Täysistunnon pöytäkirja 84/2010 vp

PTK 84/2010 vp

84. TORSTAINA 16. SYYSKUUTA 2010 kello 10.00

Tarkistettu versio 2.0

Kohdunkaulan syövän hpv-rokotteen sisällyttäminen yleiseen rokotusohjelmaan

Anna-Maja Henriksson /r:

Herr talman! Finland har länge varit en föregångare vad gäller det allmänna vaccinationsprogrammet. Glädjande är att pneumokockvaccinet också har kommit med nu från i höst. Däremot har hpv-vaccin som förebygger livmoderhalscancer hos unga kvinnor inte ännu fått plats i vaccinationsprogrammet vilket är oroväckande.

Arvoisa puhemies! Suomi on ollut edelläkävijä lasten rokotusten suhteen jo pitkään. Iloitsen siitä, että nyt syyskuusta alkaen suomalaisvauvat rokotetaan pneumokokkia vastaan yleisen rokotusohjelman puitteissa. Sitä vastoin hpv-rokotetta kohdunkaulansyövän ehkäisyyn ei ole sisällytetty yleiseen rokotusohjelmaan ja tämä on huolestuttavaa. Ruotsissa, Tanskassa ja monessa muussa EU-maassa korvataan kokonaan tai osittain valtion varoista myös tämä rokote. Kysynkin vastaavalta ministeriltä:

Koska hpv-rokote otetaan meillä yleiseen rokotusohjelmaan ja mitä hallitus tekee päivittääkseen ja modernisoidakseen maamme rokotuspolitiikkaa?

Peruspalveluministeri Paula Risikko

Arvoisa herra puhemies! Suomalainen rokotuspolitiikkahan on hyvin ajan tasalla ja se, että meillä rokotusohjelmassa on paljon sellaisia, mitä monissa muissa maissa ei ole, me saamme olla siitä tosi tyytyväisiä. Mainitsemanne rokote, meillä on sellainen käytäntö, että asiantuntijaryhmä arvioi tämän kustannusvaikuttavuuden ja tämä rokote on nyt juuri siinä prosessissa. Se on jonkin aikaa siellä kestänyt. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kyllä tekee työtä, mutta valitettavasti monet tällaiset väliintulevat muuttujat, niin kuin pandemia ja siihen liittyvä problematiikka, hidastavat määrättyjä toimia. Mutta sieltä se jossain vaiheessa se arvio tulee. Sen jälkeen, kun kustannusvaikuttavuus on arvioitu ja mikäli tämä työryhmä, asiantuntijaryhmä, esittää, se tulee sitten poliittiseen tarkasteluun ja sitten ruvetaan etsimään siihen rahaa.

Ensimmäinen varapuhemies:

Kysymys on loppuun käsitelty.

Kyselytunti on päättynyt.

​​​​