TALOUSARVIOALOITE 477/2013 vp

TAA 477/2013 vp - Kimmo Sasi /kok 

Tarkistettu versio 2.0

Määrärahan osoittaminen Joulupukkisäätiölle matkailun edistämiskampanjaan Aasiassa

Eduskunnalle

Suomalainen joulupukki on yksi tunnetuimmista suomalaisista hahmoista/tuotteista Aasiassa. Erityisesti Kiinassa se on saavuttanut huomattavan suosion jopa valtion ylimmässä johdossa. Tätä etulyöntiasemaa Suomen pitää käyttää hyväkseen ja vahvistaa sitä. Suomen kansantalouden kannalta menestyminen Aasian markkinoilla on erittäin tärkeää. Joulupukki voi olla mukana aukaisemassa uusia ovia ja tuomassa lisäkuorrutusta vientiteollisuudelle, oli se siten koulutus-, matkailu-, tai perinteistä insinöörivientiä.

Joulupukkisäätiö on useamman vuoden ajan tehnyt pienimuotoista markkinointityötä Kiinassa, Japanissa ja Etelä-Koreassa ja saavuttanut näkyvyyttä. Kiinassa maan toiseksi suurin TV-yhtiö Hunan Satellite TV teki tänä vuonna ohjelman Suomesta ja joulupukista. Japanissa TV-yhtiö FF Toho teki tänä vuonna BS-TBS -kanavalle ohjelmia Tampereelta ja Lapista, missä joulupukilla oli merkittävä rooli. Näitä päänavauksia pitäisi pystyä nyt hyödyntämään ja kehittämään niin, että ohjelmayhteistyöstä tulisi jatkuvaa ja säännöllistä. Tätä kautta saamme edullisesti miljoonien katsojien näkyvyyden, ja siten edistämme niin Suomen kuin joulupukin tunnettavuuden lisäämistä.

Tavoitteena on kasvattaa yöpymisiä Suomessa noin 30 % per vuosi ja Suomen saamaa matkailutuloa noin 164 miljoonaa euroa. Yhteistyökumppaneina ovat Visit Finland, paikalliset suurlähetystöt, Finpro ja Finnair, sekä tapahtumakohtaisesti suomalaiset vientiyritykset.

Edellä olevan perusteella ehdotan,

että eduskunta ottaa valtion vuoden 2014 talousarvioon momentille  32.20.07 lisäyksenä 400 000 euroa matkailun edistämiskampanjaan Aasiassa.

Helsingissä 27 päivänä syyskuuta 2013

  • Kimmo Sasi /kok