TALOUSARVIOALOITE 306/2014 vp

TAA 306/2014 vp - Mauri Pekkarinen /kesk 

Tarkistettu versio 2.0

Määrärahan osoittaminen maakunnan kehittämisrahaan

Eduskunnalle

Suomen aluekehityslainsäädännön uudistamisessa 1990-luvun alussa lähtökohta oli, että valtio kohdentaa osan maakuntiin menevistä voimavaroista maakuntien liittojen kautta hallinnoitavaksi alueellisen kehittämisen valmistelun ja vauhdittamisen tarpeisiin. Tavoite oli keventää asteittain keskushallinnosta tapahtuvaa ohjausta ja resursointia ja nostaa maakunnan kehittämisrahan suuruus merkittäväksi.

Vaikka sanottu tavoite ei olekaan toteutunut, maakunnan kehittämisrahan suuruus oli kuitenkin aina 2010-luvun alkuun saakka noin 30 miljoonaa euroa.

Kataisen ja Stubbin hallitukset ovat kuitenkin käytännössä lopettaneet po. rahoituksen. Tämä on vastoin yleistä eurooppalaista pyrkimystä. Tämä on vastoin tervettä desentralismia.

Lopettamisen sijasta maakunnan kehittämisrahaa tulisi päinvastoin nyt nostaa. Näin siksi, että Suomi epäonnistui neuvotteluissa EU:n alue- ja rakennerahastouudistuksessa vuonna 2014 alkaneella ohjelmakaudella. Suomen aluekehitysrahoitus vähenee radikaalisti, samalla kun Suomen maksuosuus kasvaa merkittävästi.

Edellä olevan perusteella ehdotan,

että eduskunta palauttaa valtion vuoden 2015 talousarvioon momentin  32.50.43 ja osoittaa sille 20 000 000 euroa maakunnan kehittämisrahaan.

Helsingissä 26 päivänä syyskuuta 2014

  • Mauri Pekkarinen /kesk

​​​​