Täysistunnon pöytäkirja 97/2005 vp

PTK 97/2005 vp

97. TORSTAINA 29. SYYSKUUTA 2005 kello 16.30

Tarkistettu versio 2.0

Suomen ja Venäjän välisen rekkaliikenteen tullivalvonta

Kalevi Lamminen /kok:

Arvoisa puhemies! Lähes kaikki arvotavara tänä päivänä liikkuu yli rajan Venäjän puolelle jollakin tavalla rikollisin keinoin. Se tapahtuu yksinkertaisesti niin, että rekat lastaavat joko Suomessa tai Ruotsissa arvotavaraa — elektroniikkaa, kalliita vaatteita tai niin edelleen — ja vievät sen yli rajan, ja sen jälkeen ennen Venäjän puomia otetaan tarkasti väärennetyt paperit salkusta ja siellä lastissa onkin jotain vähemmän arvokasta, jauhetta tai niin edelleen, esimerkiksi 35 tonnia leivinjauhetta. Venäjän tulli leimaa sen, ja näin on tavara mennyt Venäjän puolelle.

Voiko Suomi yleensä mitään tehdä? Voiko meidän tullilaitoksemme mitään tehdä? Tullisihteeri Boxström ilmoitti, että he ovat voimattomia. Voiko hallitus tehdä tähän asiaan yhtään mitään?

Toinen valtiovarainministeri Ulla-Maj Wideroos

Arvoisa puhemies! En tunne tällaisia tapauksia, mutta kyllä Tulli tekee aika aktiivisesti yhteistyötä Venäjän tullin kanssa. En tietenkään nyt pysty sanomaan, onko yhteistyö kohdistunut juuri tällaisiin tapauksiin, mutta luotan kyllä siihen, että kun Tulli on tästä tietoinen, niin resursseja sille puolelle satsataan. On myöskin tehty niin, että henkilötyövuosia on Itä-Suomen puolelle siirretty juuri näitä tarkoituksia varten.

Pääministeri Matti Vanhanen

Arvoisa puhemies! Samoinhan meillä tekniset tarkastusvälineet rajoilla ovat parantuneet huomattavasti. Tämä yhteistyö tuotti joitakin kuukausia sitten erittäin merkittävän tuloksen, kun iso kännykkälasti, joka oli merkitty kuulemma pingispalloiksi, saatiin kiinni. Se kertoo siitä, että suomalaisten ja venäläisten viranomaisten välillä tapahtuva yhteydenpito ja tiedonsiirto tuottavat tuloksia ja tätä yhteistyötä pitää jatkaa.

Mutta varsinkin jos ed. Lammisella on vihjeitä näistä, niin ei muuta kuin tieto viranomaisille, niin otetaan kiinni.

Kalevi Lamminen /kok:

Arvoisa puhemies! Ei tämä ole mikään vihje, tämä on aivan totta, koska tullisihteeri Boxström ilmoitti, että lähes jokaiseen kuormaan, mikä menee yli rajan, sisältyy rikos, mutta he eivät voi mitään, koska ne asiakirjat, jotka he saavat käsiinsä, ovat oikeita. Siellä on ne tietokoneet ja se elektroniikka, siellä on kännykät, mitä pitääkin olla, mutta se vaihto tapahtuu ennen Venäjän puomia, ja siellä sitten onkin jauhetta jo. Tietokoneet ovat muuttuneet jauheeksi siinä matkalla.

Tässä tapahtuu nyt niin, että me olemme menettäneet noin 4 000 työpaikkaa kuljetusalalla, koska suomalaisia rekkoja ei enää tässä yli rajan tapahtuvassa liikenteessä ole kuin ihan muutama. Sitten toiseksi vielä se asia, että nämä Suomen rekkafirmat ovat joutuneet myymään näitä moduleitaan (Puhemies: Kysymys!) jopa puoleen hintaan.

Onko teillä yhtään mitään konsteja, millä tämä asia voitaisiin pysäyttää?

Pääministeri Matti Vanhanen

Arvoisa puhemies! Voin vakuuttaa, että erityisesti nyt Tullille viesti menee tästä eteenpäin, että jos järjestelmä on näin yksinkertainen, sitä varmasti tarkistetaan. Kyllä yhteistyö siinä kilometrin kahden välillä pitää saada toimimaan. En tiedä, kuinka yleistä se on vai minkälaisesta kaupunkilegendasta tässä on kyse, mutta tämä viesti menee perille, ja viranomaisten pitää pystyä tällainen kierto kyllä estämään.

Toinen varapuhemies:

Kysymys on loppuun käsitelty.