja:

Suosittelen ainakin, arvoisat edustajat, että luette tämän mietinnön läpi. Te saatatte kukin joskus joutua tarvitsemaan infuusionesteitä tai mikrobilääkkeitä. Tässä on yksi ongelma näiden takana, johon pääsen hetken päästä. Tässä muutetaan minusta aivan oikeaan suuntaan näitä aikoja: Esimerkiksi, kun on 10 kuukauden kulutusta vastaava määrä, siinä vähän lyhennetään sitä aikaa niin, että se on 6 kuukautta jatkossa tiettyjen aineiden osalta, ja ne, jotka tähän mennessä ovat olleet 5 kuukautta, ovat jatkossa 3 kuukautta. Velvoitevarastointi toimii näin. Se koskee lääketehtaita, maahantuojia ja erilaisia terveydenhuollon toimintayksikköjä.

Mutta tässä on yksi iso ongelma, ja nyt pääsen siihen kohtaan, johon toivoisin, että ehkä joku valiokunnan jäsenistä pystyisi vastaamaan: Jos me ajattelemme poikkeusoloja ja infuusionesteitä, niin minulla tällä hetkellä on semmoinen käsitys, että Suomessa ei enää missään pystytä poikkeusoloissa itse tekemään infuusionesteitä. Aikaisemmin Suomen suurimmalla lääketehtaalla Orionilla oli vanhaksi jäänyt infuusionesteiden täyttölinja, mutta se aikanaan sitten — en ole ihan varma, mutta minulla on semmoinen muistikuva — siirtyi Puolustusvoimille jonkinlaiseksi taustaturvaksi, jos tulee poikkeusoloja. Nyt on vaan niin, että Puolustusvoimillakaan ei enää tätä linjaa tiettävästi ole minkäänlaisessa valmiudessa.

Tämä aihehan kuuluu tämän valmistevarastoinnin sisälle, ja sen takia haluan ottaa sen tässä esille, että se joku, joka kuulee tämän ja tietää tästä asiasta jotain, voisi kertoa tälle salille, miten infuusionesteiden valmistus on Suomessa turvattu siinä tilanteessa, että me tämmöisenä eräänlaisena saarivaltiona olemme tilanteessa, jossa joskus ulkomaan tuonti on kokonaan loppunut, ja silti tarvitaan ehkä suurikin määrä ihan siis pelkkää nestehoitoon tarvittavaa nestettä. Se on kriisitilanteessa tavallisin hoito, jolla potilaita joudutaan hoitamaan. Jos on niin, että Suomessa ei tätä valmiutta ole, niin käsittääkseni tähän täytyisi kyllä hiljalleen päästä takaisin. Jonkinlainen koneisto pitäisi olla valmiina, ja voi olla niin, että tämä vanha Orionin laitteisto vielä makaa pölyttyneenä jossain Puolustusvoimien nurkissa, mutta ehkä on niin vanhanaikainen, että tarvitaan uutta tekniikkaa.

Mutta, arvon puhemies, tämän halusin ottaa kuitenkin ongelmana esille.

Sirpa Asko-Seljavaara /kok:

Arvoisa puhemies! Ed. Akaan-Penttilä on oikeassa siinä, että infuusionesteiden valmistus on loppunut Suomesta totaalisesti, ja se on erittäin valitettavaa. Mutta valiokunta kyllä katsoi, että infuusionesteiden valmistus on sen verran yksinkertaista, että ehkä hätätilanteessa muutaman kuukauden ajalla pystyisimme polkaisemaan tämän valmistamisen pystyyn.

Mutta haluan kiinnittää siihen yhteen asiaan huomiota, mikä tässä meidän mietinnössäkin on, ja se on se, että varastointivelvoite voi heikentyä, jos kunnat alkavat ostaa yhä enemmän palveluja yksityisiltä palveluntuottajilta, joilla ei silloin ole siinä sopimuksessa tätä velvoitevarastointia. Tämän vuoksi se pitäisi ottaa huomioon, kun tehdään näitä sopimuksia, että myöskin näillä tahoilla on mahdollisuus tehdä nämä varastoinnit.

Pertti Virtanen /ps:

Arvoisa puhemies! Edellinen edustaja on kovasti optimistinen, kun sanoi, että muutaman kuukauden kuluessa, sitten, kun kriisitilanne on päällä, saadaan näitä infuusionesteitä. Ketäköhän vastaan tämmöinen kriisitilanne sitten syntyykään tällä modernilla aseistuksella tai minkäköhänlainen katastrofi Suomea kohtaa? Ehkä meteoriitti tipahtaa niin kuin muutama tuhat vuotta sitten aikoinaan Saarenmaalle. Mutta tosiaan aika romanttinen käsitys siitä, että ei Suomessa ole kykyä, tai oikeastaan valmiutta, välittömästi itse valmistaa näitä asioita. Pitäisi tietysti aina muistaa EU:n suhteen kaikissa asioissa, että on todella hölmöläisen hommaa vähentää niitä asioita, joita tässä omassa maassa voidaan tarvita erilaisissa tilanteissa ja luottaa siihen, että EU sitten jostain toimittaa tai jostain maailmalta me saamme näitä asioita.

Yleensäkin tässä kuitenkin minulla tulee mieleen koko Kelan linja. Kela itse on, tai lääkärit ovat, kovia tässä maassa määräämään meille lääkkeitä, mutta esimerkiksi Kela ei anna yksilön ollenkaan oikeastaan varastoida lääkkeitä. Hyvä että riittää, jos tulee vähän kriisiä monenkaan kohdalla, joilla on lääkkeet välttämättömyyksiä, koska Kela on hyvin tarkka siinä, kuinka paljon yksilö ja yksityinen ihminen saa itse omaan varastoonsa lääkkeitä; sen takia tuntuu tämä koko lakiesitys olevan siinä samassa putkessa jotenkin. Tämä on minun mielestäni vähän tiukan oloinen, tai semmoinen hankalan oloinen, mutta kun en ole tuossa valiokunnassa, mutta olen kyllä kuiteskin valmis, jos tulee hätätilanne, psyykkaamaan ja antamaan henkistä apua sitten, jos ei lääkkeitä riitä.

Pentti Tiusanen /vas:

Arvoisa puhemies! Tästä infuusion tuotannon lopettamisesta Suomessa keskusteltiin silloin, kun se loppui ja todettiin, että se voi olla riskitekijä. Samaan aikaan sitten oltiin sitä mieltä, että tällaisia ongelmatilanteita ehkä ei synny ja valmisteita saadaan nopeasti ulkomailta. Infuusiovalmisteista pitää tietysti sanoa se, että kaikki niistä eivät välttämättä ole yksinkertaisia. Tuollainen ruokasuola-sokeri -liuos tietysti voi olla yksinkertainen ja nopea valmistaa, mutta on sitten koko joukko sellaisia välttämättömiä infuusionesteitä, jotka ovat huomattavasti enemmän vaivaa vaativia.

Toinen asia, mikä meillä on tässä perusturvassa heikentynyt, on nimenomaan rokotteiden valmistamisen lopettaminen Suomessa. Se oli Kansanterveyslaitoksella varsin tehokasta, se oli myös tuottoisaa, mutta jostakin syystä — mielestäni siinä on tällainen liberalisointi jälleen ollut mukana — se lopetettiin. Nyt hinnat ovat nousseet ja myöskin rokoteturvallisuus — rokotteiden riittävä saanti, mikä liittyy myös laajasti näihin velvoitteisiin, mitä lääkkeiden ja lääkinnällisten aineiden varastoinnissa on — pitäisi huomioida aivan uudella vakavuudella.

Mitä tulee näihin mikrobilääkkeisiin, niihin liittyy varmasti sellainen yhä lisääntyvä tekijä kuin resistenssi. Mehän tiedämme aivan näiden päivien tietojen pohjalta, että yhä useammat bakteerikannat ovat resistenttejä näihin lääkkeisiin nähden, jolloinka tässä velvoitevarastoinnissa tämäkin asia tulee huomioida.

Lauri Oinonen /kesk:

Arvoisa puhemies! Huoltovarmuus on kaikissa suhteissa perusasia alkaen ruuan huoltovarmuudesta, mutta sama koskee hyvin korostetusti myös nyt käsiteltävänä olevaa asiaa, lääkkeitten huoltovarmuutta kaikissa tilanteissa.

Täällä on käytetty erinomaisia puheenvuoroja asiantuntemukseen perustuen. Haluan yhtyä niihin ajatuksiin, mitä täällä on tuotu esille. Minusta on edesvastuutonta, jos meillä tullaan tilanteeseen, että näin keskeiset velvoitevarastoitavat asiat kuin mistä nyt käsiteltävänä olevassa asiassa on kyse, loppuisivat maasta. Meillä pitää olla näitä kaikissa olosuhteissa, ja toiveajattelu, että niitä muutamassa kuukaudessa voitaisiin kriisin tullen valmistaa, on epärealistista ajattelua. Jos tulee ongelma, kriisi, olkoon se pandemia, mikä tahansa luonnononnettomuus, mikä tahansa, ei tarvitse olla aseellinen selkkaus, niin silloin on kaikkea muuta tehtävää, joka on kiireellisempää kuin tällaisten asioitten tekeminen. Tuollaisia tilanteita varten pitäisi kaiken mahdollisen olla jo ennalta tehtyä.

Ed. Tiusanen toi esille — tämän infuusionestekysymyksen rinnalla, minkä ed. Akaan-Penttilä täällä esille toi — tämän rokotteitten valmistuksen palauttamisen Suomeen. Ed. Tiusanen toi esille sen, että se oli liiketaloudellisesti kannattavaa. Minulle yrittäjät lääketeollisuuden taholta ovat sanoneet, että se ei ole kannattavaa. Mutta kuinka tahansa, se on kuitenkin välttämätöntä, että meillä pystytään tuottamaan rokotteita omassa maassa.

Meillä on ollut onnellinen varjelus, että meille ei tullut lintuinfluenssaa, johonka uhkakuvat olivat olemassa — ei ainakaan vielä ole tullut. Mutta meillä ei ole rokotetuotantoa. Maailmalta saatavat rokotteet ovat sopimuksienkin ollessa hyvän onnen varassa, jos niitä osutaan saamaan. Ainakaan ajoissa niitä ei välttämättä saataisi. Ongelmia olisi erityisen paljon. Sen takia näkisin, että meidän hyvänä päivänä, jota me taloudellisen lamankin keskellä elämme, pitäisi luoda nämä valmiudet tällaisiin kansallisiin, perusturvallisuuden kannalta huoltovarmuuden näkökulmasta keskeisiin asioihin. Ne eivät paljon maksa, mutta ne ovat välttämättömiä, silloin kun niitä tarvitaan.

Erkki Virtanen /vas:

Arvoisa puhemies! Täällä on nyt tämän lakiesityksen pohjalta viritelty sellaisia uhkakuvia, joihin nyt haluaisin sanoa jotakin. Kun kansanedustajia syytetään siitä, että säädetään huonoja lakeja, jotka eivät kuitenkaan meitä koske, niin minua tämä koskettaa jonkin verran. Jos tässä tarkoitettu kriisi jatkuu yli 6 kuukautta, mutta ei 9:ää kuukautta, niin tämä lakiesitys tappaa minut. Insuliinin varastointiaikaa nimittäin lyhennetään 9 kuukaudesta 6 kuukauteen, ja minä elän ilman insuliinia 2 päivää. Siitä huolimatta olen sitä mieltä, että tämä on erittäin hyvä lakiesitys, koska tällä säästetään terveydenhuollon sellaisia kustannuksia, joitten konkretisoituminen siten, että niistä ajateltu hyöty toteutuisi, on kovin pieni.

Suomalaisen terveydenhuollon ongelmana tuppaa olemaan jossain määrin se, että varmistetaan liiankin kanssa. Otetaan erilaisia laboratoriokokeita niin paljon, ettei mitään epävarmaa voi jäädä. Elämä ei kuitenkaan voi olla koskaan täysin varmaa. Silloin on kysymys vaihtoehtoiskustannuksista: Esimerkiksi tässä, kun lyhennetään varastointiaikaa, säästetään tietty määrä rahaa. Se raha voidaan käyttää tehokkaammin ja ihmisiä paremmin hoitavammin terveydenhuollossa. Siitähän tässä on kysymys. Infuusionesteitäkään ei toki sieltä varastosta kokonaan pois oteta, vaan niitten varastointiaikaa lyhennetään vuodesta 9 kuukauteen. Kyllä sitä sokeri-suola-liuosta nyt kuitenkin kohtuullisen helppo on tehdä. Niin meille ainakin vakuutettiin, ja uskon kyllä siihen itsekin, joten kannatan lämpimästi, kuten kannatin valiokunnassakin, tämän esityksen hyväksymistä.

Mikko Alatalo /kesk:

Arvoisa puhemies! Tämä on erittäin hyvä laki kriisivalmiuden kannalta. Kiinnittäisin huomiota siihen, että kunnathan hankkivat järjestämisvastuullaan olevia palveluja yhä enemmän yksityisiltä palveluntuottajilta, vaikka niillä ei kuitenkaan ole valmiuslain nojalla varautumisvelvollisuutta. Valiokuntahan korosti mietinnössään, että varautumiseen tulee kiinnittää huomiota tehtäessä sopimuksia palveluntuottajien kanssa. On kuitenkin pieniä palveluntuottajia. Meilläkin on tuolla Eräjärvellä muun muassa ihan pieni lääkekaappi. Myös lääkäripuolella on palveluntuottajia, jotka eivät pysty vastaamaan tästä velvoitevarastoinnista, ja tämä täytyy huomioida. Mutta joka tapauksessa tässä lakiehdotuksessa lääkkeiden varastointivelvoitetta ehdotetaan laajennettavaksi koskemaan myös yksityisiä terveydenhuollon toimintayksiköitä, jotka myyvät palveluita kunnille.

Sen verran sanottakoon, että onhan meillä sitten mahdollisuus ulkomailta tilata näitä lääkkeitä. Hollannista ja Norjasta muistaakseni lintuinfluenssaa varten ja rotavirukseen on myös olemassa mahdollisuus tilata näitä lääkkeitä. Tämä on tärkeä laki kyllä siihen varautumiseen, jos ilmenee, että lääkkeitä puuttuu ja joku este tulee, joku kriisitilanne.

Sirpa Asko-Seljavaara /kok:

Arvoisa puhemies! Tämä lakihan koskee vain aivan elintärkeitä lääkkeitä, ja kyllähän ed. Erkki Virtanen siinä on oikeassa, että insuliini on tällainen aivan elintärkeä lääke. Mutta se ei ole totta, ettei näitä infuusionesteitä, yksinkertaisia, pystyttäisi valmistamaan. Siis kyllä keittosuola-sokeri-liuosta voidaan varsin yksinkertaisesti keittää.

Puhemies:

Alkaa vaikuttaa siltä, että meidän on pakko keskeyttää tämän asian käsittely, jotta suuren valiokunnan kokous pääsee alkamaan ajoissa.

Asian käsittely keskeytetään.