Täysistunnon pöytäkirja 124/2014 vp

PTK 124/2014 vp

124. TORSTAINA 4. JOULUKUUTA 2014 kello 16.01

Tarkistettu versio 2.0

EU- ja Eta-maiden ulkopuolelta tulevien opiskelijoiden lukukausimaksut

Sanna Lauslahti /kok:

Arvoisa puhemies! Säästöaikana ei tule kääntää selkää mahdollisille tuloille.

Suomessa opiskelee tuhansia EU- ja Eta-maiden ulkopuolelta tulevia opiskelijoita. He arvostavat erittäin korkealle mahdollisuutta hankkia korkeaa osaamista ja koulutusta. Kuitenkin on tilanne, että suomalainen veronmaksaja maksaa kaiken. Ulkomailta tulevat opiskelijat käytännössä keräävät meidän maksuttoman, ilmaisen koulutuksen hedelmät. Ei voi olla niin, että meidän vetovoima syntyy pelkästään maksuttomuudesta. Pitääkö Suomen olla koko maailman ilmainen korkeakoulu?

Opetus- ja kulttuuriministeriö oli valmistellut lain, jolla näiltä opiskelijoilta voitaisiin periä lukukausimaksuja. Myös eduskunnan enemmistö on ollut tämän takana. Nyt tämä hanke on torpattu hallituksessa. Suomi ja korkeakoulumme tarvitsevat jokaisen euron. Valtion rahakirstu ammottaa tyhjyyttä. Kysyisin asiasta vastaavalta (Puhemies koputtaa) ministeriltä: kuinka on mahdollista, että opetusministeriön ansiokkaasti valmistelema ja korkeakouluille tärkeä uudistus...

Puhemies Eero Heinäluoma:

Jaha, nyt aika on auttamatta täynnä.

Puhuja

...kulkee nyt yhtäkkiä vastatuulessa?

Opetus- ja viestintäministeri Krista Kiuru

Arvoisa puhemies! Asia on todella hankala siltä osin, että molempiin suuntiin on näkökulmia. Yhteiskunnassa on käyty lausuntokierroksen näkökulmasta keskustelua, ja tämä keskustelu tullaan arvioimaan sivistyspoliittisessa ministerityöryhmässä siksi, että tämä tilapäinen kokeilu, joka meillä on voimassa tällä hetkellä tilauskoulutuksesta, tulee päättymään, ja meidän täytyy ottaa hallituksessa linja, miten mennään eteenpäin. Mutta se ei ole meidän kiireellisyysjärjestyksessä ykkönen. Eli minusta nyt ensin tehdään varhaiskasvatuslaki ja siihen liittyvä kokonaisuus kuntoon, ja näihin asioihin palataan sen jälkeen sivistyspoliittisessa ministerityöryhmässä, kun päästään näistä asioista, jotka eduskuntaan on ilmoitettu ainakin tulevaksi, yksimielisyyteen. (Ben Zyskowicz: Tällä ei ole mitään tekemistä varhaiskasvatuslain kanssa!)

Sanna Lauslahti /kok:

Miksi raha ei kelpaa? Me teemme erittäin vakavia, myöskin mahdollisesti vaurioittavia koulutussäästöjä. Me tarvitsemme jokaisen euron, jonka me voimme saada tähän yhteiskuntaan.

Korkeakoulut ovat nykylain mukaan voineet myydä koulutusta ulkomaille, mutta useat hankkeet kariutuvat käytännössä. Käytännössä ulkomaalaiset tahot voivat ostaa korkeakouluiltamme koulutusta, mutta nämä eivät pysty perimään maksuja tutkinnoista. Kysyntää tutkinnoillemme on, mutta on käsittämätöntä, että korkeakouluja käytännössä estetään myymästä omaa osaamistaan ja hankkimasta tärkeitä tuloja opetuksen kehittämiseen. Kysyn opetusministeriltä: miten te, arvoisa ministeri, aiotte tarttua toimeen, jotta koulutusviennin esteet voidaan purkaa ja maamme saa avattua koulutusviennin toden teolla?

Puhemies Eero Heinäluoma:

Pääministeri Stubb oli pyytänyt ensin puheenvuoron. — Olkaa hyvä.

Pääministeri  Alexander  Stubb

Arvoisa herra puhemies! Kansainvälisyys, kansainväliset yliopistot ja koulutus ovat avautumassa tässä maailmassa aivan eri tavalla kuin aikaisemmin. Se tarkoittaa sitä, että meidän pitää voida tarkastella tätä kokonaisuutta huomattavasti laajemmin kuin mitä teemme tällä hetkellä.

Olen edustajan kanssa samaa mieltä siitä, että meidän pitää panostaa koulutusvientiin. Olen samaa mieltä myös siitä, että meidän pitää harkita jonkinnäköisiä lukukausimaksujärjestelmiä ulkomaalaisille opiskelijoille. Mutta kolikolla on myös toinen puolensa. Otan tästä esimerkin: Tapasin ulkoministerinä ollessani Addis Abebassa Afrikan unionin huippukokouksessa Etiopian silloisen ulkoministerin. Ihmettelin, miksi hän halusi tavata — olimme lobbaamassa YK:n turvaneuvostokampanjaa. Hän halusi tavata sen takia, että oli käynyt Tampereen teknillisen yliopiston. Mitä enemmän ulkomaalaisia, kansainvälisiä opiskelijoita meillä on Suomessa, sen parempi. Meidän pitää voida tarkastella tätä kokonaisvaltaisesti ja jonain päivänä miettiä myös lukukausimaksuja, mutta tärkeysjärjestyksessä se ei tällä hetkellä ole prioriteetti. Huomiona vielä lisäksi: kyseinen henkilö on tällä hetkellä Etiopian pääministeri.

Puhemies Eero Heinäluoma:

Tämä kysymys on tällä erää käsitelty.

Ehdimme ottaa vielä yhden kysymyksen.