Täysistunnon pöytäkirja 114/2008 vp

PTK 114/2008 vp

114. TORSTAINA 27. MARRASKUUTA 2008 kello 16.02

Tarkistettu versio 2.0

Talletussuojarahaston piiriin kuuluvat saatavat

Markku  Uusipaavalniemi /kesk:

Arvoisa puhemies! Kysyisin valtiovarainministeri Kataiselta paria asiaa.

Meillä on täällä muutamia mielenkiintoisia lakeja ja direktiivejä käsittelyssä finanssimaailmaan liittyen. Voisitte varmaan hälventää epäluuloani parissa kohtaa niistä.

Talletussuojarahastoon liittyen hallitus on linjannut 25 000 euroa riittämättömäksi korvattavaa määrää ajatellen, 50 000 euroa menee kuluttajansuojan piiriin hallituksen mielestä ja 100 000 nousisi jo sijoittajan suojaksi. Suomessa on 92 laitosta, jotka kuuluvat tämän Talletussuojarahaston piiriin, joten kuluttaja voi jo tällä haavaa 2 miljoonaa laittaa suojattuihin rahastoihin.

Onko tämä todellakin hallituksen linjaus, että 2 miljoonaa ei riitä kuluttajaa ajatellen, vaan pitää nostaa tätä huomattavasti tästä ylöspäin?

Toinen mediassa esiintynyt asia ...

Puhemies:

Nyt alkaa aika päättyä! Ehkä jatkokysymyksen yhteydessä.

Valtiovarainministeri Jyrki Katainen

Arvoisa puhemies! Hallitus on lähtenyt siitä, että 50 000 euroa on se summa, joka rahastoissa täytyy olla kutakin kuluttajaa varten. EU:ssa on otettu nyt esille valitettavasti komission toimesta — en ymmärrä, minkä takia — ajatus siitä, että sekä minimi että maksimi eri maissa talletussuojassa olisi 100 000 euroa. Tähän ei mielestäni ole tarvetta, mutta tätä tullaan käsittelemään ensi viikon alussa euroryhmässä ja Ecofinissä. Tämä komission esitys oli aika lailla jälkijättöinen. Juuri Ecofinissä oli päästy sopimukseen siitä, että 50 000 euroa on se raja, ja tällä pyritään välttämään haitallista kilpailua maiden välillä.

Markku  Uusipaavalniemi /kesk:

Arvoisa puhemies! Tarkennan uudestaan. Elikkä Suomessa on 92 laitosta, joihin voi laittaa, ja kun kerrot sen 25 000:lla, niin 2 miljoonaahan siitä tulee.

Toinen asia, joka on mediassa usein väärin ollut. Voitte varmaan kertoa, onko teillä salaisia sopimuksia vai onko asia ymmärretty mediassa väärin. Eli Suomen valtiohan ei ole takaamassa Talletussuojarahastoa, mutta tämä asia virheellisesti usein on niin esitetty.

Valtiovarainministeri Jyrki Katainen

Arvoisa puhemies! Talletussuojarahasto on pankkien rahoittama rahasto, ja näin ollen myös Rata sitä valvoo. Eli kysymys on siis siitä, että pankit maksavat käsittääkseni kuukausittain maksua Talletussuojarahastoon, ja pankit ovat käytännössä vastuussa sen Talletussuojarahaston käytöstä. Niillä on oma intressinsä tietysti siinä asiassa, ja näin pitää ollakin. Tämä on se oikea tilanne.

Puhemies:

Kysymys on loppuun käsitelty.

​​​​