Täysistunnon pöytäkirja 172/2014 vp

PTK 172/2014 vp

172. TORSTAINA 12. MAALISKUUTA 2015 kello 10.15

Tarkistettu versio 2.0

Lapin lentoliikenne

Johanna Ojala-Niemelä /sd:

Arvoisa herra puhemies! Toimivat liikenneyhteydet ovat paikalliselle aluetaloudelle elinehto. Tuore lentoliikennestrategia linjaa, että maakuntien kenttien asema turvataan.

Lapin matkailusektori on kunnossa, tulijoita olisi, mutta yhteydet eivät ole riittäviä eivätkä palvele ihmisten tarpeita. Tuore selvitys osoitti, että Lapista jää matkailutuloa saamatta 180 miljoonaa euroa, koska ei ole riittäviä lentoyhteyksiä. Myös Kemi—Torniossa meidän teollisuusalueella, jossa tehdään 9 prosenttia Suomen viennistä, ovat nytten Finnairin yhteydet vaakalaudalla. Kysynkin arvon ministeriltä: millaisena näette matkailun, teollisuuden ja kaupan tulevaisuuden Lapissa, kun toimivat yhteydet ovat vaakalaudalla?

Liikenne- ja kuntaministeri Paula Risikko

Herra puhemies! Tämä oli erittäin tärkeä kysymys. Olinkin juuri pari viikkoa sitten Kittilän lentokentällä tätä asiaa selvittelemässä, ja siellä juuri nämä matkailun edustajat toivat juuri tämän saman huolen esille.

Mielestäni on nyt kuitenkin hyvä asia, että tätä lentoliikennestrategiaa on lähdetty jalkauttamaan tuonne kentälle, sananmukaisesti, kun ajattelee, että me olemme nyt perustaneet jokaisen lentokentän ympärille tällaisen, voisiko sanoa, pöhinäryhmän, joka lähtee sitten liikkeelle miettimään sitä, miten me voimme varmistaa, että se lentoliikenne toisi sitä kasvua lisää. No, se kasvuhan tarkoittaa sitä, että meillä olisi niitä matkustajia, ja me emme voi lähteä ainoastaan siitä, että se on Helsinki-Vantaan kautta, vaan meidän pitäisi saada myös suoria lentoja sinne paikkakunnille.

No, tässä mennään ja edetään juuri näin kuin on sovittu, eli ovat nämä alueelliset ryhmät ja tämä valtakunnallinen koordinaatio, ja sieltä me saamme varmasti hyviä evästyksiä myöskin Finnairille. Kannan erittäin suurta huolta juuri mainitsemastanne asiasta, ja tämä asia pitää varmistaa.

Puhemies Eero Heinäluoma:

Sitten meillä oli jatkokysymys — onko edustajalla? Ei, sitten ministeri Paatero oli pyytänyt, olkaa hyvä.

Kehitysministeri  Sirpa  Paatero

Arvoisa puhemies! Tämä akuutti tilanne, mihin edustaja Ojala-Niemelä varmaan viittaa, on se, että Finnair on tällä viikolla ilmoittanut muutoksista kesäajan liikenteeseen, jossa Kemiin suuntautuvien neljän vuoron lisäksi tullaan kesäaikana lentämään kaksi kertaa. Tämä on suuri kysymys tietenkin Meri-Lapissa, ja ymmärrän sen erittäin hyvin. Kyse on siitä, että Finnair otti Flybeltä jääneet lennot, koska ne lennot loppuivat, ja nyt sitten mietitään, kuinka monta lentoa millekin kentälle tulevaisuudessa voidaan kannattavasti lentää.

Lentoliikennestrategia, johon ministeri Risikko viittasi, linjaa sen, että kaikille niille reiteille, joilla nyt ollaan, ja kentille lennetään myöskin tulevaisuudessa. Mutta tälle salille voisin ehkä todeta sen, että realismia on kyllä, että jos tulevaisuudessa halutaan lentoja lisätä tai niiden volyymia tästä nykyisestä, niin tulevat kysymykseen myöskin ostopalvelumahdollisuudet, sillä ei voi taas yhtiötä velvoittaa lentämään monille paikkakunnille negatiivisella tuloksella. Semmoista minkään yhtiön talous ei kestä.

Puhemies Eero Heinäluoma:

Tämä kysymys on tällä erää käsitelty.

Otamme muutaman lyhyen kysymyksen.