TOIMENPIDEALOITE 61/2001 vp

TPA 61/2001 vp - Sulo Aittoniemi /alk 

Tarkistettu versio 2.0

Eläkeläisten ylimääräisen sairausvakuutusmaksun poistaminen

Eduskunnalle

Pahimman laman aikana eläkeläisiin kohdistettiin ylimääräinen sairausvakuutusmaksun korotus. Silloisen Ahon hallituksen aikana annettiin selkeä lupaus siitä, että ylimääräisestä sairausvakuutusmaksusta luovutaan heti, kun se on taloudellisen tilanteen kannalta mahdollista.

Vaikka maan talouden pyörät ovat pyörineet jo ennätysvahtia usean vuoden ajan ja vaikka Lipposen nimellä on menossa jo toinen hallitus, lupausta ei ole toteutettu. Vuoden 2001 verotuksessa ylimääräinen sairausvakuutusmaksu on ollut vielä 1,20 penniä veroäyriltä. Lipposen hallituksen hallitusohjelmassa on kylläkin luvattu, että ylimääräinen sairausvakuutusmaksu eläkeläisten osalta poistetaan tämän vaalikauden aikana.

Kevään budjettiraamineuvotteluissa on kuitenkin tullut esille hämmentäviä asioita. Niiden mukaan hallitusohjelmassa luvattu ei pitäisikään paikkaansa, vaan rippeet ylimääräisestä sairausvakuutusmaksusta jäisivät vielä eloon tämän vaalikauden jälkeen. Tämä olisi jo todellinen petos, vaikka eläkeläiset ovat niihin 1990-luvun aikana jo tottuneetkin.

Edellä olevan perusteella ehdotan,

että hallitus huolehtii siitä, että eläkeläisten ylimääräinen sairausvakuutusmaksu poistetaan kokonaisuudessaan Lipposen hallituksen hallitusohjelman mukaisesti tämän vaalikauden loppuun mennessä.

Helsingissä 19 päivänä huhtikuuta 2001

  • Sulo Aittoniemi /alk

​​​​