TALOUSARVIOALOITE 988/2010 vp

TAA 988/2010 vp - Pentti Tiusanen /vas ym.

Tarkistettu versio 2.0

Määrärahan osoittaminen Metsähallituksen julkisten palvelutehtävien hoitamiseen

Eduskunnalle

Metsähallituksen luontopalvelujen budjettirahoituksesta on leikattu viime vuoden tasosta runsaat neljä miljoonaa euroa. Luontopalvelu huolehtii Metsähallituksen hallinnassa olevista suojelualueista, erityisesti 34 kansallispuistosta. Kansallispuistojen suosio on vankka, esimerkiksi Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa vieraili vuonna 2009 runsaat 416 000 kävijää.

Kansallispuistojen suosion kasvu johtaa puistojen kulumiseen ja kulkuverkoston perusrakenteen rapautumiseen. Mikäli kulkuverkostot eivät ole kunnossa, kansallispuistojen lisääntynyt käyttö johtaa niiden luonnontilan heikkenemiseen. Samoin luontovalvojien määriä on vähennetty, esimerkiksi Pallas-Ylläksellä neljän vuoden aikana on viiden luontovalvojan toimet jätetty täyttämättä.

Kansallispuistojen, luonnonpuistojen ja muiden suojelualueiden merkitys luonnon monimuotoisuuden säilyttämisessä on suuri. Määrärahan vähentämisen sijaan eduskunnan tulee kantaa vastuunsa luonnonsuojelusta erityisesti näin luonnon monimuotoisuuden juhlavuotena.

Edellä olevan perusteella ehdotamme,

että eduskunta ottaa valtion vuoden 2011 talousarvioon momentille  35.10.52 lisäyksenä 6 000 000 euroa kansallispuistojen, muiden luonnonsuojelualueiden sekä erämaa-alueiden hoitoon, opastustoimintaan ja toiminnan kehittämiseen.

Helsingissä 20 päivänä syyskuuta 2010

  • Pentti Tiusanen /vas
  • Sari Palm /kd
  • Timo Juurikkala /vihr
  • Satu Taiveaho /sd

​​​​