​Sanakartta Eduskuntatalosta

Tämä sanakartta sisältää kuvauksen Eduskuntatalon sijainnista ja ympäristöstä sekä eri sisäänkäynnit ja niiden tarkoitukset.

Sijainti

Eduskuntatalo koostuu useasta eri rakennuksesta Arkadianmäellä. Sen osoite on Mannerheimintie 30. Eduskuntatalon julkisivu on kohti Mannerheimintietä, ja se on 6 kerrosta korkea. Ensimmäinen kerros ja alkuperäinen pääsisäänkäynti on 46 portaan päässä. Tätä sisäänkäyntiä käyttävät vain edustajat ja arvovieraat kuten tasavallan presidentti.

Pohjoisessa Aurorankadun ja Eduskuntatalon väliin jää Eduskuntapuisto. Päärakennuksen molemmilla sivuilla on lisärakennukset, etelässä A-rakennus ja pohjoisessa B-rakennus. Näiden takana on kiinni toisissaan Eduskuntatalon kirjasto ja vanha Kuntaliiton talo, joka nyt toimii työtiloina eduskunnalle. Näiden ja päärakennuksen väliin jää puhemiehen aukio. Kirjasto on pohjoisessa Aurorankadun varrella. Kuntaliiton talo on kiinni Sibelius-Akatemian talossa, jonka länsipuolella on Nervanderinkatu. Nervanderinkadun ja kirjaston väliin jää myös Helsingin Taidehalli. A-rakennuksen eteläpuolella on Pohjoinen Rautatiekatu, jonka toisella puolella kulkee Baana. Sen eteläpuolella on Eduskunnan Pikkuparlamentti, ja Pikkuparlamentin ja Mannerheimintien välissä Pikkuparlamentin puisto, joka rajautuu etelässä Arkadiankatuun.

A-sisäänkäynti

Eduskuntatalon auditorioon ja valiokuntiin.
Kulku pohjoiselta rautatiekadulta. Mannerheimintieltä noin 40 metrin päässä suojatien jälkeen jalkakäytävä kääntyy oikealle ja seuraa A-rakennuksen itäjulkisivua. Pääportaat alkavat noin 30 metrin jälkeen. A-sisäänkäynti on kohti Mannerheimintietä 16 portaan korkeudella.

B-sisäänkäynti

Täysistuntoyleisö ja varatut opastetut kierrokset.
B-rakennuksen koilliskulmassa, jalkakäytävä kohtisuoraan Mannerheimintieltä oville.

C-sisäänkäynti

Eduskunnan kirjaston yleisösisäänkäynti.
Aurorankatu 6, 3 porrasta alas oville, vasemmanpuolimmaisin ovi vieraiden käytössä.

D-sisäänkäynti

Kirjaamo, ei yleisöä.
Eduskuntakatu 4, sisäänkäynti kadun länsipuolella eli vasemmalla kadun päässä.

F-sisäänkäynti eli Pikkuparlamentti

Kansalaisinfoon, eduskunnan oikeusasiamies, pikkuparlamentin auditorioon.
Arkadiankatu 3, rakennuksen nurkka Mannerheimintieltä noin 60 metriä. Kadun ja etupihan välissä matalat graniittipollarit, joissa kulkuaukkoja. Rakennuksen itäseinän edessä pylväsrivi. Ovi on itäpuolella aivan Arkadiankadun reunassa.