Täysistunnon pöytäkirja 128/2006 vp

PTK 128/2006 vp

128. TORSTAINA 7. JOULUKUUTA 2006 kello 16.30

Tarkistettu versio 2.0

Iltapäivälehden päätoimittajan eron syyt

Kimmo Sasi /kok:

Arvoisa puhemies! Herra pääministeri, Suomessa perustuslain 12 § turvaa sananvapauden, ja lehdistön oikeus kirjoittaa kriittisesti politiikasta ja poliitikoista on demokratian tukipilareita.

Ilta-Sanomien päätoimittaja Antti-Pekka Pietilä jätti päätoimittajan tehtävät viime syyskuun lopussa. Silloin Mainonta & Markkinointi -lehdessä spekuloitiin sillä, että hänet erotettiin ja erottamisen taustalla olivat keskustan vaikuttajat. Tämän viikon maanantaina Helsingin käräjäoikeudessa käsiteltiin laitonta uhkausta koskevaa asiaa, ja tuossa oikeudenkäynnissä Pietilä itse sanoi, että kaksi keskustaministerin erityisavustajaa oli painostanut häntä ja ilmoittanut pyrkivänsä saamaan hänet erotetuksi. Tämän jälkeen avustajat Laaninen ja Turtiainen ovat kiistäneet toimineensa tällä tavalla. Nyt kysynkin teiltä, herra pääministeri:

Ovatko avustajat teillä olevien tietojen mukaan painostaneet jollakin tavalla Sanoma-yhtiön johtoa Pietilän eroon, ja millä tavalla te olette selvittänyt tämän asian faktat, ja voitteko luottaa siihen, mitä nyt tulette sanomaan, ja kolmanneksi vielä, pidättekö yleensä oikeana sitä, että voitaisiin poliitikkojen toimesta painostaa päätoimittaja eroon (Puhemies koputtaa), ja voisiko teillä olla sellainen avustaja, joka olisi toiminut tällä tavalla?

Pääministeri Matti Vanhanen

Arvoisa puhemies! Omasta avustajakunnastani on tarkoitettu erityisavustajaa, jona toimii Timo Laaninen. Hän on yksiselitteisesti kieltänyt ja kertonut sen, ettei ole ollut myöskään Pietilään muistinsa mukaan vuoden 2002 jälkeen edes yhteydessä. Myöskään minulta hän ei ole voinut sellaista ohjetta saada. Luotan hänen sanaansa täysin. Myös kun arvioin sitä, mikä on politiikan ja lehdistön suhde tässä, sen pitää olla yksiselitteisen selvä. Luonnollisestikaan poliittinen valta ei voi avoimessa demokratiassa painostaa tiedotusvälineitä. Se on aivan itsestäänselvä. Oma taustani on lehtimiehen tausta. Kun viime keväänä tällaista esitettiin ja viitattiin myös minuun, niin loukkaannuin siitä syvästi, koska se ei kerta kaikkiaan demokratiaan kuulu.

Sitten toinen kysymys on myös se, että kyllä meillä myös lehtitalot ovat sen verran itsenäisiä, että jos niitä poliittinen valta yrittäisi painostaa, en usko, että toimisivat sen suuntaisesti. Tässäkin tapauksessa SanomaWSOY:n johto on yksiselitteisesti ilmoittanut, että väite ei pidä paikkansa.

Kimmo Sasi /kok:

Arvoisa puhemies! Luen Laki oikeudenkäynnistä rikosasioissa 6 luku 5 § 3 momentti: Rikosasian asianomistajan on pysyttävä totuudessa, kun hän ilmoittaa ne seikat, joihin hän vetoaa asiassa, lausuu käsityksensä vastapuolen esittämistä seikoista ja vastaa tehtyihin kysymyksiin. Eli Pietilällä on ollut oikeudessa velvollisuus pysyä totuudessa. Tämä on aika kova sana vastaan jonkun toisen mielipidettä. Silloin olettaisi, että te selvittäisitte faktat erittäin tarkkaan, varsinkin kun ottaa huomioon, että avustaja Turtiainen on muun muassa sanonut olleensa yhteydessä toimitusjohtaja Pentikäiseen, keskustelleensa hänen kanssaan kyllä vastineen lähettämisestä, mikä ei ole aivan välttämättä uskottavaa, mutta aiotteko te selvittää perusteellisesti tämmöisen asian faktat, jotta totuus tulee selville.

Pääministeri Matti Vanhanen

Arvoisa puhemies! Kuten sanoin, minuun tämä on liitetty oman erityisavustajani kautta. Olen häneltä selvittänyt sen. Mitä muuta tapaa tässä on, kuin luottaa hänen sanaansa? Minulla ei ole pienintäkään epäilystä, etteikö se pitäisi paikkansa. Myöskään sellaisia keskusteluja ei minun läsnäollessani kertaakaan ole edes käyty tähän keskusteluun liittyen, että pitäisi jollain tapaa olla yhteydessä yhtiöön.

Puhemies:

Kysymys on loppuun käsitelty.

​​​​