Täysistunnon pöytäkirja 99/2009 vp

PTK 99/2009 vp

99. TIISTAINA 3. MARRASKUUTA 2009 kello 14.00

Tarkistettu versio 2.0

16) Hallituksen esitys laeiksi Rikosseuraamuslaitoksesta sekä kielilain 40 §:n muuttamisesta

 

Tero Rönni /sd:

Arvoisa puhemies! Täytyy tulla tänne pönttöön oikein, ettei tarvitse hosua tuon puhumisen kanssa, kun tuo puhetyyli ei niin kauhean nopea ole.

Tässähän on kyseessä uudistus, jota olin tekemässä jo vuonna 2000, ja jouduin sittemmin valiokunnan puheenjohtajan ja valiokuntaneuvoksen puhutteluun, kun nimeä muutettiin kyseisessä laitoksessa. Kun puhemies, nyt korokkeella istuva puhemies, oli silloin oikeusministerinä, niin koin siinä vaiheessa tuoreena kansanedustajana, että jos nyt nimeä muutetaan jossain laitoksessa, niin se ei nyt vaadi oikein montaa kymmentä asiantuntijaa, mutta silloin niitä sinne marssitettiin, ja kun uskalsin tätä epäillä, niin sitten pidettiin puhuttelu, että tämä on tärkeä asia.

Kun sitten kuitenkin nimi saatiin muodostettua, niin kyllä meillä tahtona silloin oli, kuten ed. Kankaanniemi varmaan muistaa, että organisaatiota uudistetaan ja hallintoa kevennetään ja koetetaan saada hommat hoidettua. Mutta näinhän siinä ei käynyt, päinvastoin sinne rakennettiin lisää hallintoa ja lisää portaita. Nyt sitä ollaan sitten vakain askelin muuttamassa niin, että saataisiin näitä hallintoja kevennettyä.

Tässähän on taustalla myöskin se yksi selvitys, joka tehtiin tässä aikaisemmin koko vankeinhoidosta. Siellähän se rahapula on ollut edelleen ihan samanlainen kuin aikaisemminkin, ja sakkovankien määrää on koetettu pudottaa ja koetettiin siihen saada sitten tämmöinen sijaisjärjestelmä, jossa nämä ammatti- ja taparikolliset olisi saatu rangaistusten piiriin. Sitä ei ole voitu rakentaa, kun se toi silloin 80 vankia lisää ja budjetti menisi taas nurin niskoin. Ja nyt kun on pari vankilaakin luvattu lopettaa taikka tuo Konnunsuo ollaan lopettamassa kokonaan ja Pelsolta pudottamassa vankipaikkoja, niin ei tiedetä, mihinkä näitä vankeja laitettaisiin. Ei voida silloin tuomita ihmisiä vaan päästetään kävelemään tuonne vapaalle toisten sekaan taikka sitten laitetaan kenties jotain hilut kinttuun -meininkiä, että nyt yritetään sitten tuoda uutta järjestelmää.

Näitten hallintojen keventämisellä ja näitten laitosten yhdistämisellähän pyritään siihen, että enemmän jäisi resursseja nimenomaan siihen vankeinhoitolain toteuttamiseen, mikä sinänsä on ihan hyvä ja pitäisi tehdäkin, millä pyritään ehkäisemään vankien uudelleen joutuminen vankilaan. En tiedä, kuinka hyvin se sitten sillä järjestelmällä onnistuu niitten kohdalta, joilleka se osuu. Mutta joka tapauksessa tällä hetkellä siellä ei kyllä keritä tekemään paljon mitään, ja valitettavan heikossa mallissa se järjestelmä on. Toivotaan, että tällä systeemillä nyt sitten saadaan tilanne muutettua niin, että sinne todella tulee työvoimaa, lisää resursseja sinne suorittavaan portaaseen eikä hallintoon.

Kun uskalsin kyllä valiokunnan käsittelyssä kysyä asiantuntijoilta, kuka lyö tilinsä vetoa siitä, että ei tule lisää hallintoon, niin ylijohtaja kyllä — vai pääjohtajan tittelilläkö Esa Vesterbacka nyt on tällä hetkellä — olisi uskaltanut lyödä tilinsä vetoa, joten kyllä minä nyt uskon, että siinä jotain meininkiä tulee, vaikka emme me nyt sitten kätelleetkään.

Mutta tilanne on tämä, ja toivotaan, että tämä nyt sitten onnistuu. Tässä on valiokunnan yksimielinen mietintö, jossa todettiin, että asia näyttää ihan ok:lta.

Toimi Kankaanniemi /kd:

Herra puhemies! Kun ed. Rönni muistutti vanhoista, yhdeksän vuoden takaisista, asioista, niin vanhankin pätkivä muisti palautui ja todella muistan sen, kun tästä nimikkeestä käytiin kädenvääntöä — en nyt ihan noin tarkkaan tiennyt, että ed. Rönni joutui jopa lähes puhutteluun asiasta. Mutta nyt jälleen — ehkä ed. Pulliainenkin voi pyytää puheenvuoron, kun totean tämän — on paikallaan antaa hallitukselle kiitos, kun lakivaliokunnan vuonna 2000 tekemää linjausta toteutetaan nyt vuonna 2009. Eli ihan ripeää tämä ei ole ollut, mutta kuitenkin mennään siihen suuntaan, mihin valiokunta silloin halusi mennä ja viedä vankeinhoidon kokonaisuutta. Tämän vuoden alustahan tätä keskusviraston organisaatiota uudistettiin, ja nyt tämä sitten laajenee koskemaan koko toimintakenttää ja on siinä mielessä ihan hyvä, ja yksimielinen mietintö on vielä tässä käsittelyn pohjana.

Tässä yhteydessä on todella, niin kuin ed. Rönnikin totesi, tärkeää korostaa, että nämä niukat resurssit — jotka ovat vankilapuolellakin niukat, ja valituksia ja tietoja puutteista tulee jatkuvasti — voidaan käyttää todella järkevästi ja tehokkaasti. Ja täytyy toivoa, että tämä hallinnon kokoaminen ja uudistaminen jälleen tältä osin vie kehitystä oikeaan suuntaan.

Erkki Pulliainen /vihr:

Arvoisa puhemies! On tietysti mieltymyksellä todettava, että jälleen kerran osoittautuu, että vihreitä tarvitaan hallituksessa. Me olimme silloin 2000 ja olemme nyt, ja tässä välillä on joku onneton jakso ollut, jolloinka kaikki on ollut jumissa kuin vänskän ruuna. (Ed. Rönni: Saatiin rosvot vapaaksi!)

Toinen varapuhemies:

Kyllä siinä välissäkin aika lailla askeleita otettiin. Mutta tämä keskustelu on päättynyt.

Yleiskeskustelu päättyi.

​​​​