Täysistunnon pöytäkirja 8/2008 vp

PTK 8/2008 vp

8. TORSTAINA 14. HELMIKUUTA 2008 kello 16

Tarkistettu versio 2.0

Maaseudun kehittämishankkeet

Anne Kalmari /kesk:

Arvoisa puhemies! Yritysten ja maa- ja metsätilojen sukupolvenvaihdokset uinuvat, kun ihmiset odottavat veroratkaisuja. Makeran maatalouteen liittyvät investointituet ovat hakukiellossa. EU muuten vaatii, että rakennetukien on oltava auki vuosittain. Maaseutuvirasto ei anna myöntölupia Manner-Suomen maaseutuohjelman mukaisiin yritystukiin maaseudun kehittämishankkeille tai Leader-toimintaan siksi, että tietojärjestelmät takkuavat. Haku kyllä avattiin kesäkuun alkupäivinä, mutta yhtään päätöstä ei ole vieläkään tehty. Näin valtakunnan maatalouden ja maaseudun pk-yritysten investoinnit ja kylätoiminta ovat vuoden pysähdyksissä. Moni ihmettelee, onko tämä nykyhallituksen mielestä oikea tapa kehittää maaseutua. Kysynkin ministeri Anttilalta:

Mitä voitte kertoa aikatauluista, ja mitä helpotusta on luvassa niille väliinputoajille, jotka eivät voi odottaa hamaan tulevaisuuteen vaan joutuvat investoimaan pakotettuina?

Maa- ja metsätalousministeri Sirkka-Liisa Anttila

Arvoisa puhemies! Ed. Kalmarin kysymyksessä esitetyt ongelmat ovat tiedossamme. Ensinnäkin Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmaan liittyvät viime kesänä avatut hanketuet tulevat maksuun, kun tietojärjestelmä on kunnossa, viimeistään huhtikuussa. Yritin neuvotteluissa saada sen ajan maaliskuulle, mutta se vaan ei tietojärjestelmän kehittymisen kannalta ollut nyt mahdollista. Investointitukilaki on hyväksytty eduskunnassa joulun alla, ja investointitukilakiin liittyvä asetus on nyt viimeistelyä vaille valmis eli menossa eteenpäin ja valtioneuvostoon maaliskuun alussa. Sen jälkeen sitten avaamme hakemukset. Ensimmäisenä on tarkoituksena avata salaojitukset, nuorten aloittamisavustukset tietysti ja sitten eläinten hyvinvointiin ja ympäristönsuojeluun liittyvät asiat ja sitten syksymmällä myöskin ihan investointihakemukset. Me tulemme maaliskuun aikana tarkkaan tiedottamaan, mitä on tapahtumassa. Nyt alkaa olla selvillä se, miten pystymme etenemään. Järjestelmän kokonaan uusiminen on vaatinut tämän hakukiellon.

Puhemies:

Kysymys on loppuun käsitelty.