Medialle​​ 

Eduskuntaan on akkreditoitu noin kaksisataa toimittajaa ja kuvaajaa. Heidän lisäkseen muut toimittajat ja kuvaajat voivat käydä eduskunnassa haastattelemassa kansanedustajia tai seuraamassa eduskuntatyötä. Ohessa on ohjeita median työskentelystä eduskunnassa, kuvauksista, akkreditoinneista, toimittajaohjelmasta sekä langattoman verkon käytöstä.

Kotimaisen median työskentelyohjeet eduskuntaan
(päivitetty 7.12.2021)

Toivomme median edustajien huomioivan ohjeemme sujuvan ja turvallisen työskentelyn jatkamiseksi.

Päivitys alla olevaan ohjeeseen 7.12.2021: Heikentyneen epidemiatilanteen takia eduskunta on joutunut tekemään muutoksia mediajärjestelyihin. Eduskunnassa järjestettävät viralliset tiedotustilaisuudet pidetään toistaiseksi Teams-yhteyden välityksellä etätilaisuuksina. Toimittajat voivat osallistua tiedotustilaisuuteen niin ikään etänä.

Terveysturvallisuuden vuoksi pyydämme huomioimaan turvavälit, välttämään isoja kokoontumisia ja kiinnittämään huomioita käsihygieniaan. Valtiosalissa voi jatkossa tehdä ainoastaan yksittäisiä haastatteluja turvavälit huomioiden. Valtiosalissa ei voi järjestää tiedotustilaisuuksia, koska turvaetäisyyksien varmistaminen on käytännössä mahdotonta. Eduskunnan kiinteistöissä liikkuvien on käytettävä maskia ja pyydämme myös ottamaan käyttöön Koronavilkku-sovelluksen.

Kotimaisen median edustajat voivat edelleen tehdä töitä eduskunnassa (ks. ohjeistus alla). Toivomme, että tiedotusvälineet lähettävät toimituksesta eduskuntaan vain välttämättömän määrän henkilöitä. Eduskuntaan saa tulla ainoastaan terveenä.

Ohjeistus on voimassa toistaiseksi.

Lisäys 24.11.2021: Eduskunnan koronajohtoryhmä päätti 24.11., että eduskunnan sisätiloissa on käytettävä maskia. Päätös astui voimaan heti ja on voimassa 31. tammikuuta 2022 asti. Maskeja tuodaan laajasti saataville yleisiin tiloihin, samoin käsidesiä.

Jokaisella eduskunnan tiloissa työskentelevällä on henkilökohtainen vastuu koronaviruksen leviämisen estämisestä. Sen vuoksi ohjeistamme välttämään fyysistä kontaktia ja huolehtimaan riittävästä käsihygieniasta. Toivomme, että tiedotusvälineet lähettävät toimituksesta eduskuntaan edelleen vain välttämättömän määrän henkilöitä.

Toimittajat ja kuvaajat pääsevät eduskuntaan esittämällä ovella turvatarkastuksessa virallisen journalistikorttinsa tai toimeksiantajan allekirjoittaman tehtävänannon sekä kuvalliset henkilöpaperit. Lisäksi satunnaisesti eduskunnassa työskenteleviä toimittajia ja kuvaajia pyydetään kertomaan käynnin aihe. Eduskuntaan akkreditoidut toimittajat ja kuvaajat näyttävät ovella eduskunnan heille tuottaman henkilökohtaisen mediakortin. (ks. Akkreditoituminen). Sisäänkäyntejä on kaksi: Eduskuntatalon eteläinen sisäänkäynti eli A-ovi (kartta) ja Pikkuparlamentin sisäänkäynti.

Kotimaiset toimittajat ja kuvaajat voivat liikkua Eduskuntatalon ja Pikkuparlamentin yleisissä tiloissa melko vapaasti. Kansainvälisillä toimittajilla, joille talo on vieraampi, on apunaan tiedottaja, tiedotussihteeri tai avustaja. Kaikkien tiloissa liikkuvien toivotaan ottavan huomioon muut tilojen käyttäjät.

Istuntosalin permannolle saavat mennä ainoastaan kansanedustajat. Media ei saa liikkua myöskään istuntosalin pyörökäytävällä. Toimittajat ja kuvaajat voivat seurata ja kuvata täysistuntoa ja kyselytuntia lehteriltä (3. kerros). Eduskuntatalossa muita keskeisiä alueita, joissa toimittajat ja kuvaajat tekevät työtään, ovat 2. kerroksen kahvila (kuppila) ja Valtiosali. Mediatilaisuuksia järjestetään myös Eduskuntatalon Arkadia-salissa (4. krs), pohjoissiivessä (B-siipi) sijaitsevassa tiedotustilassa sekä eteläsiivessä (A-siipi) sijaitsevassa lähetystöjen vastaanottotilassa ja auditoriossa.

Valiokuntien kokoushuoneet ovat Eduskuntatalon neljännessä ja eduskuntaryhmien kokoushuoneet viidennessä kerroksessa. Kokoushuoneiden läheisyydessä on toimittava niin, että kansanedustajilla ja virkamiehillä on esteetön kulku huoneisiin. Käytävillä pitää kokousten aikaan liikkua ja toimia mahdollisimman hiljaa, koska äänet kantautuvat ovien läpi kokouksiin.

Kuppilan perällä sijaitsevaa keltaista salonkia voi käyttää yksittäisiin haastatteluihin ja infoihin. Koska kyseessä on yhteinen tila, kaikkien toivotaan ottavan huomioon muut huoneen käyttäjät.

Pikkuparlamentissa median työtiloja ovat pohjakerroksen yhteiset tilat, sisääntuloaula ja Kansalaisinfo. Haastatteluja voi tehdä auditorion aulassa, Kansalaisinfossa ja ravintolan kabineteissa, jos ne eivät ole varattuja, sekä sisääntuloaulassa.

Valiokuntahuoneisiin, ryhmähuoneisiin tai työhuoneisiin voi mennä vain kutsuttuna. Maanalaisissa kerroksissa sekä kansanedustajien ja eduskuntaryhmien työhuoneiden käytävillä mediatyöskentely ei ole mahdollista. Turvatarkastuksen kuvaaminen ei ole sallittua.

Eduskuntakuvan elävöittämiseksi Eduskuntatalon kahvilassa voi ottaa vapaasti yleiskuvaa istuntojen alkamisen yhteydessä, 10 minuutin ajan ennen istuntoa ja 5 minuutin ajan istunnon alettua. Muuten yleis- ja taustakuvaus sekä henkilökuvaus on mahdollista vain asianosaisten luvalla. Kuvaamisessa toivotaan otettavan huomioon, että kahvilaa käytetään myös ruokasalina. Eduskunnan ruokaravintoloissa ei saa kuvata.

Medialle on varattu Eduskuntatalossa yhteinen työtila, johon mennään palvelutorin kautta (Eduskuntaravintolan vieressä). Akkreditoidut toimittajat voivat käyttää nk. yhdyskäytävää kulkiessaan Pikkuparlamentin ja Eduskuntatalon välillä.

Eduskunta ei myönnä kuvauslupia mainosten, viihdeohjelmien tai eduskuntaorganisaation ulkopuolisten henkilöiden haastatteluja ja kuvauksia varten. Eduskuntaan ei saa myöskään tuoda kuvausrekvisiittaa.

Jos tarvitset apua Eduskuntataloon tullessa tai talossa työskennellessä, ota yhteyttä eduskuntatiedotukseen.

Sisäänkäyntien aukiolot:
Eduskuntatalon eteläinen sisäänkäynti (A-ovi) on suljettu. Istuntopäivinä avoinna 8.00–16.30; täysistunnon jatkuessa avoinna istuntojen päättymiseen saakka.
Pohjoinen sisäänkäynti (B-ovi) on suljettu.
Kirjaston ovi (C-ovi) on avoinna kirjaston palveluaikojen mukaisesti.
D-ovi on avoinna arkisin 7–17 (eduskunnan kanslian kirjaamo, eduskunnan oikeusasiamiehen kirjaamo, kulkukorttien haku ym.).
Pikkuparlamentin sisäänkäynti (F-ovi) on avoinna arkisin klo 9–16.

Yhteystiedot:
päivystävä tiedottaja 09 432 2199 ja 050 381 9492 (klo 9–16, istuntopäivinä täysistunnon loppuun saakka)
päivystävä tiedotussihteeri 09 432 2019 ja 050 574 0352 (klo 9–16)
tieto- ja viestintäjohtaja Rainer Hindsberg, 050 549 0436
tiedottaja Heli Kesti-Ylioja (mediapalvelu), 050 593 5252
tiedottaja Barbro Söderlund (erit. ruotsinkielinen media), 050 341 4224
tiedottaja Tiina Virtanen (kansainvälinen media), 09 432 2024

​Kuvaajat täysistuntosalin lehterillä
(päivitetty 15.10.2021)

Huom. Lehterit on toistaiseksi suljettu yleisöltä, mutta kuvaajat voivat ottaa kuvia alalehteriltä.

  1. Kuvaajille on varattu työtila medialehterin ensimmäiseltä riviltä.
  2. Kamerakalustoa (kamerat, objektiivit, jalustat) ei saa jättää yleisölehterille ilman valvontaa. Medialehterille jalustan voi jättää entiseen tapaan.
  3. Kuvaajat voivat halutessaan liikkua täysistunnon aikana yleisölehterin tasanteella, jotta kaikkia edustajia voidaan kuvata. Liikkumisen tulee kuitenkin tapahtua niin, ettei se häiritse täysistuntoa tai lehterillä olevaa yleisöä.
  4. Kuvaajat voivat laskeutua ylätasanteelta alemmas portaita pitkin kuvaamaan medialehteriä vastapäätä olevan diplomaattiaition molemmilta puolilta (huom. ei eturiviltä), jos diplomaattiaitiossa ei istu kansainvälisiä vieraita. Muiden tuolilohkojen välisten portaiden käyttäminen ei ole mahdollista.
  5. Lehterin keskiosassa on kuvaajatasanne, jota kuvaaja voi käyttää lehterivieraita häiritsemättä.
  6. Kuvaajapoolille järjestetään aika ajoin mahdollisuus kuvata täysistuntoa virkamiesaitiosta.
  7. Päivystävä tiedottaja ja turvallisuusesimies voivat myöntää perustelluista syistä kertapoikkeuksia em. kuvaussääntöihin.
  8. Istuntosalissa viisi Ylen kameraa. Istuntosalista välitettävä kuva- ja äänisignaali on maksutta kaikkien käytettävissä.