Täysistunnon pöytäkirja 91/2004 vp

PTK 91/2004 vp

91. TORSTAINA 16. SYYSKUUTA 2004 kello 10

Tarkistettu versio 2.0

Kriisipaikkakuntien avustaminen

Mikko  Alatalo  /kesk:

Arvoisa puhemies! UPM-Kymmene on ilmoittanut Parkanon sahan ja Viialan vaneritehtaan lopettamisista, ja se on noin 300 työpaikkaa, mutta kertausvaikutus on suuri noilla paikkakunnilla. Haluaisin kysyä arvoisilta ministereiltä:

Onko budjetissa mahdollisesti mahdollisuus auttaa näitä kriisipaikkakuntia? Siellähän on onneksi toisia kasvussa olevia puu- ja metallialan yrityksiä, joita voitaisiin esimerkiksi investointituilla auttaa, luoda uutta työtä.

Ymmärsin myös, että Mäntän—Vilppulan alueen tilanne on epäselvä. Nehän hyväksyttiin kriisipaikkakunniksi jo tammikuussa, mutta vielä ei ole valtion tuesta ollut tietoa.

Kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarinen

Arvoisa puhemies! Te-keskukset ovat saaneet kyseisillä alueilla toimeksi ja tehtäväksi arvioida, millä tavalla akuutisti voitaisiin vaikuttaa näihin ongelmiin, jotka osin ovat jo syntyneet ja osin saattavat syntyä sen yt-menettelyn jälkeen, mikä prosessina on siellä meneillään. Työministeriön kautta, mistä ministeri Filatov voi tarkemmin kertoa, on erilaisia koulutuksellisia ja muita palveluja ja myöskin varautumista siihen, josko muissa yrityksissä sillä seudulla voisi löytyä investointikysyntää. Näihin on pyritty varautumaan, tämän tyyppisen kysynnän tyydyttämiseen, erilaisella rahoituksella.

Tänä päivänä julkinen asiakirja on jo valtioneuvoston tekemä lisäbudjettiesitys. Näiltä osin Finnveran voimavaroja esimerkiksi lisätään, takausvaltuuksia ja vastaavia tuntuvasti, mikä antaa vielä tämän syksyn aikaan mahdollisuuksia myöskin niillä resursseilla reagoida erityisesti näillä ongelmapaikkakunnilla, joita edustaja kysymyksessään mainitsi.

Puhemies:

Kysymys on loppuun käsitelty.