Ohita valintanauhan komennot
Siirry pääsisältöön

Anttila huolissaan Euroopan neuvoston asemasta

Julkaistu 23.1.2018 10:00
Muokattu 23.1.2018 10:07

Anttila huolissaan Euroopan neuvoston asemasta

Euroopan neuvoston Suomen valtuuskunnan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttila (kesk.) on huolissaan siitä, ettei Euroopan neuvoston päätöksiä ja arvoja enää kunnioiteta kaikissa neuvoston jäsenmaissa. Anttila nosti huolensa esiin maanantai-iltana Euroopan neuvoston parlamentaarisen yleiskokouksen istunnossa pääsihteeri Thorbjørn Jaglandin kyselytunnilla.

"Viime vuosina on tapahtunut paljon ikäviä asioita. Ukrainan tilanne ja Turkin vallankaappausyrityksen jälkeiset tapahtumat rikkovat niitä ihmisoikeus- ja oikeusvaltioperiaatteita, joita Euroopan neuvosto järjestönä on sitoutunut edistämään. Mitä keinoja Euroopan neuvostolla on pääsihteerin näkemyksen mukaan käytettävissään, jotta jäsenmaat pitäisivät kiinni sitoumuksistaan?" Anttila kysyi.

Jagland vastasi, että Euroopan neuvosto voi antaa jäsenmailleen asiantuntija-apua ja laatia toimintasuunnitelmia hyvässä yhteistyössä jäsenmaiden kanssa. Euroopan neuvosto myös valvoo sitä, että jäsenmaat noudattavat ihmisoikeustuomioistuimen päätöksiä ja tarvittaessa ministerikomitea voi haastaa jäsenmaan oikeuteen.

Vuonna 1949 perustettu Euroopan neuvosto on maanosan vanhin ja laajin poliittinen yhteistyö- ja ihmisoikeusjärjestö. Sen toimielimiä ovat muun muassa ministerikomitea, parlamentaarinen yleiskokous, ihmisoikeustuomioistuin sekä paikallis- ja aluehallinnon kongressi. Euroopan neuvoston päätöksentekoelin on ministerikomitea, jolle jäsenmaiden kansanedustajista koostuva yleiskokous tekee aloitteita ja antaa suosituksia. Yleiskokous on koolla Ranskan Strasbourgissa neljä kertaa vuodessa. Vuoden ensimmäinen istuntoviikko on 22.–26.1.2018.

Aihealueet
Kansainväliset asiat