Ohita valintanauhan komennot
Siirry pääsisältöön

EMU:n kehittämisestä keskusteltiin valiokuntien yhteisessä kuulemisessa

Julkaistu 19.10.2017 15:45
Muokattu 1.12.2017 17:50

EMU:n kehittämisestä keskusteltiin valiokuntien yhteisessä kuulemisessa

Eduskunnan valtiovarainvaliokunta ja suuri valiokunta käsittelivät talous- ja rahaliitto EMU:n kehittämistä julkisessa kuulemisessa tänään.

Valtiovarainvaliokunnan puheenjohtaja Timo Kalli (kesk.) totesi avauspuheenvuorossaan eurooppalaisten odottavan EU:lta yhä vahvempaa vastausta myös taloudellisiin haasteisiin.

EMU:a on Kallin mukaan kehitettävä ja aika julkiselle keskustelulle on nyt otollinen. Suomi tulee osallistumaan EMU:n kehittämiseen aktiivisesti, Kalli sanoi.

Euroopan komission on tarkoitus antaa ehdotuksensa EMU:n kehittämisestä joulukuussa. Valtioneuvosto toimitti eduskunnalle selvityksen tämänhetkisistä EMU-kannoistaan 13. lokakuuta (E 80/2017).

Julkisen kuulemisen asiantuntijoina toimivat Tuomas Saarenheimo valtiovarainministeriöstä ja Suomen pankin johtokunnan jäsen Olli Rehn. Keskustelua jatkoivat kommenttipuheenvuoroillaan Telan toimitusjohtaja Suvi-Anne Siimes ja Helsingin yliopiston tutkija Antti Ronkainen.

Kansanedustajat Timo Harakka (sd., SuV) ja Juhana Vartiainen (kok., VaV) johtivat alustusten jälkeen paneelikeskustelun, jossa keskustelua EMU:n kehittämisestä käytiin mm. EU:n budjetin mitoittamisen, jäsenmaiden yhteisvastuun määrän, finanssipoliittisten sääntöjen ja markkinakurin toimivuuden sekä talous- ja sosiaalipolitiikan yhteensovittamisen näkökulmista.

Suuren valiokunnan puheenjohtaja Anne-Mari Virolainen (kok.) kiitti tilaisuuden jälkeen osallistujia painottaen laaja-alaisen näkemystenvaihdon tärkeyttä asian käsittelyssä.
Hän kertoi olevansa tyytyväinen siitä, että keskustelu EMU:n kehittämisestä on Suomessa käynnistynyt hyvissä ajoin.

Virolaisen mukaan huolellinen valmistautuminen parantaa Suomen vaikutusmahdollisuuksia, kun asiasta lopullisesti päätetään.

Tilaisuuden verkkolähetyksen tallenne on julkaistu eduskunnan verkkopalvelussa.

Aihealueet
Suuri valiokunta; Valtiovarainvaliokunta; EU-asiat