Medialle​​ 

Eduskuntatyötä seuraa säännöllisesti pari sataa eduskuntaan akkreditoitua toimittajaa ja kuvaajaa. Heidän lisäkseen sadat muut toimittajat ja kuvaajat käyvät eduskunnassa haastattelemassa kansanedustajia tai seuraamassa täysistuntoa ja valiokuntatyötä. Ohessa on ohjeita median työskentelystä eduskunnassa, kuvauksista, akkreditoinneista, toimittajaohjelmasta sekä langattoman verkon käytöstä.

​Päivitetyt median työskentelyohjeet eduskuntaan koronavirustilanteen aikana (päivitetty 8.9.2021)

Eduskunnan puhemiesneuvosto päätti tiistaina 7. syyskuuta 2021, että kaikkia kevään koronarajoituksia (täysistunto- ja valiokuntakäytännöt, etätyö, maskisuositus) noudatetaan 4.10.2021 asti. Eduskuntaryhmät ovat sopineet, että suppeaan / laajaan äänestykseen liittyviä menettelytapoja jatketaan 4.10.2021 asti.

Eduskunnassa on käytössä koronatilanteen vuoksi päivitetyt mediaohjeet. Toivomme median edustajien huomioivan ohjeemme sujuvan ja turvallisen työskentelyn jatkamiseksi.

Eduskuntaan voivat tulla toistaiseksi ainoastaan eduskuntaan akkreditoidut toimittajat ja kuvaajat (päivitys 1.2.2021).

Akkreditoitu media pääsee sisälle eduskunnan kiinteistöihin esittämällä turvatarkastuksessa akkreditointikorttinsa ja tarvittaessa henkilöllisyystodistuksen. 

Eduskuntatalon Valtiosalissa ei järjestetä enää tiedotustilaisuuksia. Eduskunnan viralliset tiedotustilaisuudet pidetään jatkossa Teams-yhteyden välityksellä siten, että pieni kuvaajapooli voi olla fyysisesti läsnä tilaisuudessa. Toimittajat osallistuvat tiedotustilaisuuteen etänä. Käytännössä tiedotustilaisuudet järjestetään Eduskuntatalon A-auditoriossa tai muussa vastaavassa tilassa.

Valtiosalissa voi jatkossa tehdä ainoastaan yksittäisiä haastatteluja turvavälit huomioiden. Huomaattehan, että täysistuntosalin ovet pidetään istuntojen aikana auki, ja Valtiosalin äänet kantautuvat herkästi saliin. Suosittelemme tekemään haastattelut täysistuntojen aikana ensisijaisesti puhelimitse tai kiinnittämään huomiota puheäänen voimakkuuteen, jotta istunto ei häiriinny.

Eduskunnassa on voimassa kasvomaskisuositus ja eduskunnan kiinteistöissä liikkuvia median edustajia pyydetään käyttämään kasvomaskia. Suosittelemme myös Koronavilkku-sovelluksen käyttöönottoa. 

Jokaisella eduskunnan tiloissa työskentelevällä on henkilökohtainen vastuu koronaviruksen leviämisen estämisestä. Sen vuoksi ohjeistamme välttämään fyysistä kontaktia, pitämään muihin ihmisiin 2 metriä välimatkaa ja huolehtimaan riittävästä käsihygieniasta. Toivomme, että tiedotusvälineet lähettävät toimituksesta eduskuntaan vain välttämättömän määrän henkilöitä.

Pyydämme huomioimaan suositukset turvaväleistä ja riittävästä välimatkasta kansanedustajien, valtioneuvoston jäsenten ja tiedotusvälineiden välisessä vuorovaikutuksessa, myös yksittäisissä haastatteluissa. Suosittelemme tekemään haastattelut ensisijaisesti puhelimitse tai tiedotustilaisuuksien yhteydessä.

Portaikot ja hissiaulat on toistaiseksi varattu ainoastaan läpikulkua varten, eikä niissä työskentely tai pysyvä oleskelu ole mahdollista. Kokousten ja tilaisuuksien aikana median edustajia pyydetään odottamaan haastateltavia median omissa työtiloissa. Medialle on varattu Eduskuntatalossa yhteisiä työtiloja, joihin mennään palvelutorin kautta (Eduskuntaravintolan vieressä).

Suosittelemme toimittajia ja kuvaajia välttämään toisessa kerroksessa sijaitsevia hallituksen ja puhemiehen käytäviä sekä valiokunta- ja eduskuntaryhmien ryhmähuonekerroksessa työskentelyä.  Valiokuntahuoneisiin, ryhmähuoneisiin tai työhuoneisiin mennään vain kutsuttuna.

Täysistuntosalin yleisölehterit on toistaiseksi suljettu. Suosittelemme toimittajia seuraamaan täysistuntoja omista työtiloistaan tai verkkolähetyksen kautta. Kuvaajat voivat yhä tulla kuvaamaan medialehterille, mutta muualla lehterillä liikkuminen ei ole mahdollista 14. joulukuuta 2020 lähtien (yleisölehtereille sijoitetaan kansanedustajien työasemia). Huomioittehan, että myös lehterillä on voimassa maskisuositus.

Eduskuntakuvan elävöittämiseksi Eduskuntatalon kahvilassa voi edelleen ottaa vapaasti yleiskuvaa istuntojen alkamisen yhteydessä, 10 minuutin ajan ennen istuntoa ja 5 minuutin ajan istunnon alettua. Muuten yleis- ja taustakuvaus sekä henkilökuvaus on mahdollista vain asianosaisten luvalla. Kuvaamisessa toivotaan otettavan huomioon, että kahvilaa käytetään myös ruokasalina. Eduskunnan ruokaravintoloissa ei saa kuvata.

HUOM. Nykyisessä tilanteessa emme voi valitettavasti ottaa vastaan kansainvälisen median edustajia. Pahoittelemme mahdollista tästä aiheutuvaa vaivaa.

Valiokuntien kokoustilat ovat osin muuttuneet. Kokouspaikkoja voit tarvittaessa tiedustella eduskuntatiedotuksesta.​

​Kuvaajat täysistuntosalin lehterillä (päivitetty 11.12.2020)

Täysistuntosalin yleisölehterit on toistaiseksi suljettu. Suosittelemme toimittajia seuraamaan täysistuntoja omista työtiloistaan tai verkkolähetyksen kautta. Kuvaajat voivat yhä tulla kuvaamaan medialehterille, mutta muualla lehterillä liikkuminen ei ole mahdollista 14. joulukuuta 2020 lähtien (yleisölehtereille sijoitetaan kansanedustajien työasemia). Huomioittehan, että myös lehterillä on voimassa maskisuositus.

Kuvaajien liikkumisoikeuksia medialehterillä on laajennettu syyskuussa 2019. Ohjetta on päivitetty marraskuussa 2020. Pyydämme huomioimaan, että lehterillä on voimassa maskisuositus.

 1. Kuvaajille on varattu työtila medialehterin ensimmäiseltä riviltä. 
 2. Kamerakalustoa (kamerat, objektiivit, jalustat) ei saa jättää yleisölehterille ilman valvontaa. Medialehterille jalustan voi jättää entiseen tapaan.
 3. Kuvaajat voivat halutessaan liikkua täysistunnon aikana yleisölehterin tasanteella, jotta kaikkia edustajia voidaan kuvata. Liikkumisen tulee kuitenkin tapahtua niin, ettei se häiritse täysistuntoa tai lehterillä olevaa yleisöä.
 4. Kuvaajat voivat laskeutua ylätasanteelta alemmas portaita pitkin kuvaamaan diplomaattiaition molemmilta puolilta (huom. ei eturiviltä), jos diplomaattiaitiossa ei istu kansainvälisiä vieraita. Muiden tuolilohkojen välisten portaiden käyttäminen ei ole mahdollista.
 5. Lehterin keskiosassa on kuvaajatasanne, jota kuvaaja voi käyttää kiinnittämällä huomiota siihen, että lehterivieraat eivät häiriinny.
 6. Kiinteistötoimiston ja kuvaajien kanssa varmennetaan, että video/tv-kameroiden edellyttämät tekniset järjestelmät diplomaattiaition läheisyydessä toimivat.
 7. Kuvaajapoolille järjestetään aika ajoin mahdollisuus kuvata täysistuntoa virkamiesaitiosta.
 8. Päivystävä tiedottaja ja turvallisuusesimies voivat myöntää perustelluista syistä kertapoikkeuksia em. kuvaussääntöihin.
 9. Istuntosalissa viisi Ylen kameraa. Istuntosalista välitettävä kuva- ja äänisignaali on maksutta kaikkien käytettävissä. ​​​ 

Sisäänkäyntien aukiolot (päivitetty 30.8.2021)

 • A-ovi on avoinna ma ja pe 8−​16.30 ja ti−​to 8– 20 tai istunnon päättymiseen saakka
 • D-ovi on avoinna ma−​pe 7−17 (eduskunnan kanslian kirjaamo, eduskunnan oikeusasiamiehen kirjaamo)
 • Muut sisäänkäynnit suljettu (avoinna poikkeustapauksissa esim. valiokuntien kokoontuessa)​

Poikkeukselliset eduskuntaryhmien ja valiokuntien kokoustilat 

​Valiokuntien kokoustilat ovat osin muuttuneet. Kokouspaikkoja voit tarvittaessa tiedustella eduskuntatiedotuksesta.

Myös osa eduskuntaryhmistä kokoontuu tällä hetkellä eri tiloissa kuin normaalisti:

 • Sosialidemokraattinen ryhmä kokoontuu omassa ryhmähuoneessaan
 • Perussuomalainen ryhmä kokoontuu Eduskuntatalon auditoriossa
 • Kokoomuksen ryhmä kokoontuu Pikkuparlamentin auditoriossa
 • Keskustan ryhmä kokoontuu valtiovarainvaliokunnan tiloissa
 • Vihreiden ryhmä kokoontuu Suuren valiokunnan tiloissa
 • Vasemmistoliiton ryhmä kokoontuu Vihreiden ryhmähuoneessa
 • Ruotsalainen, Kristillisdemokraattinen ja Liike Nyt –ryhmät kokoontuvat entisissä kokoushuoneissaan​

​Yleisiä ohjeita median työskentelyyn eduskunnassa   

Huom. maaliskuusta 2020 alkaen voimassa koronatilanteen vuoksi päivitetyt ohjeet, jotka täydentävät yleisohjetta.​​

Toimittajat ja kuvaajat pääsevät eduskuntaan esittämällä ovella turvatarkastuksessa virallisen journalistikorttinsa tai toimeksiantajan allekirjoittaman tehtävänannon sekä kuvalliset henkilöpaperit. Lisäksi satunnaisesti eduskunnassa työskenteleviä toimittajia ja kuvaajia pyydetään kertomaan käynnin aihe. Sisäänkäyntejä on kaksi: Eduskuntatalon eteläinen sisäänkäynti eli A-ovi (kartta) ja Pikkuparlamentin sisäänkäynti. Kesän 2021 istuntotauolla vain D-ovi on avoinna.

Eduskuntaan akkreditoidut toimittajat ja kuvaajat näyttävät ovella eduskunnan heille tuottaman henkilökohtaisen mediakortin. (ks. Akkreditoituminen).

Kotimaiset toimittajat ja kuvaajat voivat liikkua Eduskuntatalon ja Pikkuparlamentin yleisissä tiloissa melko vapaasti. Kansainvälisillä toimittajilla, joille talo on vieraampi, on yleensä apunaan tiedottaja tai avustaja. Kaikkien tiloissa liikkuvien toivotaan ottavan huomioon muut tilojen käyttäjät.

Istuntosali on kansanedustajien työtila, ja media voi seurata ja kuvata täysistuntoa ja kyselytuntia lehteriltä (3. kerros). Eduskuntatalossa muita keskeisiä alueita, joissa toimittajat ja kuvaajat tekevät työtään, ovat kahvila (kuppila) ja Valtiosali. Mediaa kiinnostavia tilaisuuksia järjestetään myös Eduskuntatalon Arkadia-salissa (4. krs), pohjoissiivessä (B-siipi) sijaitsevassa tiedotustilassa sekä eteläsiivessä (A-siipi) sijaitsevassa lähetystöjen vastaanottotilassa ja auditoriossa.

Valiokunnat tiedottavat asioistaan Eduskuntatalon neljännessä ja eduskuntaryhmät viidennessä kerroksessa. Kuppilan perällä sijaitsevaa keltaista salonkia voi käyttää yksittäisiin haastatteluihin ja infoihin. Koska kyseessä on yhteinen tila, kaikkien toivotaan ottavan huomioon muut huoneen käyttäjät.

Pikkuparlamentissa median työtiloja ovat pohjakerroksen yhteiset tilat, sisääntuloaula ja Kansalaisinfo. Haastatteluja voi tehdä auditorion aulassa ja ravintolan kabineteissa, jos ne eivät ole varattuja, sekä sisääntuloaulassa.

Valiokuntahuoneisiin, ryhmähuoneisiin tai työhuoneisiin voi mennä vain kutsuttuna. Maanalaisissa kerroksissa sekä kansanedustajien ja eduskuntaryhmien työhuoneiden käytävillä mediatyöskentely ei ole mahdollista. Turvatarkastuksen kuvaaminen ei ole sallittua.

Eduskuntakuvan elävöittämiseksi Eduskuntatalon kahvilassa voi ottaa vapaasti yleiskuvaa istuntojen alkamisen yhteydessä, 10 minuutin ajan ennen istuntoa ja 5 minuutin ajan istunnon alettua. Muuten yleis- ja taustakuvaus sekä henkilökuvaus on mahdollista vain asianosaisten luvalla. Kuvaamisessa toivotaan otettavan huomioon, että kahvilaa käytetään myös ruokasalina. Eduskunnan ruokaravintoloissa ei saa kuvata.

Medialle on varattu Eduskuntatalossa yhteisiä työtiloja, joihin mennään palvelutorin kautta (Eduskuntaravintolan vieressä). Akkreditoidut toimittajat voivat käyttää nk. yhdyskäytävää kulkiessaan Pikkuparlamentin ja Eduskuntatalon välillä.

Jos tarvitset apua Eduskuntataloon tullessa tai talossa työskennellessä, ota yhteyttä eduskuntatiedotukseen.

Yhteystiedot:

päivystävä tiedottaja 09 432 2199 ja 050 381 9492 (klo 9-16, istuntopäivinä täysistunnon loppuun saakka)
päivystävä tiedotussihteeri 09 432 2019 ja 050 574 0352 (klo 9-16)
viestintäpäällikkö Rainer Hindsberg, ​050 549 0436​​
tiedottaja Heli Kesti-Ylioja (mediapalvelu), 050 593 5252
tiedottaja Barbro Söderlund (erit. ruotsinkielinen media), 050 341 4224
tiedottaja Tiina Virtanen (kansainvälinen media), 09 432 2024