Täysistunnon pöytäkirja 133/2005 vp

PTK 133/2005 vp

133. TORSTAINA 8. JOULUKUUTA 2005 kello 16.30

Tarkistettu versio 2.0

Palkkaan liittyvien sivukulujen maksaminen

Seppo Lahtela /kesk:

Arvoisa herra puhemies! Kun käsittelemme valtion talousarviota ensi vuodelle, niin yksi osa on siinä verojen kanto. Yksittäinen kansalainen maksaessaan palkkaa, joko kotitalousvähennyksen kautta olevaa palkkatuloa tai jotain yrittäjäpalkkaa tai muuten yleensä työntekijälle palkkaa, ja maksaessaan sitä kautta näitä erinäköisiä sivukulumaksuja ja tilityksiä on pääsemättömissä siinä, että ne menevät oikein ja oikealla lailla.

Ovatko hallituksella tiedossa nämä ongelmat, ja miten aiotte hoitaa ja tehdä sellaisia uudistuksia esimerkiksi, että olisi yksi kassa, mihin ne maksetaan, ja valtio jakaisi ne sellaisille paikoille, mihin ne kuuluvat, ja loppusumma olisi myöskin tälle maksajalle miellyttävä ja oikea ja kaikki osapuolet olisivat tyytyväisiä tähän asiaan?

Toinen valtiovarainministeri Ulla-Maj Wideroos

Arvoisa puhemies! En ihan tarkkaan nyt tunne, mitä edustaja tarkoittaa, mutta tietysti verohallinto koko ajan uudistaa menetelmiään ja yrittää pysyä mukana kehityksessä sillä tavalla, että hallinto toimii tietysti veronmaksajien tarpeiden mukaan. Luulen, että jos tämä on aito ongelma, niin se on jo verohallinnossa tiedossa, ja lupaan, että voin palata siihen asiaan, kun lähemmin olen tutustunut siihen.

Seppo Lahtela /kesk:

Arvoisa herra puhemies! Tätä on vuosikausia jauhettu, ja pidän erityisenä ihmeenä, että ministerillä ei ole tietoa tästä ongelmasta.

Kysyn edelleen: Onko teillä tarkoitus kehittää tätä, ja onko mahdollisuutta edes, että miettisitte, että olisi vaikka verohallinnon sivuilla semmoinen laskuri, missä eri tekijät muuttaen, tehden, voisi saada edes laskelman, mihin nämä pitää maksaa ja minkä suuruiseksi loppusumma muodostuu ja tulee? Siinä on paljon muitakin muuttuvia tekijöitä kuin veroprosentti, pidätysprosentti, jotka siinä joudutaan tekemään ja hoitamaan. Oletteko tutustumassa tähän asiaan ja aiotteko tehdä mitään tämän eteen?

Toinen valtiovarainministeri Ulla-Maj Wideroos

Arvoisa puhemies: Totta kai, kyllä aiotaan tehdä, ja jos puhutaan siitä yhden luukun periaatteesta, jos ymmärsin kysymyksen oikein, niin totta kai siihen täytyy pyrkiä ja se on myöskin tavoitteena.

Puhemies:

Kysymys on loppuun käsitelty.