Täysistunnon pöytäkirja 30/2010 vp

PTK 30/2010 vp

30. TORSTAINA 25. MAALISKUUTA 2010 kello 16.01

Tarkistettu versio 2.0

Omaishoitajien aseman parantaminen

Pietari  Jääskeläinen /ps:

Arvoisa puhemies! Kymmenettuhannet ikäihmiset tekevät työtä ympäri vuorokauden. Tämä omaishoitajan työ on usein henkisesti ja fyysisesti raskasta. Raskaasta hoitotyöstä ei makseta korvausta lainkaan, tai jos se on riittävän raskasta, niin lain mukaan korvaus on vain 347 euroa 41 senttiä kuukaudessa miinus verot. Tai jos kyse on lain mukaan hoidollisesti raskaasta siirtymävaiheesta — tarkoittanee varmaan siirtymävaihetta tuonpuoleisiin — omaishoitajalle voidaan maksaa korvausta tätä enemmän.

Omaishoitaja tekee työtä vuorotta. Laki sallii hänelle vain 3 päivää vapaata kuukaudessa, jos sijainen löytyy. Riskikään mies ei jaksa pitkään tuollaista työtahtia, saati usein ikääntynyt omaishoitaja. Omaishoitajat kokevat, että yhteiskunta ei arvosta omaishoitajan työtä, vaikka omaishoito on ylivoimaisesti edullisin hoitomuoto. Useat kunnat ovat jopa laskeneet omaishoidon tuen määrää minimitasolle, ja samalla on kiristetty tuen saannin ehtoja.

Arvoisa puhemies! Omaishoitajat uhrautuvat henkensä edestä hoitaessaan omaistaan ympäri vuorokauden. Hallituksen toimenpiteitä omais-hoitajien aseman parantamiseksi tarvitaan. Mitä hallitus aikoo tehdä? Vain osanoton ilmaukset eivät riitä.

Peruspalveluministeri Paula Risikko

Arvoisa rouva puhemies! Omaishoito on todella ansiokasta ja hyvin arvokasta työtä, ja se on kovin huonosti palkattua suoraan sanottuna. Ongelma tässä on se, että tämä ei ole subjektiivinen oikeus vaan se on määrärahasidonnainen, ja kun rahat loppuvat, niin myöskin loppuu omaishoidon tuki.

Mitä me voimme sitten tehdä? Olen pitänyt tällaisen pyöreän pöydän keskustelun, jossa asiantuntijat ovat pohtineet, mitä tässä tarvitaan. Meillä ollaan verotukseen liittyviä tekoja pohtimassa. Ollaan pohtimassa myöskin sitä, miten voitaisiin sitä tukea, ja niitä kriteerejä, koska nyt, riippuen siitä missä asut, käytetään erilaisia kriteerejä. Sata-komitea pohti tätä, ja yksi ehdotus on, että omaishoidon tuki siirrettäisiin Kelalle maksettavaksi, mikä tarkoittaa sitä, että se tasa-arvoistaisi omaishoitajia ja kaikille maksettaisiin samoilla kriteereillä. Tällä hetkellä olemme juuri saaneet niitä laskelmia, ja nyt varmasti tulevassa budjetissa sitten mietitään, voidaanko sitä lähteä tukemaan. Ilman taloudellista tukea valitettavasti sitäkään ei voida tehdä. Mutta kyllä meillä myöskin on sitten tämä toimiva terveyskeskus -ohjelma, jolla halutaan perusterveydenhuollon avulla auttaa siten, että omaishoitajat voisivat pitää niitä vapaapäiviään.

Toinen varapuhemies:

Kysymys on loppuun käsitelty.

Kyselytunti on päättynyt.