Täysistunnon pöytäkirja 41/2009 vp

PTK 41/2009 vp

41. TIISTAINA 21. HUHTIKUUTA 2009 kello 14.01

Tarkistettu versio 2.0

18) Laki kuvaohjelmien tarkastamisesta annetun lain 7 §:n muuttamisesta

 

Raija Vahasalo /kok(esittelypuheenvuoro):

Arvoisa puhemies! Väkivalta, seksi ja kauhu ovat lapsille sopimattomia katsella. Nyt puhun tässä elokuvista. Myös tupakointi on siellä hyvin tehokas lasten ja nuorten elämään vaikuttava asia. Itse asiassa, kun tupakointia harrastetaan elokuvissa, silloin tutkimusten mukaan todennäköisyys aloittaa tupakointi lähes kolminkertaistuu. Itse asiassa elokuvilla on paljon voimakkaampi vaikutus tupakoimisen aloittamiseen kuin on esimerkiksi ystävillä tai jopa omalla perheellä. Tämän tupakkayhtiöt tietävät varsin hyvin ja sen vuoksi myöskin tuotesijoittavat tupakkamerkkejä elokuviinsa. Kun erään hyvin suositun elokuvan olin katsomassa perheeni kanssa, niin ihan huviksemme laskimme, kuinka monta kertaa päähenkilö, sankari, siellä tupakoi, ja kymmenen kertaa hän sitä siellä teki ja jopa hississä. Sen vuoksi haluan tehdä tämän lakialoitteen.

Erkki Pulliainen /vihr:

Arvoisa puhemies! Ensinnäkin se, mikä koskee tämän lakialoitteen substanssia elikkä sisältöä. Olisin tempaissut helposti nimeni tämmöisen aloitteen alle, mutta ed. Vahasalo on poliittisesti niin voimakas persoona, että hän saa yksin lakialoitteensa läpi, ettei tarvitse tällaisia tavallisia, tai epätavallisia, pulliaisia siihen apuun.

Mutta, arvoisa puhemies, minä säpsähdin, kun minä luin tämä tekstin alun, perustelutekstin alun: "Väkivalta, seksi ja kauhu tekevät elokuvat lapsille sopimattomiksi." Tämä nimittäin sen takia, että kun satun omistamaan televisiosisältötuotantoyhtiön ja sitten kysyin eräältä kaupalliselta tv-kanavalta, mitenkä saisimme tuotantoamme teidän ruudullenne, niin asianomainen firman edustaja kysyi, käsittelettekö te tuotteissanne väkivaltaa, seksiä ja viihdettä, ja ilmoitti, että jos käsittelette, niin voimme ryhtyä taloudellisiin neuvotteluihin. Minä totesin, että emme käsittele. No, silloin ei ollut mitään keskusteltavaa. Elikkä toisin sanoen tässähän valikoituu siis selvästi kahdella ensimmäisellä kriteerillä jo yhtiöt, jotka pystyvät näyttämään näitä ohjelmia.

Raija Vahasalo /kok:

Arvoisa puhemies! Pyydän anteeksi ed. Pulliaiselta, kun en ollut huomannut pyytää hänen nimikirjoitustaan tähän. Mutta tosi tärkeä asia tämä on, ja uskon, että koko eduskunta olisi sen varmasti allekirjoittanut.

Mitä tulee tuohon ensimmäiseen lauseeseen, missä puhutaan vain lapsista, että tällaiset ohjelmat ovat heille sopimattomia, niin kyllä väittäisin, että ovat ne aikuisillekin aika sopimattomia.

Keskustelu päättyi.