Täysistunnon pöytäkirja 114/2008 vp

PTK 114/2008 vp

114. TORSTAINA 27. MARRASKUUTA 2008 kello 16.02

Tarkistettu versio 2.0

Thaimaan levottomuudet ja Intian terrori-iskut

Outi Mäkelä /kok:

Arvoisa puhemies! Thaimaan levottomuudet ja Intiassa siviileihin kohdistuneet terrori-iskut ovat aiheuttaneet paljon epätietoisuutta ja levottomuutta ja koskettaneet myös meitä suomalaisia. Viimeisin tieto on, että iskuissa olisi loukkaantunut myös yksi suomalainen. Olisinkin kysynyt ministeri Stubbilta:

Millä tavalla EU ja muut kansainvälisen yhteisön jäsenet aikovat reagoida näihin akuutteihin tilanteisiin?

Ulkoasiainministeri Alexander Stubb

Arvoisa puhemies! Tilanne on siis todellakin se, että yksi suomalainen on loukkaantunut. Olen tänään keskustellut meidän paikan päällä olevan suurlähettiläämme kanssa, ja hän on myös keskustellut loukkaantuneen henkilön kanssa. Hengenhätää tai hengenvaaraa ei ole.

Johtorooli evakuoimisessa ja operaatiossa on puheenjohtajamaa Ranskalla, joka on pistänyt liikkeelle niin sanotun Monitoring and Information Centren, Micin. Mahdollisesti tulee pyyntöjä eri jäsenmailta evakuointitarpeesta, jos sellainen on siinä vaiheessa tarpeellista.

Meidän kehotuksemme kuitenkin Suomen kansalaisille tässä vaiheessa on, että Mumbaihin ei pidä matkustaa. Mumbaista pitää pysyä loitolla ja sisätiloissa. Muuten matkustuksessa Intiassa ei ole ongelmia.

Outi Mäkelä /kok:

Arvoisa puhemies! Eli syytä päivittää matkustusohjesääntöä ei siis ole, ilmeisesti ei myöskään tarvetta suomalaisten ryhtyä evakuointeihin?

Ulkoasiainministeri Alexander Stubb

Arvoisa puhemies! Juuri näin. Matkustusohje koskee tässä vaiheessa ainoastaan Mumbaita. Siis tilannehan siellä on se, että kahdeksasta iskukohteesta edelleen kaksi on niin sanotusti terroristiryhmän hallinnassa. Näistä kahdesta hotellissa kummassakaan tässä vaiheessa ei ole suomalaisia, joskin siellä tietenkin on Euroopan kansalaisia, ja sen takia myös tilannetta seurataan.

Pekka Haavisto /vihr:

Arvoisa puhemies! Olisin ministeri Stubbilta kysynyt:

Onko hallituksella jo tässä vaiheessa analyysiä siitä, mistä Intian iskuissa on kysymys? Intia mainostaa itseään yleensä maailman suurimpana demokratiana. Siellä on lähes miljardi ihmistä demokratian piirissä. Emme ole tottuneet tämän tyyppisiin uutisiin Intiasta, ehkä uskonnollisiin levottomuuksiin, mutta tämä näyttää hyvin järjestäytyneeltä Mumbaissa. Mistä tässä on kysymys?

Ulkoasiainministeri Alexander Stubb

Arvoisa puhemies! Tässä vaiheessa ei ole vielä analysoitu. Siis terrori-iskun tekijäryhmänä on niin sanottu Deccan Mujahideen, etelän uskonsoturit. Mutta analyysi siitä, mitkä ovat syyt ja seuraukset ja minkä takia nämä iskut on tehty maailman suurimmassa demokratiassa, tehdään vasta jälkikäteen.

Puhemies:

Kysymys on loppuun käsitelty.

​​​​