LISÄTALOUSARVIOALOITE 10/2001 vp

LTA 10/2001 vp - Lauri Oinonen /kesk 

Tarkistettu versio 2.0

Määrärahan osoittaminen kotimaisen ruudintuotannon turvaamiseen

Eduskunnalle

Eduskunnan päätöksen mukaisesti kotimaisen puolustusmateriaaliteollisuuden tulisi kattaa yli puolet puolustusvoimien materiaalihankinnoista. Kotimaisen puolustusmateriaalituotannon jatkuminen on puolustusvoimien tekemien ostojen varassa. Maamme rynnäkkökiväärituotanto on lopetettu, ja nyt kotimaisen ruudin tuotanto on vaarassa.

Keski-Suomessa Laukaan kunnassa sijaitseva Nexplo Oy on tuottanut Suomen ammusvalmistuksen tarvitseman ruudin. Mikäli puolustusvoimien tilaukset yritykselle loppuvat, yrityksen toiminta lopetetaan kannattamattomana.

Nexplo Oy:n tuotanto on nykyaikaistettu, ja Keski-Suomessa ruudintuotanto on eräs osaamiskeskushanke. Ruudintuotannon lakkauttaminen aiheuttaisi suuren tietotaitomäärän menettämisen Suomessa ja Keski-Suomessa. Samalla vaarantuisi koko kotimainen ammustuotanto, joka mm. itsenäisen maanpuolustuksen kannalta on tärkeää, koska Suomen puolustusvoimien tykkien kaliiberit poikkeavat muualla Länsi-Euroopassa käytössä olevista tykeistä. Kotimainen ruudintuotanto tukee varikkotoimintoja mm. Laukaassa, Toivakassa, Jyvässeudulla ja Keuruulla.

Edellä olevan perusteella ehdotan kunnioittaen,

että eduskunta ottaa valtion vuoden 2001 lisätalousarvioon momentille  27.10.16 lisäyksenä 100 000 000 markkaa kotimaasta tehtäviin ammusmateriaalihankintoihin.

Helsingissä 22 päivänä toukokuuta 2001

  • Lauri Oinonen /kesk