Täysistunnon pöytäkirja 41/2010 vp

PTK 41/2010 vp

41. TORSTAINA 22. HUHTIKUUTA 2010 kello 16.01

Tarkistettu versio 2.0

Luoteis-Venäjän vähemmistökysymys EU:n ja Venäjän Lappeenrannan-foorumissa

Pertti Virtanen /ps:

Arvoisa puhemies! Sama meininki jatkuu näköjään. Mutta kuitenkin: kun meitä suomalaisia pyritään syyllistämään kolonialismiin ja imperialismiin liittyvistä asioista, kuten rasismista ja pienempien sorrosta, niin on hyvä muistuttaa niin meille itsellemme kuin muillekin eurooppalaisille, että juuri me itämerensuomalaiset jos ketkä olemme olleet erilaisten vainojen ja kansanmurhien kohteena lähes näihin päiviin asti.

Nyt kun ensimmäinen EU:n ja Venäjän historiallinen foorumi järjestetään Lappeenrannassa toukokuussa liittyen rajasuhteisiin, rajakauppaan ja raja-alueisiin, niin — kun ministeri Väyrynen häipyi — kysyn pääministeriltä ja ministeri Thorsilta näin valmisteluvaiheessa:

Tuleeko olemaan suomensukuisten heimojen ja kielellisesti alistettujen lähisukulaistemme asia esillä näissä neuvotteluissa, varsinkin kun jatkuvasti olemme saaneet tietoa, että näitä lähialueyhteistyön suhteen tärkeitä kanssakäymisen muotoja on entisestään hankaloitettu?

Eurooppaministeri Thors ainakin voisi tehdä eurooppalaisille selväksi sen asian, mikä on tämä vähemmistökysymys Luoteis-Venäjällä, koska nykyään niin kuulee älyttömiä syytteitä siitä, (Puhemies: Aika!) että me suhtaudumme rasistisesti venäläisiin ilman mitään syytä.

Pääministeri Matti Vanhanen

Arvoisa puhemies! En tiedä, puhummeko nyt samasta Lappeenrannassa toukokuussa järjestettävästä EU:n ja Venäjän seminaarista. Se seminaari, jossa ainakin itse pääministeri Putinin kanssa vierailen, liittyy kuitenkin enemmän teknologiayhteistyöhön, mutta aina silloin, kun meillä Suomen ja Venäjän välisiä keskusteluja käydään, yleensä ihmisoikeuksiin laajasti liittyvät kysymykset ovat esillä. Jos on erityisiä tarpeita ottaa kantaa johonkin vähemmistökysymykseen, joka soveltuu kahdenvälisiin neuvotteluihin, niin aina niihin ollaan valmiita. Suomensukuisten kansojen osaltahan yhteistyö viime vuosien aikana on mielestäni koko ajan lisääntynyt, ja myös Venäjän puolelta on tuupattu tätä yhteistyötä eteenpäin.

Toinen varapuhemies:

Kysymys on loppuun käsitelty.

Kyselytunti on päättynyt.