Täysistunnon pöytäkirja 93/2005 vp

PTK 93/2005 vp

93. TORSTAINA 22. SYYSKUUTA 2005 kello 10

Tarkistettu versio 2.0

Yksinhuoltajaperheiden päivähoitomaksujen määräytymisperusteet

Saara Karhu /sd:

Arvoisa puhemies! Täällä on viime päivien aikana puhuttu paljon lapsiperheiden köyhyydestä. Kaikkein köyhimpien lapsiperheiden joukossa on paljon yksinhuoltajaperheitä, jopa keskituloisia yksinhuoltajaperheitä, varsinkin siinä tilanteessa, jos perheessä on päiväkoti-ikäisiä lapsia. Tämän taustalla ovat päivähoitomaksut ja niiden määräytymisperuste, jota määrittää perhekoko. Tämä perhekoon määritys on ongelmallinen, siinä nimittäin puhutaan hengistä eikä siinä huomioida ollenkaan sitä, että perheessä saattaa olla kaksi aikuista ja yksi lapsi, joka muodostaa sen kolme henkeä tai sitten yksi aikuinen ja kaksi lasta. On aivan eri asia yhden kukkaron perheellä elättää kahta lasta kuin kahdella kukkarolla yhtä. Nyt kysynkin:

Onko hallitus tietoinen tästä ongelmasta, ja ollaanko tähän ongelmaan puuttumassa? Yksinhuoltajien ja yhteishuoltajien liitto on nostanut tätä kovasti viime keväänä esiin, ja tämä on todella ihan selkeä ongelma.

Peruspalveluministeri  Liisa  Hyssälä

Arvoisa puhemies! Meillä huomenna maksutoimikunta luovuttaa mietintönsä, ja tämä on ollut yksi sellainen asia, joka on ollut siellä selvitettävien listalla. Uskon, että tähän on juuri haettu ratkaisu. Epäkohta on ollut ilman muuta olemassa, ja huomenna olemme viisaampia, mitä toimikunta tässä esittää.

Saara Karhu /sd:

Arvoisa puhemies! Olisin vielä kysynyt:

Onko tämän toimikunnan selvityksessä ollut myös tämä lapsilisän täysin jälkeen jäänyt yksinhuoltajakorotus ja sen nostaminen kenties?

Peruspalveluministeri Liisa Hyssälä

Se ei ollut tämän toimikunnan selvityksessä. Lapsilisiin yksinhuoltajathan saivat korotuksen. Silloin kun lapsilisiin tuli korotus, niin yksinhuoltajille tuli korotus yhdestä lapsesta, ja tällä tavalla yksinhuoltajien asemaa parannettiin. Samaten tässä köyhyyspaketissa, jossa asumismenojen omavastuusta 7 prosenttia poistetaan, on hyvin paljon mukana lapsiperheitä, yksinhuoltajia erityisesti, 60 000 lapsiperhettä ja toistasataatuhatta lasta. Tällä nimenomaan juuri tämänkin ryhmän asemaa pyritään helpottamaan.

Toinen varapuhemies:

Kysymys on loppuun käsitelty.