Täysistunnon pöytäkirja 36/2008 vp

PTK 36/2008 vp

36. TORSTAINA 10. HUHTIKUUTA 2008 kello 16

Tarkistettu versio 2.0

Pikaluottoja koskeva lainsäädäntö

Anna-Maja Henriksson /r:

Herr talman, arvoisa puhemies! De så kallade snabblånen, som erbjuds konsumenterna som mobiltelefontjänster, har blivit ett stort problem. De lockar till oförsiktigt låntagande och de riktas ofta till en grupp som inte alltid behärskar sin ekonomi.

Herra puhemies! Tekstiviestivipit ovat työllistäneet useita eri viranomaisia, ja niiden toimintaa on tarkasteltu lukuisista eri näkökohdista. Aivan hiljattain Kuluttajavirasto vei yhden pikavippiyrityksen markkinaoikeuteen, ja kaikesta huolimatta usean pikavippiyrityksen mainoksissa yllytetään edelleen ottamaan luottoa kevyin perustein. Pikavippien ympärivuorokautinen tarjonta on myös ongelma. Siksi, herra puhemies, kysynkin oikeusministeri Braxilta:

Miten oikeusministeriön viime vuoden lopulla asettama työryhmä pikaluottoihin liittyvän lainsäädännön uudistamiseksi on edistynyt työssään?

Hur har den här arbetsgruppen kommit vidare i sitt arbete när det gäller de här snabblånen?

Oikeusministeri Tuija Brax

Arvoisa herra puhemies! Työryhmä edistyy sovitussa aikataulussa aivan hyvin, ja nyt työryhmän nimittämisen jälkeen ja jo sitä ennen tehty taustatyö on osoittautunut tämän vuoden puolella vielä entistä vahvemmaksi ja tärkeämmäksi, koska meillä on myös oikeusministeriön vastuulle kuuluvan ylivelkaantumispolitiikkaohjelman tutkimustiedoissa tullut lisää tietoa siitä, että varsinkin nuoret miehet ottavat velkaa velan päälle. Kysyjän mainitsema ilmiö, että tätä pikaluottoa, jolla on tosiasiassa kova korko, voi ottaa myös yön pikkutunneilla, usein valitettavasti erittäin humalassa, näyttää aiheuttavan nyt myös velkaneuvojien mielestä vakavia velkaongelmia hyvin nuorille aikuisille. Tämän takia työ tulee valmistumaan varmasti aikataulussa, ensi syksynä, ja eduskuntaan tuodaan sitten kiireellä kaikki lakiehdotukset.

Puhemies:

Kysymys on loppuun käsitelty.