Täysistunnon pöytäkirja 79/2014 vp

PTK 79/2014 vp

79. TORSTAINA 11. SYYSKUUTA 2014 kello 16.01

Tarkistettu versio 2.0

Varautuminen Ebolan leviämiseen

Satu Haapanen /vihr:

Arvoisa puhemies! Länsi-Afrikassa leviää nopeasti Ebola-tauti. Se on pannut muun muassa Sierra Leonen ja Liberian terveydenhuollon kriisiin, ja näyttää siltä, että myös YK:n apu kriisin ensi vaiheessa on ollut heikkoa. Useisiin maihin on tullut jo Ebola-potilaita, ja näyttää myöskin siltä, että Ebola-tapausten leviäminen on mahdollista myös Euroopassa. Kysyn ministeri Risikolta: miten hallitus on valmistautunut Ebola-kriisin leviämiseen, ja on-ko suomalainen terveydenhoitohenkilöstö koulutettu mahdollista leviämistä ajatellen?

Puhemies Eero Heinäluoma:

Ministeri Räty vastaa.

Sosiaali- ja terveysministeri Laura Räty

Kiitoksia. Arvoisa puhemies! Tämä kuuluu varsinaisesti ministeri Huovisen vastuualueelle, mutta hänen poissa ollessaan vastaan, että Suomessa on ryhdytty varautumaan siihen, mikäli Suomeen Ebola-tartuntoja tulisi tai olisimme jotenkin muuten kansainvälisesti osallisia tähän asiaan. Ulkoministeriön tietojen mukaan Sierra Leonessa, Liberiassa ja Guineassa oleskelee tällä hetkellä alle kymmenen suomalaista. SPR:n tehtävissä työskentelee alle kymmenen henkilöä, joista tällä hetkellä ainoastaan yhden tiedetään olevaan suorassa potilaiden hoitotyössä.

Meillä on sosiaali- ja terveysministeriössä olemassa suunnitelma siitä, että jos Suomeen tulee infektoitunut potilas tai jos on syytä jollain muulla tavalla varautua, niin mitkä ovat ne paikat, joissa näitä potilaita sitten hoidetaan, ja mitkä ovat ne kansainväliset yhteydet, mihin sitten ryhdytään.

Puhemies Eero Heinäluoma:

Jatkokysymys, edustaja Haapanen.

Kiinnitän arvoisien edustajien huomiota siihen, että kyselytunnin aikana ei ole tapana liikkua salissa.

Satu Haapanen /vihr:

Arvoisa puhemies! Kysyn myös ministeri Haavistolta: onko Suomelta pyydetty apua epidemian hoitamiseen ja epidemian estämiseksi, ja jos on, niin millä tavalla Suomi osallistuu tai voisi osallistua Ebola-epidemian leviämisen estämiseen?

Kehitysministeri Pekka Haavisto

Arvoisa puhemies! YK:lta on mennyt joku aika, että se on saanut omat toimensa koordinoiduiksi näissä Sierra Leonessa ja Liberiassa. Suomi auttaa kansainvälisten järjestöjen kautta: tässä vaiheessa olemme käyttäneet puoli miljoonaa euroa Maailman terveysjärjestön kautta ja myöskin sitten Punaisen Ristin kautta noin 300 000 tämän kriisin vaikutusten lieventämiseksi. Meidän tietojemme mukaan tartunnan saaneita on ollut noin 4 000, kuolleita lähes 3 000, ja tämä on todellakin pannut näiden maiden yhteiskunnat aika lailla sekaisin. Paitsi että tämä koskee terveydenhuoltohenkilöstöä, niin esimerkiksi Liberiassa on herännyt rauhanturvaajissa pelko tämän sairauden leviämisestä, ja totta kai, jos rauhanturvaajissa leviää tällainen pelko, niin silloin maan turvallisuuskin alkaa olla uhattuna. Eli tällä voi olla aika suuria yhteiskunnallisia vaikutuksia.

YK on nyt pannut ehkä parhaan terveysmiehensä David Nabarron koordinoimaan tätä kriisiä myöskin paikan päällä ja pitänyt huolta siitä, että avustuskuljetukset, avustuslennot näihin maihin toimivat, ja tätä Suomi tietysti on mukana tukemassa EU:n kanssa.

Puhemies Eero Heinäluoma:

Tämä kysymys on tällä erää käsitelty.

Ehdimme ottaa vielä yhden lyhyen kysymyksen.

​​​​