Täysistunnon pöytäkirja 131/2004 vp

PTK 131/2004 vp

131. TORSTAINA 2. JOULUKUUTA 2004 kello 16.30

Tarkistettu versio 2.0

Rintasyöpäseulonnat

Rakel  Hiltunen  /sd:

Arvoisa puhemies! Näitten laajojen aiheiden jälkeen minun kysymykseni siirtyy ihmisläheiseen aiheeseen, jos tässä majatalossa on sellaisellekin tilaa. Se kohdentuu ministeri Hyssälälle ja koskee rintasyöpäseulontaa. Minä kuulin tällä viikolla uutisen, että Ruotsissa Trelleborgissa toimii sellainen rintasyöpävastaanotto, johonka jokainen terveydestään huolehtiva nainen voi hakeutua ilman ajanvarausta, ja samassa tutkimuksessa mammografiatutkimus tehdään tai ohutneulanäyte otetaan ja vastaukset kerrotaan jopa samana päivänä tälle ihmiselle, joka on huolestuneena odottanut tätä tietoa.

Tiedustelen: Onko nyt mahdollista, että me voisimme Kansallisen terveysohjelman puitteissa Suomessa käynnistää jonkun sairaanhoitopiirin alueella tällaisen kokeilun edes?

Peruspalveluministeri  Liisa  Hyssälä

Arvoisa puhemies! Meillähän rintasyöpäseulonnat on hoidettu mielestäni erinomaisella tavalla, ja on syytäkin, koska nimenomaan seulonnoilla tauti on pystytty varhaisvaiheessa havaitsemaan ja toimimaan niin, että tauti ei ole kehittynyt pidemmälle. Nyt EU:n tasolla pyritään näihin seulontoihin saamaan yhteiset säädökset, ja tässä on meillä työryhmät ja työ meneillään, koska on paljon erilaisia seulontoja, ja katsotaan niitten hyötyjä eri ikäryhmissä ja vaikuttavuutta suhteessa kustannuksiin. Mielestäni on hyvä, että koko EU:n alueella tehdään samoin pelisäännöin näitä seulontoja.

Ensimmäinen varapuhemies:

Kysymys on loppuun käsitelty.