Täysistunnon pöytäkirja 161/2010 vp

PTK 161/2010 vp

161. TORSTAINA 24. HELMIKUUTA 2011 kello 16.00

Tarkistettu versio 2.0

Valtionyhtiöiden johtajien eläkkeet

Pirkko Ruohonen-Lerner /ps:

Arvoisa rouva puhemies! Lähivuosina monet valtionyhtiöiden toimitusjohtajat jäävät suhteellisen nuorina eläkkeelle. Heitä odottavat leppoisat, jättisuurilla eläkkeillä turvatut vanhuudenpäivät. Esimerkiksi Outokummun toimitusjohtajalle on luvassa reilun 0,5 miljoonan euron vuosieläke. Samanaikaisesti moni suomalainen joutuu pärjäämään paljon alle 700 euron kuukausieläkkeellä. Jo vuosia on ollut puhetta näiden johtajien jättieläkkeiden leikkaamisesta, mutta mitään ei kuitenkaan käytännössä näytä tapahtuneen. Juridisesti valtio-omistaja voisi leikata ylisuuria sopimusetuja niissä yhtiöissä, joissa valtiolla on määräämisvalta. Kysynkin arvoisalta pääministeriltä:

Koska ja millä keinoin tällaisiin kohtuuttoman suuriin valtionyhtiöiden johtajien eläkkeisiin aiotaan oikeasti puuttua?

Pääministeri Mari Kiviniemi

Arvoisa puhemies! Mitä tulee valtionyhtiöihin, tämä asia kuuluu siis ministeri Häkämiehelle, mutta hän ei ole paikalla, joten vastaan pääministerinä tähän kysymykseen.

Meillä on valtionyhtiöiden osalta muutettu tätä eläkekäytäntöä juuri sellaiseksi, että valtionyhtiöissäkin eläkkeelle jäädään 63-vuotiaana. Mutta olen samaa mieltä siitä, että yrityksissä johtajien pitäisi näyttää esimerkkiä ja jäädä vasta myöhemmin eläkkeelle eikä, niin kuin nyt yksityisissä yrityksissä on jääty, jopa 59- tai 60-vuotiaana. Olen kyllä kysyjän kanssa siitä samaa mieltä, että esimerkillä johtaminen on äärimmäisen tärkeää.

Mitä tulee sitten näihin valtionyhtiöiden palkkioihin, niin ne eivät sinänsä poikkea millään tavalla yksityisen sektorin palkkioista, ja on erittäin hyvä, että meillä pystytään myöskin valtionyhtiöihin kannustavalla palkkauksella ihmisiä houkuttelemaan. Mutta pidän kuitenkin tärkeänä, että kohtuuden näissäkin palkkioissa, myöskin yksityisen sektorin ja valtionyhtiöiden osalta, pitää olla mukana.

Toinen varapuhemies:

Kysymys on loppuun käsitelty.

​​​​