Täysistunnon pöytäkirja 50/2001 vp

PTK 50/2001 vp

50. KESKIVIIKKONA 2. TOUKOKUUTA 2001 kello 14

Tarkistettu versio 2.0

9) Hallituksen esitys laiksi tieliikennelain 48 §:n muuttamisesta

 

Erkki  Pulliainen  /vihr:

Arvoisa puhemies! Täällä oli 4) asiakohta, josta todettiin, että sama hallituksen esitys tuli tänne eduskuntaan.

Tämäkin on kovin tuttu asia, arvoisa puhemies. Tämä asiahan oli juuri eduskunnassa. Aloite oli tullut poliisilta. Sitten se tuli asianomaista tietä pitkin hallituksen kautta tänne eduskuntaan. Meillä oli vähän ymmärtämisvaikeuksia liikennevaliokunnassa, mitähän tässä tarkoitetaan. Sitten neuvos yritti sitä vielä selventää. Sitten se poliisi ei yllättäin ymmärtänytkään, mitä siinä tarkoitettiin, mikä oli poliisin oma aloite. Nyt se asia on taas täällä.

Arvoisa puhemies! Minä toivon, että Suomen eduskunta pystyy tämän selkokielellä kirjoittamaan nyt niin, että poliisikin ymmärtää, mitä tarkoitetaan.

Kari Myllyniemi  /kesk:

Arvoisa puhemies! Vaikken enää olekaan poliisi, ehkä toivottavasti ymmärrän, mutta juuri näinhän tämä on. Liekö sitten johtunut siitä, että minä olen molemmissa valiokunnissa jäsenenä, kun molemmissa on tapahtunut virhe tämän kevään aikana?

Aikaisemmin ei ollut käytäntö missään tapauksessa sillä tavalla, että hälytysajoneuvot, jotka ovat saattueen sisällä, olisivat millään tapaa valoja ja äänimerkkejä toteuttaneet, vaan ainoastaan vetoauto ja viimeinen auto ovat näin menetelleet. Enkä voi ymmärtää, millä tapaa tämä teksti on tällä tavalla tänne todellakin tullut ja jäänyt, mutta nythän se korjaantuu.

On aika ihmeellistä se, että kaikki pitää näin tarkasti kirjoittaa lakiin siitäkin, mitenkä kymmenen auton pitää jonossa käyttäytyä. Mahtaako muualla maailmassa näin kranttua tämmöisten asioitten kanssa olla?

Erkki  Pulliainen  /vihr:

Arvoisa puhemies! Ed. Myllyniemi kyllä osui asian ytimeen. Elikkä varmasti Suomi on maapallon noin 200 valtiosta ainut, jossa on lain tasolla tällainen säätely, josta se aloitteentekijä, kun kirjoittaa lain tekstin, ei itsekään ymmärrä, mitä sillä tarkoitetaan. Siinä suhteessa Suomi vetää taas maailman rekordit.

Keskustelu päättyy.