Täysistunnon pöytäkirja 89/2013 vp

PTK 89/2013 vp

89. TORSTAINA 26. SYYSKUUTA 2013 kello 16.00

Tarkistettu versio 2.0

Greenpeace-aktivistien tilanne Murmanskissa

Pekka Haavisto /vihr:

Arvoisa puhemies! Kysymykseni on ministeri Stubbille. Erinomaista, että teette vienninedistämistyötä. Olette juuri palannut Arktisesta foorumista presidentin kanssa. Suomalaisia tietysti huolestuttaa paitsi se, mitä meidän kaupallemme tapahtuu ja mitä viennille tapahtuu, myös se, mitä ympäristölle, myöskin tuolla pohjoisella alueella, tapahtuu.

Olemme lukeneet uutisen viime viikolta, siellä oli Greenpeacen protesti, myöskin joku suomalainen osanottaja mukana, laiva tuotiin Murmanskiin. Nyt tämän päivän uutisten mukaan siellä on alettu jakaa tällaisia tutkintavankeustuomioita, 2 kuukautta, näille aktivisteille, merirosvous syytteenä. Merirosvoushan on valtavan vakava syyte, siitä voi Venäjällä kuulemma tulla 15 vuoden vankeustuomio.

Ymmärsin, että teidän keskusteluissanne, lehtitietojen mukaan, presidentti Putinin kanssa oli myöskin tämä asia esillä ja presidentti Putin oli vakuuttanut, että merirosvoudesta ei ole kysymys. Miten nyt suhtaudutte tähän tilanteeseen, ja mitä Suomi aikoo tässä tehdä?

Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb

Arvoisa herra puhemies! Tämä kysymys kuuluu tietysti ulkoministerin tontille, ja hän on tällä hetkellä New Yorkissa YK-viikolla, mutta sen verran voi todeta, että kyllä tästä yksittäisestä Greenpeace-tapauksesta pohjoisessa käytiin keskustelua ja kyseinen henkilö, jonka nimikin on julkisuudessa ollut esillä, on suomalainen. Hänet on pidätetty Murmanskissa. Meidän konsulimme Ruokokoski on tavannut hänet. Hätää ei tässä vaiheessa ole. Meidän viranomaisten tehtävä on antaa hänelle oikeusavustaja ja tulkki, eli me emme voi suoranaisesti häntä edustaa. Mutta tämä kysymys on tällä hetkellä viranomaiskäsittelyssä, ja ulkoasiainministeriö on toiminut tässä erittäin aktiivisesti.

Pekka Haavisto /vihr:

Arvoisa puhemies! Kiitos näistä tiedoista. Lehtitietojen mukaan esimerkiksi Hollannin hallitus on puuttunut tilanteeseen ja ollut aktiivinen tässä, vedonnut Venäjään siinä, että nämä hollantilaiset aktivistit sieltä vapautettaisiin ja että kysymys ei ole niin vakavasta rikoksesta kuin mistä näitä nyt syytetään. Miten Suomen hallitus tässä tapauksessa aikoo toimia?

Ensimmäinen varapuhemies Pekka Ravi:

Ministeri Stubb, edelleen ymmärrämme, että tämä ei ole teidän toimialanne kysymys.

Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb

Arvoisa herra puhemies! Suomen viranomaiset ovat olleet aktiivisesti yhteydessä sekä venäläisiin viranomaisiin että hollantilaisiin ja muihin tällä aluksella olleisiin. Siinä mielessä meidän kontaktiverkkomme on ollut erittäin laaja. Korostan jälleen kerran, että kyseessä on viranomaistoiminta ja me toimimme tässä erittäin aktiivisesti.

Ensimmäinen varapuhemies Pekka Ravi:

Kysymys on loppuun käsitelty.

Kyselytunti on päättynyt.

​​​​