Ohita valintanauhan komennot
Siirry pääsisältöön

Suomen meteorologian osaamista esitellään arktisen alueen kansanedustajille

Julkaistu 24.11.2017 9:30
Muokattu 24.11.2017 9:39

Suomen meteorologian osaamista esitellään arktisen alueen kansanedustajille

Suomella on oiva tilaisuus esitellä meteorologian ja arktisten kysymysten erityisosaamistaan pohjoismaisille ja venäläisille kansanedustajille, kun Arktisen parlamentaarikkokonferenssin pysyvä komitea kokoontuu Helsingissä 23.–24.11.2017.

Komitea tutustuu kokouksensa yhteydessä Ilmatieteen laitoksen sää- ja turvallisuuskeskukseen sekä arktiseen ja ilmastonmuutosta koskevaan tutkimukseen.

"Suomen Ilmatieteen laitos on maailman ehdotonta huippua. On hienoa viedä vieraamme tutustumaan sen työhön", Arktisen parlamentaarikkokonferenssin Suomen valtuuskunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Katri Kulmuni (kesk.) sanoo. 

Meteorologinen yhteistyö on yksi Suomen Arktisen neuvoston puheenjohtajuuskauden pääteemoista. Meteorologisen yhteistyön tavoitteena on parantaa arktisen alueen sää-, ilmasto- ja meri-informaatiota.

"Kun ilmasto lämpenee, matkailu ja merenkulku sekä kalastus ja muu luonnonvarojen kestävä käyttö tulevat lisääntymään. Se kasvattaa arktisen ympäristön havainnoinnin ja siihen liittyvien palveluiden kysyntää. Suomella on korkeatasoista sää- ja meriosaamista, jota me kansanedustajatkin pyrimme tuomaan eri yhteyksissä esille", Kulmuni kertoo.

Pysyvä komitea kuulee myös Suomen arktisten asioiden suurlähettilään Aleksi Härkösen ja Arktisen talousneuvoston puheenjohtajan Tero Vaurasteen katsaukset puheenjohtajuuskauden tuoreisiin kuulumisiin sekä keskustelee ensi syksynä Inarissa pidettävän Arktisen alueen parlamentaarikkokonferenssin järjestelyistä.

Arktiseen parlamentaarikkokonferenssiin osallistuu kansanedustajia kahdeksasta kansallisesta parlamentista (Pohjoismaista, Kanadasta, Venäjältä ja Yhdysvalloista) sekä Euroopan parlamentista. Konferenssi kokoontuu joka toinen vuosi. Kokousten välillä työtä johtaa kymmenjäseninen pysyvä komitea.

Aihealueet
Kansainväliset asiat