Täysistunnon pöytäkirja 20/2006 vp

PTK 20/2006 vp

20. KESKIVIIKKONA 8. MAALISKUUTA 2006 kello 15 (15.07)

Tarkistettu versio 2.0

10) Hallituksen esitys laiksi tasavallan presidentin palkkiosta annetun lain 1 §:n muuttamisesta

 

Timo Soini /ps:

Arvoisa rouva puhemies! En tiedä, kiinnostavatko vasemmistoliiton vaikeudet nyt niin voimakkaasti A-talk-ohjelmassa, että kuulijakunta salissa on hieman vähäistä, mutta erittäin laadukasta.

Mutta itse asiaan. Tämä presidentin palkkion korottaminen kuuluu sellaisen poliittisen korrektiuden muotoon, josta pitäisi kaikkien aina olla samaa mieltä. Minä nyt kuitenkin otan oikeudekseni hieman arvostella tätä menettelyä ja tapaa ja hieman kertoa siitä palautteesta, mitä olen runsaasti kansalaisilta saanut. Tämä asia nimittäin kansalaisia kiinnostaa.

Ihan ensimmäisenä kiinnittyi huomioni siihen, että kun katselin tätä Taloudelliset vaikutukset -osiota, niin tämän palkkion korotukseen tällä 20 000 euron summalla tarvitaan lisäbudjetti eli vuoden 2006 lisätalousarvioesitys. Jos tämä nyt tiedossa kerran oli, että näin pitäisi tehdä, niin olisihan se nyt ollut jollain tavalla rehellistä, että se olisi ollut viime syksyn valtion budjetissa. Kun minunkin tuli tähän virkaan pyrittyä, niin knoppikysymyksinähän tietysti presidenttiehdokkaat opettelivat, paljonko se palkkio verottomana on ja mitkä ovat presidentin tehtävät jne., ja nyt sitten äkkiä tehdään tällainen kuoppakorotus, joka on todella reilu ja reipas.

Kun ottaa huomioon tämänkin päivän uutiset, UPM-Kymmenen suuret saneeraukset tällä viikolla, monet irtisanomiset, sen keskustelun ahneudesta ja itsekkyydestä, joka pyöri Fortumin optioiden ympärillä, sen kohtuullistamiskeskustelun, kun vaadittiin, että Lilius ja muut optio-ohjelmaan osallistuneet yli 350 henkilöä kohtuullistavat vapaaehtoisesti ja selvitettiin, onko oikeustoimilain 36 §:n perusteella mahdollista vaatia tätä, niin kyllä tässä tietysti tulee mieleen, että kun ajat ovat kovat ja tuloerot kasvavat ja varsinkin kun käytetään puheenvuoroja, että on kamalaa, että tuloerot kasvavat, niin tässä olisi nyt semmoinen yksi kohtuullistamisen paikka mielestäni.

Arvoisa rouva puhemies! Samaan aikaan voi näitä vertailupohjia ottaa. Aloitan tästä, mitä eläkeläispariskunta Irmeli ja Keijo kirjoittivat minulle: "Voimakkaasti harmittaa tollanen pressan palkankorotus. Me ollaan eläkeläispari, joka saa asumistukineen yhteensä 1 290 euroa kuukaudessa. Siinä on monet lääkkeet ja kaikki muu hankittava. Emme ymmärrä tätä. Irmeli ja Keijo." Toinen ote Itä-Helsingistä Tia, pienet lapset: "Suomen pitäisi olla tällä hetkellä vauraimmillaan. Ja missä se näkyy: presidenttimme huimassa palkankorotuksessa. Meidän perhe elelisi herroiksi tuollaisella summalla, mikä onkin vain haave ja unelma paremmasta. Meillä ei ole avioerokaan enää kaukana, kun rahat eivät riitä mihinkään. Tapellaan jatkuvasti ja tiuskitaan toisillemme. Tililläni on tällä hetkellä 0,7 euroa, kun maksoin viime kuun vuokrasta loput pois (415 euroa)." Siis tällaista palautetta tulee ainakin tyypillisesti tämmöiselle perussuomalaiselle kansanedustajalle. En tiedä, minkälaista palautetta ed. Seppo Lahtela esimerkiksi saa, ovatko hänen kannattajansa kovin paljon tyytyväisempiä tähän tilanteeseen. Kyllä tämä jonkin näköisen arvokeskustelun paikka ainakin on.

Tänään pidettiin eduskunnassa köyhyysseminaaria. Kävin sielläkin. Siellä oli esittelyssä uusi köyhyystutkimus, jonka mukaan Suomessa EU-standardien mukaan on 600 000 köyhää. Ei kai se ihan ihme ole, että ei ymmärretä tällaisia asioita, jotka tänne sitten tuodaan melko lailla pian heti vaalien jälkeen, olkoonkin että ihan laillisesti on tehty hallituksen esitys, yksimielinen päätös, ja täältä lähtee sitten lausunnolle ja sali aikanaan päättää. Kyllä minä ymmärrän, että vaikeuksissa olevien ihmisten, joilla raha ei riitä mihinkään, on vaikeata ymmärtää tällaisia kuoppakorotuksia.

Arvoisa rouva puhemies! Totta kai täällä selvitetään elinkustannusindeksin muutokset ja kuluttajahintaindeksit ja kaikki muu ja saadaan tämä asia ikään kuin byrokratisoitua. Ei tässä ole siitä kysymys. Kysymys on esimerkin voimasta nyt. Kysymys on siitä, että juuri oli vaalit, jossa oli kahdeksan ehdokasta. Ainakin minä luulin pyrkiväni ja luulen, että moni muukin ehdokas luuli pyrkivänsä tehtävään, josta palkkio oli se, mikä se oli, eikä ollut tiedossa, että tähän tulee heti korotus.

Odotan kyllä mielenkiinnolla, kohtuullistetaanko tätä ja mitä tässä tapahtuu. Aivan varmaa on, että tämä kansaa kiinnostaa, ja aivan varmaa on, että tästä puheenvuorosta saan sekä myönteistä että kielteistä palautetta. Jotkut ajattelevat, että on se hyvä, että joku sanoo tästä asiasta. Muutenhan tämä mahdollisesti olisi mennyt nuijankopautuksella valiokuntaan. Ja toiset sitten sanovat, että, Soini, ei ole sopivaa arvostella näitä asioita. Me lailliset Suomen kansan edustajat voimme arvostella täältä, kun pysymme eduskunnan työjärjestyksessä, hyvissä tavoissa, erinäköisiä asioita, ja se on aivan oikein.

Sitten, arvoisa rouva puhemies, vielä loppuun yksi merkittävä havainto tästä esityksestä. Eli aikoinaanhan oli niin, että presidentin palkkiota ei voinut tarkistaa välivuosina, vaan se oli sama toimikauden ajaksi, mutta uuden perustuslain tultua voimaan vuonna 2000 tällaista säännöstä ei ole, joka ennen hallitusmuodon 26 §:ssä oli, jossa kiellettiin palkkion lisääminen tai vähentäminen presidentin toimiaikana. Näin ollen palkkion muuttamisen on katsottu olevan mahdollista presidentin toimikautenakin.

No, nyt ollaan kuoppakorotukseen lähdössä, ja kyllä minä suhtaudun tähän esitykseen hyvin hyvin kriittisesti kuultuani tänään tosiaan Mikko Kauton keskustelut eduskunnan köyhyysryhmässä: köyhyys Suomessa ja nämä vaikeat toimeentulotukiasiat. Kansaneläkeläisille, joita Suomessa on noin 100 000, pelkän kansaneläkkeen varassa olevia, 5 euroa syyskuun alusta. Presidentin vuosipalkkion korotus on normaalin suomalaisen työntekijä-duunarin kuukausipalkka: noin 2 000, ja se kertaa 12 on 24 000. Siinä on ilmeisesti palkkamallia ja -esimerkkiä. En voi tällaista sydämessäni hyväksyä.

Lyly Rajala /kok:

Arvoisa rouva puhemies! Minäkin vähän ihmettelen, onkohan televisio vienyt voiton. Ihmettelen suunnattomasti, että meitä on täällä salissa yhteensä viisi kansanedustajaa.

Tästä asiasta, jos mistä, on tullut kyllä todella kansalaispalautetta, ja tottahan onkin, että kun katsomme presidentti Halosen käyttämiä puheenvuoroja koskien vähäosaisuutta, uusköyhyyttä ja varsinkin tuloerojen kasvua, niin odotankin innolla, mihin hyväntekeväisyyskohteeseen presidentti Halonen nyt vuorostaan ohjaa osan palkkiostaan, kuten presidentti Ahtisaari aikoinaan teki.

Minulla on tässä Helsingin Sanomien leike syyskuulta 99. Silloin palkkiota korotettiin. Korotus oli saman suuruinen kuin pääministerin palkkion korotus. No, sitten mennään takaisin vuoteen 94. Tässäkin on siteeraus Helsingin Sanomien Kotimaa-osastolta 21. tammikuuta 94: "Ahtisaari antaisi presidentin palkkionlisän työttömien hyväksi. Martti Ahtisaari lupaa käyttää presidentin saaman palkkionkorotuksen muun muassa työttömien hyväksi." Ja samassa lehtijutussa mainitaan, että presidentti Mauno Koivisto on jo pitkän aikaa palauttanut palkkiostaan 10 000 markkaa kuukaudessa valtiolle jne. Eli tasavallan presidentti Martti Ahtisaari lunasti yhden vaalilupauksistaan ja antoi presidentin palkkioon tehdyn korotuksen työttömien toimintaan, ja sen lisäksi 2 000 markkaa kuukaudessa Ahtisaari antoi silloin kovasti touhunneen Veikko Hurstin tekemään avustustyöhön. Hursti oli toki vaalikampanjan aikana Ahtisaaren kova tukimies.

Tullaanpas sitten tähän päivään. Siteeraan Suomen tasavallan presidentti Tarja Halosen puhetta 57. yhteisvastuukeräyksen avaamiseksi kuluvan vuoden helmikuun 5. päivänä. Osa puheesta menee näin: "Olemme yhteiskuntana ja sen jäseninä kasvaneet ja sitoutuneet arvoperustaan, joka velvoittaa meitä pitämään huolta myös kaikkein heikoimmista. Tämä eettinen arvoperusta on tärkeintä sivistyspääomaamme. Käsitys oikeasta ja hyvästä ei ole maailmanlaajuisesti muuttumaton tai yhtenäinen. Se ei ole ollut sitä edes meillä Suomessa. Siitä on vain verrattain lyhyt aika, kun Suomessakin vanhukset joutuivat elämään oman onnensa ja toisten armeliaisuuden varassa. Ihmisen arvosta kaikissa olosuhteissa tulee jatkuvasti muistuttaa." Sitten muistutan vaan tässä, että Hannu Lehtilän kirjan nimi oli ja on edelleenkin "Tarja Halonen — yksi meistä". Siltäpä se näyttää.

Otan vielä yhden siteerauksen täältä valtiopäivien avajaisista tässä samassa salissa perjantaina 3. päivänä helmikuuta. Tasavallan presidentti Tarja Halonen tervehti eduskuntaa ja julisti valtiopäivät avatuiksi, ja sieltä otan siteerauksen: "Oikeudenmukaisesta alueellisesta kehityksestä on pidettävä huolta ja taattava ihmisille yhdenvertainen perusoikeuksien toteutuminen asuinpaikkakunnasta riippumatta. Toivon, että saman kiinnostuksen kohteeksi nousevat myös eri sosiaaliryhmien väliset hyvinvointierot."

Sitten tässä on uudempaa tavaraa eri iltapäivälehdistä. Kerrotaan näistä korotusasioista jne. Tämä kuoppakorotus kuulostaa todellakin ihmeelliseltä, miksi se tehdään nyt tässä vaiheessa. Se, mitä ihmettelen myöskin tässä, on se, miksi presidentin palkkio ei voi olla verollinen ikään kuin palkka, niin kuin muillakin. Se on jäänne niiltä ajoilta, kun meille piti tulla kuningas ja tämmöinen perinne tuolta mahdollisen monarkian ajoilta. Monarkiassahan tämmöisiä erilaisia etuisuuksia kuningashuoneilla on siellä sun täällä Englannista Ruotsiin jne. Siitä huolimatta, kun siitä on niin kauan aikaa ja kun tällaista perinnettä ei ole koskaan edes, kuningashuonetta, ollut Suomessa, olisi kai, jos tämä verottomuus juontaa juurensa sieltä, kyllä tässä nyt ollut aikaa jo kohta sata vuotta se oikaista. Eli presidentin palkkio palkaksi ja siitä maksetaan verot niin kuin muuallakin.

Presidentti Halonen on kovasti ollut tasa-arvoihminen. Hän puolustaa tasa-arvoa. Mitä on havaittu hänen edellisellä presidenttikaudellaan kuuden vuoden aikana tasa-arvosta, siitä en tiedä, onko se presidentin aiheuttamaa, mutta tasa-arvoisemmaksi yhteiskunta on tullut vain homojen ja lesbojen osalta.

Seppo Lahtela /kesk:

Arvoisa rouva puhemies! Pidän aika valitettavana, että tämä keskustelu jää näin vaisuksi ja olemattomaksi. Tähän jää väkisin sellainen maku, niin kuin ed. Soini sanoi, että ei oikein uskalleta eikä kehdata eikä kiinnostuta.

Kyllä näitä ed. Soinin kuvailemia lausahduksia presidentinvaalikampanjassa syntyi ja tuli. Siellä mainittiin muun muassa Fortumin optioista kovinkin jyrkin sanoin. Jotkut vaikutusvaltaiset suomalaiset tästä lausuivat — se ei ollut kuitenkaan ed. Soini — ja sitten myöskin siitä, kuinka tasa-arvoisesti ja oikein tämä pitää hoitaa ja tehdä.

Pidän aika erikoisena, että tämä tuodaan nyt näin. On tietysti luonnollista, että tämä kauden alussa tuodaan erillislakina. Mutta miksei tätä olisi voitu tuoda kesken kauden myöskin silloin, kun eduskunta pui syksyllä myöhemmin muutenkin tätä valtion budjettia ja siihen liittyviä asioita ja sitten myöskin näitä korotuksia vuosittain, ettei tule tämmöisiä hyppäyksiä?

Kyllä tämä eläkeläisväki, joka on yhteydessä ollut ja kertonut tästä asiasta, on antanut todella tyrmäävän tuomion. Ei kyllä hurraa-huutoja ole kuultu eikä kuulla tämänkään jälkeen. Tätähän tietenkin sitten verrataan siihen, että kansanedustajienkin palkkioita korjataan silloin, kun eduskuntakausi alkaa. No, kun ei sitä oikein muulloin voi korjata, niin silloin korjataan, mutta ei näitä voi rinnastaa ollenkaan yks yhteen, vaan nämä ovat aivan eri asioita.

Toivoisin, että valiokuntakäsittelyn yhteydessä löydettäisiin myöskin tapa, millä tämä asia puretaan kansalle, niin ettei siitä jää syviä traumoja sen paremmin eduskunnalle kuin näille eläkeläisille eikä muillekaan vähäosaisille ihmisille tässä suomalaisessa yhteiskunnassa.

Lyly Rajala /kok:

Arvoisa rouva puhemies! Unohdin mainita tuossa; vähän samasta aiheesta, mistä ed. Lahtela sanoi, oli tarkoitus omassa puheenvuorossani jo mainita. Koska kuitenkin meitä on sen verran harvoja täällä, että näitä puheita varmasti siteerataan siellä sun täällä ja on toivottavaakin, että kansalaiset saavat tietää, täytyy muistuttaa kansalaisia, että tässä tapauksessa, kun tasavallan presidentin palkkiosta tehdään esitys, niin tämä on Suomen hallituksen esitys. Muistutan kaikkia kansalaisia tässä puheessani siitä, minkä ed. Lahtela unohti mainita, että kun kansanedustajien palkkioita korotetaan, sitä esitystä ei tee hallitus eikä sitä päätöstä tee eduskunta eikä hallitus. Sen tekee täysin riippumaton ulkopuolinen toimikunta, jossa meillä ei ole mitään tekemistä eikä vaikuttamista. Minäkin edellisen kerran, silloin kun palkkiokorotus tuli, kuulin sen ollessani lomamatkalla kaukana Aasiassa. Sinne tuli jostakin kautta semmoinen tieto, että tämmöinen on tulossa, elikkä meillä ei ole sen kanssa mitään tekemistä.

Täällä tapahtuu paljon muutakin. Tänäänkin oli iltapäivälehdessä semmoinen asia, joka saattaa taas ihmetyttää. Eduskuntaan on kuulemma hankittu edustajille ja henkilökunnalle 5 000 euron rentoutumistuoli, luki tänään lehdessä. En ole nähnyt enkä tiedä, mistä moinen on, kenen ansiosta semmoinen on hankittu, mutta jossakin semmoinen kuulemma on. Eli täällä talossa tehdään paljonkin asioita, myöskin täällä talon sisällä, joista kansanedustajat eivät tiedä tuon taivaallista.

Timo Soini /ps:

Arvoisa rouva puhemies! Vasemmisto pauhaa yleensä aina mielellään tasa-arvosta, solidaarisuudesta ja tuloeroista. Nyt täällä salissa ei ole yhtään vasemmistolaista, koska en ed. Lahtelaakaan sellaiseksi voi mitenkään laskea enkä luonnehtia. Tässä se nyt nähdään: ei yhtään puheenvuoroa, ei yhtään läsnä. Mutta auta armias, kun on joku Fortumin optio, niin välikysymystä tehdään sen kohtuullistamisesta, niin kuin vasemmistoliittokin teki. Ymmärrän toki ja minä itsekin allekirjoitin sen saman välikysymyksen ja vaadin kohtuullistamista. Tässä ei kohtuuta ole, mutta saimme nyt tällä porukalla sentään aikaiseksi sen, että tästä asiasta aikakirjoihin jotakin jäi.

Keskustelu päättyy.