Täysistunnon pöytäkirja 123/2002 vp

PTK 123/2002 vp

123. KESKIVIIKKONA 23. LOKAKUUTA 2002 kello 15

Tarkistettu versio 2.0

10) Hallituksen esitys lainsäädännöksi valtion tukeman asuntotuotannon toimintaperiaatteiden ulottamisesta kuntien ja eräiden muiden yhteisöjen omistamiin asuntoyhteisöihin

 

Pentti  Tiusanen  /vas:

Arvoisa puhemies! Tämä asia on hankala nimenomaan sen vuoksi, että tällä hetkellä lainsäädäntö ulottuu jo yleishyödyllisiin rakentajiin ja sen lainsäädännön toteuttaminen muutama vuosi takaperin oli todellakin työn takana. Kompromissi löytyi, ja kysymys on siitä, miten konserni voi voittoa tulouttaa. Tämän päivän uutisissa, puoli yhdeksän uutisissa, eräs yleishyödyllisen rakentajan edustaja totesi, että tämä konsernisääntö pitäisi muuttaa, ennen sitä ei aravarakentaminen käynnisty, nimenomaan aravavuokra-asuntojen rakentaminen. Nyt me olemme viemässä tätä kuntasektorille mielestäni kyllä aiheesta, ja mielestäni tämä puoli yhdeksän uutisissa ollut kommentti ei ole kestävä. Mutta aivan selvästi, enkä usko, että liioittelen, jonkunlainen jos ei nyt ihan sotatila niin jonkunlainen kapinatila kyllä tässä eri osapuolien välillä vallitsee yleishyödyllisen rakentamisen ja aravatuotannon sosiaalisen rakentamisen kentällä.

Olemme tästä paljon kuulleet viime päivinä ja viime viikkoina tässäkin talossa ja eri asioiden yhteydessä. Tästä varmasti kuulemme edelleenkin. Kysymyksessä siis on, puhemies, hallituksen esitys 229, jonka tarkoituksena tavallaan on vahvistaa tätä aravalainsäädäntöä ja nimenomaan laajentaa voittojen tulouttamiseen liittyvää rajoitusta, kun muulla tavoin sitten on vapautettu aravatuella, aravan avulla, rakennettujen asuntojen myyntiä, jälleenmyyntiä ja niiden kohtelua ja käyttöä. Uskon, että tämä asia kyllä tulee keskusteluttamaan ympäristövaliokuntaa. Siellä jälleen tavataan nämä eri osapuolet. Tämä maa kyllä tarvitsisi nyt jonkunlaisen linnarauhan tässä ja konsensuskokouksen, jossa eri osapuolet: valtiovalta, nimenomaan valtiovarainministeriö, ympäristöministeriön asunto-osasto ja yleishyödylliset rakennuttajat, kunnat, asukas- ja vuokralaisyhdistykset, yhdessä kävisivät tätä asiaa lävitse ja etsittäisiin linnarauhaa, jotta päästäisiin todellakin käynnistämään yleishyödyllinen vuokra-asuntojen tuotanto.

Keskustelu päättyy.