Täysistunnon pöytäkirja 112/2010 vp

PTK 112/2010 vp

112. TORSTAINA 11. MARRASKUUTA 2010 kello 16.03

Tarkistettu versio 2.0

Toimenpiteet homeongelmien ratkaisemiseksi

Eero Akaan-Penttilä /kok:

Arvoisa puhemies! Minä kysyn homeongelmasta. Rakennuksissa on aika paljon homeongelmia, ja julkisten tietojen mukaan, ainakin yhden referenssin perusteella, sanotaan, että 800 000 suomalaista kärsii näistä homeongelmista. Niitä on viime aikoina erityisesti todettu julkisissa rakennuksissa, kouluissa, päiväkodeissa ja sairaaloissa, ja on laskettu, että ainakin nämä aiheuttavat 200 miljoonaa kuluja, todennäköisesti jopa paljon enemmänkin.

Ympäristöministeriöhän on erilaisia projekteja tehnyt, kosteus- ja hometalkoita ja muuta vastaavaa, ja rakentajien ja kiinteistönomistajien osaamisesta on todettu, että sitä pitäisi parantaa, mutta silti minä kysyisin teiltä nyt, joko ympäristöministeriltä tai vt. pääministeriltä:

Miten te aiotte suhtautua tähän ongelmaan, koska tämä on aika kauan Suomessa ollut samantasoinen ongelma ja täälläkin monta kertaa käsitelty asia?

Ympäristöministeri Paula Lehtomäki

Arvoisa puhemies! Ihan niin kuin kysyjä mainitsikin, juuri sen takia, että tämä on ongelmaltaan tämän mittaluokan ongelma, olemme lanseeranneet nämä kosteus- ja hometalkoot, joiden kautta pyritään sitten entistä parempiin ja tehokkaampiin toimenpiteisiin ainakin uusien vaurioitten syntymisen osalta ja vanhojen korjauksen osalta. Niin kuin mainitsitte, esimerkiksi tämän koulutuksen osalta on ihan eri asia se uuden rakentaminen kuin vanhan peruskorjaus, ja sen takia vanhan korjaukseen pitää myös koulutusta suunnata entistä enemmän.

Parhaillaan on valmistelussa energiatehokkuusmääräysten edelleenkiristäminen, ja tämä on tietysti yksi aivan keskeinen elementti siinä, ja tiedän, että siitä on esitetty huolia, ettei sitten vaan aiheuteta tätä pulloefektiä näissä taloissa, että kun energiatehokkuus menee eteenpäin, niin myöskin kosteusongelmat sitten tiivistyvät.

Eero Akaan-Penttilä /kok:

Arvoisa puhemies! Mitenkähän tämä homma tosiaan, arvon valtioneuvoston jäsenet, pysäytetään? Nimittäin noin 20 vuotta, neljännesvuosisadan, tämä on pyörinyt Suomessa ja käytännössä lienee niin, että noin 1 prosentti tai vähän sen alle vuosittain sairastuu näistä altistuneista ihmisistä pysyvästi joko keuhkosairauksiin tai allergisiin nuhiin tai vastaavaan. Kyllä tässä täytyy jotain uutta tehdä, jotta tämä asia menisi oikeille raiteilleen.

Onko niin, että näitä rakennusmääräyksiä ei noudateta, rakennetaanko edelleen virheellisesti, vai mikä taustaseikka tässä on pielessä? Minä pyytäisin, että tähän ihan vakavasti nyt vastattaisiin. Vai onko niin, että pitää tehdä jotain uutta, mitä tähän mennessä ei ole vielä tehty?

Peruspalveluministeri Paula Risikko

Arvoisa herra puhemies! Minä vastaan nyt omalta kantiltani tähän, koska niin kuin mainitsitte, 1970-luvun rakennuksiahan, joita on hyvin paljon — terveyskeskuksia, sairaaloita, päiväkoteja — ja joissa tätä ongelmaa on ja joissa se aiheuttaa tosi paljon ongelmia, on tutkittu. Meillä on Työterveyslaitos, joka on tehnyt ansiokasta tutkimusta ja ohjeistanut näitä laitoksia, mutta myöskin meillä on yhteistyö nyt asuntoministeriön ja sitten myöskin Työterveyslaitoksen välillä. Pohditaan näitä rakennusohjeita, tuleeko niihin nyt jotain tarkennuksia sitten tehdä, ja tähän on pistetty paljon rahaa. Mutta täytyy myöntää, että paljon enemmänkin vielä pitää tulevaisuudessa pistää, jotta nämä saadaan haltuun.

Sitten myöskin se näitten sairauksien diagnostisointi, mitä siitä aiheutuu. Siinäkin menee aika paljon rahaa, että me saamme ihan näitä tarkkoja diagnostisointikeinoja, esimerkiksi vasta-ainetutkimuksia.

Puhemies:

Kysymys on loppuun käsitelty.

Sitten joudun käyttämään vähän nopeampaa tahtia, elikkä yksi kysymys ja yksi vastaus. Siirrytään sitten aina seuraavaan kysyjään.

​​​​