Ohita valintanauhan komennot
Siirry pääsisältöön

Anttila kannustaa kokeilemaan perustuloa muuallakin Euroopassa

Julkaistu 24.1.2018 10:15
Muokattu 24.1.2018 10:21

Anttila kannustaa kokeilemaan perustuloa muuallakin Euroopassa

Suomen perustulokokeilu oli näkyvästi esillä, kun Euroopan neuvoston parlamentaarinen yleiskokous keskusteli perustulosta Ranskan Strasbourgissa tiistai-iltana. Suomen kokeiluun viitattiin sekä aiheesta laaditussa raportissa että kansanedustajien pitämissä puheissa. 

Suomi on Euroopan ensimmäinen maa, jossa perustuloa on kokeiltu. Kokeilu on herättänyt runsaasti kiinnostusta, ja Suomen valtuuskunnan varapuheenjohtaja, kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttila (kesk.) valaisi kokeilun taustoja ja toteutustapaa eurooppalaisille kollegoilleen.

"Työn luonteen muutos haastaa meidät. Perustulon tavoitteena on poistaa absoluuttinen köyhyys ilman, että poistetaan kannusteita työntekoon. Kokeiluun on arvottu mukaan 2 000 henkilöä, joille maksetaan 560 euroa kuussa. Kukaan kokeiluun osallistuva ei kärsi siitä taloudellisesti. Jos perustuloa saava työllistyy, hän saa sekä palkan että perustulon", Anttila selvitti.

Anttilan mukaan eurooppalaisten hyvinvointivaltioiden pitää keksiä uusia ratkaisuja, joilla torjutaan köyhyyttä, osattomuutta ja eriarvoistumista. Hän siteerasi tuoretta brittiläisen hyväntekeväisyysjärjestö Oxfamin raporttia, jonka mukaan viime vuoden aikana kertyneestä varallisuudesta 82 prosenttia ohjautui yhdelle prosentille maailman väestöstä.

"Vanhat keinot eivät enää riitä korjaamaan yhteiskunnallista eriarvoisuutta. Suomen perustulokokeilun tulokset analysoidaan loppuvuodesta 2018. Mutta jo sitä ennen kannustan lämpimästi myös muita maita kehittämään ja kokeilemaan muita perustulomalleja", Anttila totesi.

Aihealueet
Kansainväliset asiat