Ohita valintanauhan komennot
Siirry pääsisältöön

Anttila: Bosnia ja Hertsegovina on vielä etäällä EU:sta

Julkaistu 24.1.2018 15:40
Muokattu 24.1.2018 15:42

Anttila: Bosnia ja Hertsegovina on vielä etäällä EU:sta

Euroopan neuvoston Suomen valtuuskunnan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttila (kesk.) arvioi, että Bosnia ja Hertsegovinalla on vielä matkaa Euroopan unionin jäseneksi. Bosnia ja Hertsegovinan perustuslaki ei vastaa kaikilta osin eurooppalaisia normeja, minkä lisäksi maan ihmisoikeus-, oikeusvaltio- ja demokratiakehityksessä on parannettavaa. Anttila puhui Bosnia ja Hertsegovinan tilanteesta keskiviikkona Euroopan neuvoston parlamentaarisessa yleiskokouksessa.

"Lainsäädännön puutteiden ohella huolestuttavaa on, että piittaamattomuus oikeusvaltion periaatteita kohtaan on yleistynyt. Lisäksi nationalistinen ja etnisyyteen viittaava retoriikka on voimistunut eri kansallisuuksien välillä vaalien alla", Anttila huomautti.

Bosnia ja Hertsegovina on ollut Euroopan neuvoston jäsen 16 vuotta. Parlamentaarinen yleiskokous seuraa määräajoin sitä, miten järjestön jäsenmaat ovat toteuttaneet jäsenyysvelvoitteensa. Bosnia ja Hertsegovinaa koskeva seurantaraportti kehottaa maata tehostamaan toimia muun muassa korruption, järjestäytyneen rikollisuuden, kidutuksen, rahanpesun ja terrorismin rahoituksen torjumiseksi. Lisäpanostuksia kaivataan myös syrjinnän vastaisiin toimiin, median ja sananvapauden turvaamiseen ja vähemmistöjen suojeluun.

"Länsi-Balkanin historiaa ovat sävyttäneet etnisten ryhmien ja vähemmistöjen väliset ristiriidat. Monessa Euroopan maassa on kuitenkin päästy yli vastakkainasettelusta vuoropuhelun ja demokratian avulla. Ainoa keino rakentaa kestävä demokraattinen järjestelmä on, että vuoropuheluun otetaan mukaan muutkin kuin vallassa olevat tahot", Anttila muistutti.

Aihealueet
Kansainväliset asiat