Täysistunnon pöytäkirja 155/2014 vp

PTK 155/2014 vp

155. TIISTAINA 17. HELMIKUUTA 2015 kello 14.02

Tarkistettu versio 2.0

17) Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi eräistä asbestipurkutyötä koskevista vaatimuksista

 

Arja Juvonen /ps:

Arvoisa herra puhemies! Tällä lakiesityksellä säädetään muun muassa asbestipurkutyötä tekevälle työntekijälle edellytys siitä, että hän on toimintaan pätevä. Mielestäni tämä esitys on hyvin kannatettava.

Asbestin vaarat ovat tulleet tutuiksi vuosikymmenien myötä. Se aiheuttaa muun muassa keuhkosyöpää ja myös vatsasyöpää ynnä muita suuria terveydellisiä vaikeuksia ja ongelmia. Monet sen ajan ihmiset, jotka aikoinaan asbestitöihin osallistuivat ja sitä rakennuksiin laittoivat, ovat joutuneet sitten kärsimään terveydessään nämä asbestin aiheuttamat ongelmat.

Meillä on edelleen Suomessa paljon vanhoja taloja, joista löytyy asbestia, ja taloja remontoidaan, ja monet nikkarit niitä haluavat kuntoon laittaa. Mutta kyllä tämä asbestiasia on hyvin tärkeä huomioida, että siihen pitää olla tietotaito, miten tällaisen jätteen kanssa toimitaan ja kuinka se sieltä puretaan. Asbesti ei näy, se ei haise, eikä sitä tiedä, milloin ja missä sen kohtaa. Ylipäänsä jo se, että tunnistat sen asbestiputken sieltä vanhoista rakenteista, on sellainen asia, että sitä eivät välttämättä nykypäivänä tämän päivän rakentajat ehkä ensimmäisenä osaa ymmärtää, jos vanhaa taloa ovat entisöimässä.

Keskustelu päättyi.