Ohita valintanauhan komennot
Siirry pääsisältöön

Mitä arvoa on perusarvoilla? Seminaarissa pohdittiin Euroopan arvoja ja EU:n tulevaisuutta

Julkaistu 21.11.2017 10:55
Muokattu 21.11.2017 18:46

Mitä arvoa on perusarvoilla? Seminaarissa pohdittiin Euroopan arvoja ja EU:n tulevaisuutta

Presidentti Martti Ahtisaari ja pääministeri Juha Sipilä (kesk.) avasivat puheenvuoroillaan seminaarin Euroopan arvoista ja EU:n tulevaisuudesta eduskunnan Pikkuparlamentissa tänään.

Seminaarin järjestivät yhteistyössä eduskunnan suuri valiokunta, Euroopan komission Suomen-edustusto ja Euroopan parlamentin Suomen-tiedotustoimisto.

Presidentti Ahtisaari kertoi aiheen – EU:n perustana olevat arvot – olevan erityisen lähellä sydäntään. Ahtisaari korosti EU:n arvojen olevan globaaleja arvoja, kuten kansalaisten tasa-arvoiset mahdollisuudet, demokraattinen poliittinen järjestelmä ja toimiva oikeusvaltio.

Omiin kokemuksiinsa perustaen Ahtisaari sanoi, että kestävää rauhaa on mahdotonta saavuttaa ja ylläpitää ilman näiden arvojen ja periaatteiden mukaista politiikkaa. Yhteisten globaalien arvojen puolustaminen on edellytys rauhan ja vakauden säilyttämiselle sekä Euroopassa että sen rajojen ulkopuolella, Ahtisaari totesi.

Entistä keskinäisriippuvaisemmassa maailmassa myös kansalliset ja alueelliset edut voidaan Ahtisaaren mukaan parhaiten turvata globaaleihin arvoihin perustuvalla politiikalla.

Pääministeri Sipilä käsitteli puheenvuorossaan mm. arvojen yhteensovittamista EU:n poliittisessa päätöksenteossa ja niiden heijastumista ajankohtaisiin poliittisiin kysymyksiin, kuten maahanmuuttoon, EU:n sosiaaliseen ulottuvuuteen, koheesiopolitiikkaan ja oikeusvaltioperiaatteen noudattamiseen.

Seminaarin paneelikeskusteluun osallistuvat eduskunnan suuren valiokunnan puheenjohtaja Anne-Mari Virolainen (kok.), Euroopan parlamentin jäsen Sirpa Pietikäinen, Euroopan komission oikeus- ja kuluttaja-asioiden pääosaston pääjohtaja Tiina Astola ja Kehys ry:n pääsihteeri Rilli Lappalainen.

Ajankohtaisten aiheiden käsittely jatkui paneelissa, joka palasi myös EU:n arvojen arkipäiväiseen toteutumiseen ja unionin syntyvaiheisiin.

Anne-Mari Virolaisen mukaan päättäjät osoittivat toisen maailmansodan jälkeen viisautta ymmärtäessään, että yhteiseen arvopohjaan perustuva politiikka on Euroopan vakauden ja vaurauden edellytys. Nykyisin Euroopan tulee Virolaisen mukaan kantaa vastuuta myös yleismaailmallisten arvojen puolustamisessa esimerkiksi kehittyvissä maissa.

Seminaari on katseltavissa tallenteena MTV Katsomossa.

Sivun kuva: Euroopan komissio

Aihealueet
EU-asiat; Suuri valiokunta; Valiokunnat