Täysistunnon pöytäkirja 74/2009 vp

PTK 74/2009 vp

74. TORSTAINA 10. SYYSKUUTA 2009 kello 16.01

Tarkistettu versio 2.0

Saimaannorpan suojelualueen laajentaminen

Heli Järvinen /vihr:

Arvoisa puhemies! Tässä vaiheessa kyselytuntia on aika siirtyä Saimaalle, Saimaan norpan elinalueille, valitettavan murheellisissa tunnelmissa. Ministeri Anttilan kunnia-ajatus on ollut suojella Saimaan norppaa vapaaehtoisen suojelun avulla, mutta tässä kohtaa vuotta, kun enää kolme kuukautta on jäljellä, olemme valitettavan myöhässä suojelutavoitteista. Tavoitteena on saada 1 500 neliökilometriä suojelualuetta, ja näistä on saatu tähän mennessä suojeltua vain 810 neliökilometriä, ja tämäkin luku vain siinä tapauksessa, että loppuvuodesta umpeutuvat suojelusopimukset saadaan uudistettua. Tiedän hyvin, että ministeri Anttila on asettanut uuden työryhmän pohtimaan jatkoa, mutta toisaalta on myös viime keväältä kirjallisesti minulla tässä edessänikin ministeri Anttilan lupaus siitä, että jos vapaaehtoisin toimin suojelutavoite ei toteudu, ensi vuoden alussa meillä on laki käytössä. Ensimmäinen kysymykseni onkin:

Seisotteko, ministeri Anttila, sanojenne takana? Onko meillä ensi vuoden alusta laki, joka suojelee norppa-alueita 1 500 neliökilometriä?

Maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila

Arvoisa puhemies! Seison sanojeni takana, ja lähtökohta on se, että vuoden loppuun mennessä pitää se 1 500 neliökilometriä olla, ja samaan aikaan meillä on parhaillaan lähdössä lausuntokierrokselle laki, jolla tämä asia sen jälkeen sitten hoidetaan, jos ei se muuten toteudu.

Puhemies:

Kysymys on loppuun käsitelty.