Täysistunnon pöytäkirja 20/2013 vp

PTK 20/2013 vp

20. TORSTAINA 7. MAALISKUUTA 2013 kello 16.01

Tarkistettu versio 2.0

Rauhanturvaajien turvallisuus ja Syyrian tilanne

Peter Östman /kd:

Arvoisa puhemies! Syyrialainen kapinallisryhmä sieppasi eilen 21 YK-sotilastarkkailijaa lähellä Syyrian ja Israelin välistä rajaa. Sisällissota Syyriassa on jo jatkunut pitkään, mutta eri arvioiden mukaan tilanne on yhä pahentumassa. Kriisin jatkuessa riski kasvaa sille, että konflikti laajenee alueellisesti. Suomella on tällä hetkellä 176 rauhanturvaajaa Libanonissa, ja lisäksi alueella on suomalaisia sotilastarkkailijoita. Puhetta on myös ollut lisäjoukkojen lähettämisestä. Kysyn ulkoministeriltä: miten hallitus arvioi rauhanturvaajiemme turvallisuustilanteen, ja onko hallitus tuominnut Syyrian kapinallisten toimet puolueettomia YK-tarkkailijoita vastaan?

Ulkoasiainministeri Erkki Tuomioja

Arvoisa puhemies! Jokainen rauhanturvaajia lähettävä valtio tietenkin reagoi tällaiseen voimakkaasti, mutta oleellista on se, että YK, joka on vastuussa operaatiosta ja on sen mandaatin antanut, on myöskin YK:n turvallisuusneuvoston lausunnolla puuttunut asiaan ja tuominnut selkeästi tällaisen rauhanturvaajiin kohdistuneen väkivallanteon. Toistaiseksi ei ole tiedossa, että rauhanturvaajia olisi vahingoitettu, mutta tämä on sellaisenaan jo törkeä rauhanturvaajien integriteettiin kohdistuva loukkaus.

Kaikissa rauhanturvatehtävissä on aina riskejä. Niitä pyritään selvällä mandaatilla, asianmukaisella varustuksella ja koulutuksella ennalta ehkäisemään. Mutta on totta kai seurattava yleistä kehitystä ja tilannetta tuolla alueella, koska olemme hyvin tietoisia siitä, että Syyrian tapahtumat ovat jo nyt tuoneet, vaikka avointa väkivaltaa ei juurikaan ole esiintynyt, lisää epävakautta muutenkin hauraaseen Libanonin tilanteeseen. Ja pahimmassa tapauksessa tietysti Etelä-Libanon voi muodostua myöskin levottomuuksien kohteeksi, (Puhemies koputtaa) ja tällöin rauhanturvaajatkin saattavat olla vaarassa. Mutta tämä tiedostetaan ja tähän pyritään vaikuttamaan kaikin keinoin, mutta mitä tulee tuleviin operaatioihin, siitä ei tässä vaiheessa voi enempää sanoa, koska sellaisia (Puhemies: Jaaha, nyt minuutti on täynnä!) päätöksiä ei vielä ole.

Peter Östman /kd:

Arvoisa puhemies! Toisessa Lähi-idän maassa on siepattu suomalaisia. Kysyn ulkoministeriltä: miten toimitaan kidnapattujen suomalaisten pelastamiseksi vai toimitaanko sillä rintamalla tällä hetkellä?

Ulkoasiainministeri Erkki Tuomioja

Herra puhemies! Viime istunnossa myöskin käsittelimme tätä kysymystä... [Puhujan matkapuhelin aiheutti häiriötä mikrofoniin.]

Puhemies Eero Heinäluoma:

Voisiko joku sulkea ministeri Tuomiojan kännykän?

Puhuja

...ja tästä asiasta ei ole mitään uutta kerrottavaa. Tässä tilanteessa on tietystikin siepattujen turvallisuus ja heidän vahingoittumattomana vapauttamisensa tärkein asia, ja sitä ei voi silloin myöskään vaarantaa sillä, että lähtisi kommentoimaan esimerkiksi vahvistamattomia tietoja, joita esiintyy. Mutta meillä on Suomen edustajat paikalla. He ovat siellä herkeämättömästi yhteydessä paikallisiin viranomaisiin ja muihin toimijoihin. Täytyy vain tässä olla kärsivällinen, koska esimerkiksi tämän sveitsiläisen siepatun naisen vapauttamiseen kului lähes vuosi, mutta se päättyi kuitenkin onnellisesti.

Puhemies Eero Heinäluoma:

Tämä kysymys on tällä erää päättynyt.

Samalla kyselytunti on päättynyt.

​​​​