Täysistunnon pöytäkirja 47/2013 vp

PTK 47/2013 vp

47. TORSTAINA 2. TOUKOKUUTA 2013 kello 16.02

Tarkistettu versio 2.0

Victoza-diabeteslääkkeen korvattavuus

Hanna Tainio /sd:

Arvoisa herra puhemies! Diabetes on vakava sokeriaineenvaihdunnan sairaus. Käytännössä diabetes johtuu elimistön insuliinituotannon vähenemisestä, loppumisesta tai sen käsittelyn heikkenemisestä. Ykköstyypin diabeetikkoja on Suomessa noin 40 000, kakkostyypin neljännesmiljoona ja piilevästi diabetestä sairastavia lähes yhtä paljon.

Nyt moni diabeetikko on joutunut kohtuuttomaan tilanteeseen, kun hoidossa käytetystä Victoza-lääkkeestä ei ole enää helmikuun alusta lähtien saanut Kela-korvausta. Korvausasia makaa edelleen hintalautakunnan käsittelyssä. Moni lääkettä aikaisemmin käyttänyt on joutunutkin lopettamaan lääkkeen kokonaan, koska he eivät pysty maksamaan siitä aiheutuvaa 130 euron kustannusta kuukausittain. Tilannetta vielä pahentaa se, että Victozan korvaava lääke on päässyt loppumaan useista apteekeista. Moni sairauden kanssa painiskeleva on todella epätoivoisessa tilanteessa. Kysynkin ministeri Risikolta: Mikä on tilanne tällä hetkellä tämän lääkkeen korvattavuuden suhteen? Onko se tulossa korvauksen piiriin pian?

Sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko

Arvoisa herra puhemies! Kaiken kaikkiaan vuonna 2012 diabeteslääkkeitä korvattiin 331 000 henkilölle ja kaiken kaikkiaan siihen käytettiin rahaa noin 175 miljoonaa euroa. Tämä Victoza, mihin edustaja viittaa, on todella tällainen uusi lääke, jonka on katsottu olevan erinomaisen hyvä määrätyille potilaille, ja tällä on ollut korvattavuus rajattuna indikaationa. Korvattavuushan tulee aina sen mukaan, miten lääkeluvan haltija sitä hakee, ja tällä todella on ollut, mutta valitettavasti viime vuoden lopulla hintalautakunta joutui epäämään sen hakemuksen, koska katsottiin, että se lääketehtaan asettama hinta oli liian kallis. Nyt on sitten tilanne se, että siellä on toinen pakkauskoko tällä hetkellä käsitteillä ja hintalautakunta tekee sitten ratkaisun tästä toisesta pakkauskoosta mutta samasta lääkkeestä 8.5.

Puhemies Eero Heinäluoma:

Tämä kysymys on tällä erää käsitelty.

Näin ollen kyselytunti on päättynyt.

​​​​