Ohita valintanauhan komennot
Siirry pääsisältöön

Medialle

Medialle​

Eduskuntatyötä seuraa säännöllisesti pari sataa eduskuntaan akkreditoitua toimittajaa ja kuvaajaa. Heidän lisäkseen sadat muut toimittajat ja kuvaajat käyvät eduskunnassa haastattelemassa kansanedustajia tai seuraamassa täysistuntoa ja valiokuntatyötä. Ohessa on ohjeita median työskentelystä eduskunnassa, kuvauksista, akkreditoinneista, toimittajaohjelmasta sekä langattoman verkon käytöstä.

​Median työskentely eduskunnassa   


Toimittajat ja kuvaajat pääsevät eduskuntaan esittämällä ovella turvatarkastuksessa virallisen journalistikorttinsa tai toimeksiantajan allekirjoittaman tehtävänannon sekä kuvalliset henkilöpaperit. Lisäksi satunnaisesti eduskunnassa työskenteleviä toimittajia ja kuvaajia pyydetään kertomaan käynnin aihe. Sisäänkäyntejä on kaksi: Eduskuntatalon eteläinen sisäänkäynti eli A-ovi (kartta) ja Pikkuparlamentin sisäänkäynti.

Eduskuntaan akkreditoidut toimittajat ja kuvaajat näyttävät ovella eduskunnan heille tuottaman henkilökohtaisen mediakortin. (ks. Akkreditoituminen).

Kotimaiset toimittajat ja kuvaajat voivat liikkua Eduskuntatalon ja Pikkuparlamentin yleisissä tiloissa melko vapaasti. Kansainvälisillä toimittajilla, joille talo on vieraampi, on yleensä apunaan tiedottaja tai avustaja. Kaikkien tiloissa liikkuvien toivotaan ottavan huomioon muut tilojen käyttäjät.

Istuntosali on kansanedustajien työtila, ja media voi seurata ja kuvata täysistuntoa ja kyselytuntia lehteriltä (3. kerros). Eduskuntatalossa muita keskeisiä alueita, joissa toimittajat ja kuvaajat tekevät työtään, ovat kahvila (kuppila) ja Valtiosali. Mediaa kiinnostavia tilaisuuksia järjestetään myös Eduskuntatalon Arkadia-salissa (4. krs), pohjoissiivessä (B-siipi) sijaitsevassa tiedotustilassa sekä eteläsiivessä (A-siipi) sijaitsevassa lähetystöjen vastaanottotilassa ja auditoriossa.

Valiokunnat tiedottavat asioistaan Eduskuntatalon neljännessä ja eduskuntaryhmät viidennessä kerroksessa. Kuppilan perällä sijaitsevaa keltaista salonkia voi käyttää yksittäisiin haastatteluihin ja infoihin. Koska kyseessä on yhteinen tila, kaikkien toivotaan ottavan huomioon muut huoneen käyttäjät.

Pikkuparlamentissa median työtiloja ovat pohjakerroksen yhteiset tilat, sisääntuloaula ja Kansalaisinfo. Haastatteluja voi tehdä auditorion aulassa ja ravintolan kabineteissa, jos ne eivät ole varattuja, sekä sisääntuloaulassa.

Valiokuntahuoneisiin, ryhmähuoneisiin tai työhuoneisiin voi mennä vain kutsuttuna. Maanalaisissa kerroksissa sekä kansanedustajien ja eduskuntaryhmien työhuoneiden käytävillä mediatyöskentely ei ole mahdollista. Turvatarkastuksen kuvaaminen ei ole sallittua.

Eduskuntakuvan elävöittämiseksi Eduskuntatalon kahvilassa voi ottaa vapaasti yleiskuvaa istuntojen alkamisen yhteydessä, 10 minuutin ajan ennen istuntoa ja 5 minuutin ajan istunnon alettua. Muuten yleis- ja taustakuvaus sekä henkilökuvaus on mahdollista vain asianosaisten luvalla. Kuvaamisessa toivotaan otettavan huomioon, että kahvilaa käytetään myös ruokasalina. Eduskunnan ruokaravintoloissa ei saa kuvata.

Medialle on varattu Eduskuntatalossa yhteisiä työtiloja, joihin mennään palvelutorin kautta (Eduskuntaravintolan vieressä). Akkreditoidut toimittajat voivat käyttää nk. yhdyskäytävää kulkiessaan Pikkuparlamentin ja Eduskuntatalon välillä.

Jos tarvitset apua Eduskuntataloon tullessa tai talossa työskennellessä, ota yhteyttä eduskuntatiedotukseen.

Yhteystiedot:

päivystävä tiedottaja p. 09 432 2199 ja 050 381 9492 (klo 9-16, istuntopäivinä täysistunnon loppuun saakka)
päivystävä tiedotussihteeri p. 09 432 2019 ja 050 574 0352 (klo 9-16)
tieto- ja viestintäjohtaja Marjo Timonen, 050 552 1185 
tiedottaja Barbro Söderlund (erit. ruotsinkielinen media), 050 341 4224
tiedottaja Jenny Thuneberg (mediapalvelu), 050 449 1765
tiedottaja Tiina Virtanen (kansainvälinen media), 040 541 3749
tiedotussihteeri Merja Kivinen (kotimainen media), 050 364 4917