Täysistunnon pöytäkirja 71/2004 vp

PTK 71/2004 vp

71. TIISTAINA 8. KESÄKUUTA 2004 kello 14

Tarkistettu versio 2.0

30) Hallituksen esitys laiksi Liesjärven kansallispuiston laajentamisesta

 

Pentti  Tiusanen  /vas:

Arvoisa puhemies! Nämä ympäristövaliokunnan asiat ovat aina täällä listan viimeisinä, ja meitä ei täällä salissa ole montaa, yksi kansalainen parvella ja kaksi meitä kansanedustajia, seuraamassa keskustelua. Mutta haluaisin tässä kohtaa todeta, että eduskunnassa on erittäin merkittävä kansallispuistohanke jo tällä hetkellä, Pallas-Ylläs. Pyhä-Luosto on tulossa. Nyt meillä on tämä Liesjärven kansallispuiston laajentamiskysymys, ei siis uusi kansallispuisto mutta laajentaminen. Vanhastaan viime vaalikauden lopulta muistamme Repoveden kansallispuiston aikaansaamisen, joka oli aika tavalla eduskunnan projekti.

Mutta, puhemies, vielä itse tähän kansallispuistojen perustamiseen: Tämä perustaminen ei saa vielä loppua. Meillä on alueita Suomessa, joilla ei ole omaa kansallispuistoa taikka jonka luontotyypiltä puuttuu kansallispuisto. Tällainen alue on eteläinen Saimaa, Suur-Saimaa. Itse toivoisin todella, että tässä ympäristöministeriökin aktivoituisi. Suuri metsänomistaja Stora Enso on myymässä maa-alueitaan. Siellä olisi luonnonsuojelunäkökohtien kannalta erittäin tärkeä alue, ja nimenomaan norpan pesintä ja norpan tulevaisuus olisi yksi tämän kansallispuiston perustamisen tarkoitukseksi sopiva asia.

Kaiken kaikkiaan haluaisin pöytäkirjoihin merkittäväksi, että ympäristöministeriö on kyllä viime vuosina toiminut erittäin hyvin ja aktiivisesti, siis yleisesti, kansallispuistojen perustamisasiassa.

Keskustelu päättyy.